Bolesti i lečenje krava

Od danas je zabranjen promet stokom na svim pijacama u Srbiji, samo se moze prodavati klanicama, koje ce u ovakvim okolnostima spustiti cenu na mminium, ko prezivi pricace.

Prosto da se covek ne moze odupreti teoriji zavere od strane "jakih" ekonomija.
Ko ima vakcinu verovatno ima i virus.
Deo ruskog mleka neka ode za Bugarsku, Srbiju, Makedoniju...samo da se ubije cena i domaca proizvodnja.

Kao sto rekoh,bio veterinar kasno popodne i vakcinisali smo sva grla.Zavera ili ne jedno je jasno,velika riba guta manje,tako je odvajkada.Samo sto se danas u ovom govnjivom neoliberalizmu,patoloskom kapitalizmu,robovlasnickom uredjenju,novom svetskom poretku (citaj:eek:ko 5% bogatih koji parazitiraju na racun ostalih 95% i usput ih sistematski satiru) desava najgnusnija predstava tragedije u kojoj smo ogromna vecina nas ne samo posmatraci vec i aktivni ucesnici,nazalost tragicari.
Kako drugacije objasniti da mi vakcinisemo goveda protiv plavog jezika,a nezavisna struka kaze da je to iluzorno.Zasto?Plavi jezik ima oko 26 varijacija,a mi radimo vakcinu protiv samo jedne (i brojem 1) od njih.Sto znaci zezamo se i placamo,a zbog toga trpimo sankcije na izvoz mesa ili stoke.Ili sta reci sto i dalje vrsimo vakcinaciju svinja protiv kuge,pa takve ih niko nece u Jevropu,jebo je Sveti Jeronim na nebu!!!
Sada je stigao nodularni dermatitis,opet trpimo sankcije na meso i mleko.Neke stvari i dogadjaji su neizbezni,na neke moze da se utice na neke ne.Ali preventivne mere i konstantno pracenje situacije i rad na terenu relevantnih sluzbi ne sme da se dovede u pitanje nijednog trenutka.Na kraju krajeva sve te debile i debeloguze drzavne sluzbenike placamo mi,mi jedni od retkih u ovoj nedodjiji koji nesto proizvode i direktno uticu na BDP ove gologuzije i usput hrane ovaj narod.
Svuda u normalnom svetu,koji je nama stran,sve se cini da se zastiti domaca proizvodnja i domaci proizvodjac,jedino nasi poltroni sistematski unistavaju domaceg povrtara,vocara,stocara,vinogradara,ratara,seljaka i radnika.Mlekare i klanice se izivljavaju nad stocarima,takodje i hladnjacari nad vocarima,povrtare ubijaju nekontrolisanim uvozom jeftinijeg povrca...Opsti monopol je svuda gde se nesto proizvodi,tamo gde skorojevici mogu nezakonito da pokupe kajmak od jadnika koji teskom mukom i celogodisnjim radom i angazovanjem cele porodice pokusavaju da dodju do neke crkavice.

Ivan Ilic

Znas li kakva je vakcina ziva ili mrtva vakcina , ima li kakav stetan efekat na gravidne krave , karenca za mleko postoji li ?

Milane,ziva vakcina je u pitanju. Dve nedelje traje poces stvaranja antitela kod stoke,nema karence za mleko! Vakcinisali smo i kravu sa 275 dana graviditeta,veterinar kaze sve sto se zatekne u stali vakcinise se. Pitao sam i ja za kontraindikacije,medjutim vidim da ni njemu nije to poznato. On mi navodi moguca nezeljena dejstva poput otoka na mestu uboda,blagu nervozu grla,eventualno smanjenje mlecnosti a sve su to prolazne promene.
Ono sto mi je drugi veterinar rekao pri samoj pojavi ovog virusa bilo je da izgleda niko ne zna koja su moguca stetna dejstva vakcine. Proizvodi se negde na jugu Afrike,odakle i potice ovaj virus i pitanje je da li je neko relevantan radio ozbiljna ispitivanja dejstva ove vakcine. On licno je bio skeptican po pitanju njene bezbednosti na ostale vitalne funkcije kod goveda,pre svega bremenitosti i reprodukcijom.
Za sada su sve to samo nagadjanja i subjektivna razmisljanja. Niko ne izilazi u javnosti sa nekom detaljnijom pricom,sem sto je Glamocic izjavio da ni vakcina ne garantuje da smo se resili virusa,sto moze da se tumaci da i pored cepljenja stoke virus mozda opet nadje put do infekcije istih!?
Ono sto me je zanimalo kako odredjuju visinu nadohnade za uspavana grla mi je juce rekao ovaj veterinar iz prve ruke. Bio je na eutanaziji grla u susednoj opstini i kaze-cena ide po kg,a najveca je 180 din,plus ako je grlo steono dodaje se vrednost u iznosu od +20% od procenjene vrednosti grla.Pa tako kaze covek kog je zadesila ova nesreca imao je ukupno 7 grla neuhranjenih "polubusaka" i ispunili su mu gornju granicu cene. Tako da,kaze,prosao je jos dobro jer realno takva grla nikada ne bi mogao da proda po toj ceni. Problem je medjutim sta kada se,ne daj boze,desi infekcijakod visokomlecnih umaticenih grla,vrhunske genetike,ko ce to da adekvatno nadohnadi?

