Bolesti i lečenje krava

Zarlov mali
Bilo kako bilo mi smo grlo uklonili iz štale. U svakom slučaju hvala ti druže na želji da mi pomogneš. Za nedao Bog eto nam jedne skupe škole za naredni put ako dodje. Tebi i drugrima hvala, ostalo i nije za forum. Pozdrav i svako dobro vam svima želim.

Послато са SM-G925F уз помоћ Тапатока

Zarkov mali, Pankin i Gospodin seljak hvala vam na trudu da mi pomognete. Pozdrav i svako dobro vam želim!!!

Послато са SM-G925F уз помоћ Тапатока

Hvala Dragane, i hvala jos jednom za savete preko PP. :)
Pokojni otac je uvek pricao: ,,Kod krave, jedan dan proliva - 10 dana oporavka."

Послато са HTC Desire 825 уз помоћ Тапатока

Medicinski ugalj pomaze,obavezno nam jednom godisnje uleti neki virus u stalu i svi dobiju proliv,mora proci samo od sebe ali tad dajemo minazel i med.ugalj mesamo u prekrupu.

Od sinoc mi je zvanicno kompletna stala pod prolivom. Nista, samo kazem. :kisa:

Cini mi se da smo negdje u isto vrijeme spomenuli da krave rijetko balegaju....vec 3 dana je kod mene takvo stanje.Kupio par vrecica nekog ugljena i nije pomoglo a vrecica kosta 5 evra i na jedno govedo jedan dan.Tucam im od nagorelih drva ugljen (preporuka veterinara) i nastruzem vrbove kore pa u sijeno ubacim.Kod dve krave je prestao...gotovo ga nisu ni imale a jednu je veterinar danas nakljuko nekim ljekovima i iskljucio je iz prodaje mlijeka a otelila se prije 10 dana i pod prolivom ima 19 litar mlijeka

Ugalj mozete sami da napravite tako sto u cekicar sameljete cumur,ja sam to mleo sebi a i veterinarima za neke druge vlasnike koji nemaju cekicar

- - - - - - - - - -

[video]https://www.facebook.com/VeterinaireTiaret/videos/1272600369486374/[/video]

Smiljane, meni su jedino telad pod antibioticima jer se bojim da ne dobiju sepsu, zato sto su im zidovi creva osteceni i izbacuju krv zajedno sa prolivom. Tu bakterije mogu da dopru u krvotok i do ostalih organa. Kravama nisam davao nikakvu terapiju, osim Minazela, i sto kaze Ratko, mlevenog cumura.
Iskreno, mislim da nista od ovih prirodnih lekova ne pomaze, jedino ove supstance, kao sto je ugalj, koje vezu vodu za sebe pa na taj nacin stegnu malo stolicu, ali to je takodje samo prividan boljitak.
Dok ne odradi svoje, mozemo da vrecimo, nema pomoci.

Petre probaj da daješ štirak,(ntipod omekšivaču) ima da se uzme u bilo kojoj prodavnici, jedna kesica/kutija uveče jedna ujutru, ja sam koristio nekoliko puta i deluje bolje nego taj ugalj, barem je kod mene tako bilo, za dan počnu da baljegaju normalnije.

Smiljane, meni su jedino telad pod antibioticima jer se bojim da ne dobiju sepsu, zato sto su im zidovi creva osteceni i izbacuju krv zajedno sa prolivom. Tu bakterije mogu da dopru u krvotok i do ostalih organa. Kravama nisam davao nikakvu terapiju, osim Minazela, i sto kaze Ratko, mlevenog cumura.
Iskreno, mislim da nista od ovih prirodnih lekova ne pomaze, jedino ove supstance, kao sto je ugalj, koje vezu vodu za sebe pa na taj nacin stegnu malo stolicu, ali to je takodje samo prividan boljitak.
Dok ne odradi svoje, mozemo da vrecimo, nema pomoci.

Nije kod mene bas u toj mjeri....nije ni kod ove krave sto sam ju podvrgo terapiji al nevolim
iscekivat kad ce joj bit bolje.

Ma samo strpljenja, bice sve u redu. Dobra stvar je sto ne odustaju od hrane, i sto koliko-toliko mokre(ukljucujuci i tele od mesec i po dana) sto je znak da nije nastupila velika dehidracija. :ppozdrav:
Prof. dr Seljak mi rece da je iz iskustva zakljucio da grla koja poslednja uhvati proliv najgore prodju. U mom slucaju je to krava koja treba da se teli za 15 dana.

Jel neko mozda trajno zasusivao jednu cetvrt vimena?Ako jeste sa cim je radjeno?Ja sam cuo da se u cetvrt ubacuje hidrogen ali neznam u kojoj kolicini i koliko puta treba da se aplikuje da bi doslo do trajnog zasusenja...........

Znas li o kom % rastvora hidrogena se radi? Pitam zato sto sam jednoj kravi pre 2-3 godine spasao jednu cetvrt upravo hidrogenom. Ubola se bila, i to dobro, i uvece na muzi, crveno mleko u muzilici. Pomuzem rucno iz svake sise, u tri sve u redu, a u cetvrtoj cista krv.
Sutradan su ispadali ugrusci krvi umesto mleka, nije mogla ta cetvrt da se izmuze uopste, pa je do veceri i nabrekla, kao u prvim danima po teljenju.
I lepo ja uzmem veliki spric i 3% rastvor hidrogena, i ubrizgam joj u tu cetvrt, kao injektor. Promasiram pola minuta, i izmuzam. Prvo se izmuzala krvava pena, pa ugrusci, pa roze mleko. Tako sam ponavljao 2 dana po nekoliko puta dnevno dok nije nastupila potpuna prohodnost kanala.
Naravno, krava je bila pokrivena antibioticima tih dana.
Iz te cetvrti je do kraja laktacije davala za nijansu manje mleka u odnosu na drugu(zadnja desna u odnosu na zadnju levu), ali je itekako spasena. U sledecoj laktaciji je dala 31l mleka u vrhuncu, bez neke primetne razlike.

Neznam nista jos uvek sigurno ali znam da se to radi,i moj veterinar se raspituje posto nije cuo za to ali je nasao neke kolege koje znaju za to teoretski i sada trazimo nekog ko je imao prakticna iskustva

Nazad
Vrh