Ivan ilic

Svaka cast za post , postavio si pravo pitanje ne daj boze da se desi onome ko ima umaticene krave koje su visokokvalitetna grla kako njemu nadoknaditi stetu da bi mogao seljak da se opravi nakon nesrece . Nakon kog vremena posle vakcinacije ce dozvoliti promet sa stokom , jer doci nagomilavanja teladi , bikova kod seljaka gde ce posle klanicari koji dozvolu da kolju kupovati ispod trzisne cene ?
Kako sam ucio da kod zivi vakcina moze doci do pobacaja .

Tacno tako.
U susednom selu ubili na jednom gazdinstvu 14 grla. Krava koja je imala nodularni dermatitis vec se bila izborila sa njim sama.
Inace, osam krava bilo visoko steono. Zena plakala, kukala i zavrsila pod sedativima u bolnici.Emotivno je bila vezana za tu stoku iz
njenih licnih razloga ( vratila se iz Beograda na selo i tako resila zdravstveni problem).
Ko ce njoj nadoknaditi stetu ?

Imali kakavih informacija o vakcinisanim zivotinjama , kakva li je reakcija na vakcinu jer vec mislim da ima 10 ak dana od kad su vakcinisane ?

Znam za jedan slucaj kod bika od 500-tinak kila,koji je imao reakciju na vakcinu.Reakcija je bila,kaze veterinar,kao kod bilo kog drugog virusa,sa povisenom temperaturom,malaksaloscu,slabim uzimanjem hrane.Jos su ga lecili kada smo razgovarali o tome,ne znam sta je dalje bilo.
Vise nikome ne verujem u ovoj zemlji,pa tako i gore navedeni clanak uzimam sa dozom skepticnosti,medjutim,ocigledno je da ni resorni nalogodavci vakcinacije i ostalih mera zastite od ovog virusa nemaju bas najjasniju sliku sta i kako u novonastaloj situaciji.Ali,virus nije dosao iznenada i tako sve stavio pred svrsen cin.Virus se suvise dugo valjao preko delova severne Afrike,Turske,Bugarske,Grcke,Makedonije...i kao sto kaze autor u gornjem tekstu sta je u medjuvremenu preduzeto?! Skoro pa nista,daj da dodje najpre kod nas pa cemo onda zbrda-zdola. Receno je da se virus prenosi sa grla na grlo,gore navedeni doktor veterine kaze da to nije moguce,ako je tako zasto su uspavana sva goveda gde se virus pojavio (mislim na stale)? Kakve dalekosezne posledice ce imati ova vakcinacija u pogledu zabrane izvoza mesa? Sta ce domaci tovljaci bikova? Sta cemo mi iz mlecnog govedarstva sa teladima,ako opadne potraznja za istim? Hiljadu je pitanja,a premalo odgovora. Iskustvo iz ostalih oblasti zivota u zemlji Srbiji mi ne daje za pravo da razmisljam pozitivno kada je stocarstvo kod nas u pitanju. Sve se radi bez dugorocnih planova i ciljeva,zivimo od danas do sutra. Na taj nacin promasili smo citav zivot.
Za ovu zenu o kojoj prica kolega Goran Pejcic sam cuo i ja,zena dozivela umalo infarkt i zavrsila u bolnici. Deluje pomalo preterano kada se desava drugom,ali ako se svi stavimo u istu situaciju,gde dodju i uniste vam celu stalu i rad i trud od 10-15-20 godina,onda je stanje isuvese stresno i opasno. Pitanje je da li je moralo tako i koliko je ustvari opasna cela ova pojava i da li se tretira na pravi nacin.

Ukoliko je tačno da vakcina povlači zabranu izvoza mesa ovo je ekser u mrtvački sanduk srpskog govedarstva.

Ovaj tekst gore nema veze sa mozgom. Zabrana uvoza je automatska cim se negdje pojavi neka zarazna bolest a ne zbog vakcine. Zadnje je bila bolest plavog jezika , a vakcinacijom su je izolovali i nestala je, to je bilo kod nas, sto je bilo povezano sa izvozom zivih zivotinja itd. postoje primjeri za UK i slinavku i sap prije itd.

Upravo tako kolega. Mi ovde sve cepamo (cijepimo). Ispade da smo zarazno podrucje neko,a kao takvi ne mozemo izvoziti ni svinjetinu,sada mozda ni govedinu. Za inostranstvo je to nepozeljno meso,za domace trziste,za nas same je to dobro meso.Dvostruki arsini,ne?! Valjda smo mi do sada detaljno ispitani na sva sranja od mesa i mesnatih proizvoda,sto iz uvoza sto sa domace scene. Samo sam hteo da skrenem paznju tome kako iz godine u godinu sve dublje zakopavamo stocarstvo,pored ostalog.
Kontigent vakcina od 40.000 hiljada je skoro spucan u juznim reonima zemlje. Danas kazem veterinaru sta cemo sa teletom koje smo juce otelili,kaze,nema vise vakcina,cekamo na uvoz pa produzavamo dalje,a kaze ima jos nevakcinisanih grla u mom kraju.

Ako je majka vec stekla imunitet, ( petnaestak dana od vakcine ) isti se prenosi i na tele, pozeljno( ili potrebno) je da pije njeno mleko.
E sad, cini mi se da je veterinar rekao da ipak do uzrasta od 6 meseci treba i ono da se vakcinise.

Jeste dobije imunitet ja sam dobio info letak u vezi ove bolesti u kojem kaže da ako je krava cijepljena tele ne može da oboli

Kod mene je od vakcinisanja krave do njenog teljenja proslo 11 dana i sada ni veterinar ne zna da li je steklo imunitet ili ne.Nebitno,vakcinisacemo ga naknadno.

Nazad
Vrh