Bolesti i lečenje krava

Najbolje kad bi slikao , da vidimo kako izgleda , mogu verovatno da jesu paraziti strkljevi u podkozju buse kanale, kad su se pojavli ima li jos negde , idu li krave na pasu ?

Sredstvo koje sigurno neće naškoditi, a može, ovako napamet, da pomogne Mehmedu je ceđ ili cijeđ.

Hrastov pepeo prokuvan u vodi. Mada može i bilo koji drveni pepeo.

Utrljati i obilno nakvasiti takvom smešom.

Recept starih ljudi protiv svih vrsta parazita.

To je larva nekog insekta,obada ili nesto slicno (nikad nisam cekao da sama izadje pa da vidim bas sta je). Mozes da je istiskas(iscedis) kao bubuljicu...malo teze ali moze. Cim izadje glava samo je izvuces izgleda kao poveci crv. Bilo je i na mojim kravama dok sam drzao meleze a sad na crno belom HF nema

Da, sjecam se kada sam bio dječak, kod jedne krave, koja je imala iste kvržice, sam istisnuo, izasao je nekakav crv.
Samo jedna to ima, idu na ispašu redovno, prvi puta se otelila prije 2 mjeseca. Grlo je inače crveno-bijeli HF, stara 23 mjeseca.

Verovatno da su strkljevi buse prisutni , sami nakon izvesnog vremena na puste kravu ostanu 5-6 meseci dok ne razvije odrasla larva i posle zaraste mesto gde su busili ,ivermektin se daje ali posto muzes ne sme da se daje kravama u laktaciji , jedino posto zasusis sa 7 meseci da se da , ne znam opet da probas kolege bradonja sa petokrakom za to razmisli pa javi sta si uradio .

Pozdrav drage kolege,da li se jos negde podigla larma zbog Nodularnog dermatitisa (Lumpy-skin disease).Jutros mi veterinar predstavio ovu novu posast u stocarstvu kao cetvrtog clana apokalipse,koji ce konacno dotuci stocarstvo u Srbiji.Prvi je usrana drzava,ostali njeni satrapi-resorno ministarstvo,mlekare i evo sada ovaj neizlecivi virus.Vektor su gotovo svi insekti koji ateriraju na goveda,a nakon brze infekcije dolaze cike iz resorne inspekcije da pokupe grla i "humano" uniste a seljaku nadoknadu za ta grla placa drzava,ako se resi na to.
Stanje je vrlo ozbiljno jer nakon zaraze u okolnim zemljama:Bugarska,Makedonija,Grcka,Turska... otkriven je pre desetak dana slucaj ove infekcije i malo juznije od mene u okolini Bujanovca.Veterinar kaze da su oduzeli 8 grla jednom stocaru nakon otkrivene zaraze ovim virusom.Mozda je i zbog neke blizine podignut alarm u mom jablanickom kraju,kaze veterinar da su jutros imali zasedanje od nekoliko casova sa relevantnim inspekcijskim sluzbama.
[h=3]OK radio: Nova opasnost: Zabranjen promet stoke na jugu Srbije![/h]Новине Врањске-пре 5 сата/и
OK radio Vranje - Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila je epidemiju zarazne bolesti Nodularni dermatitis na teritoriji opštine ...

Da, sjecam se kada sam bio dječak, kod jedne krave, koja je imala iste kvržice, sam istisnuo, izasao je nekakav crv.
Samo jedna to ima, idu na ispašu redovno, prvi puta se otelila prije 2 mjeseca. Grlo je inače crveno-bijeli HF, stara 23 mjeseca.

Imas na youtubu kako se to vadi kod ljudi, zalijepe selotejp ili izolir traku ili neku ljepljivu traku preko mjesta gdje je crv, drze tako 24 sata , kako crv napravi malu rupicu na kozi gdje dise , a sada je to zatvoreno on siri rupu na kozi i kako ne moze da dise ugine a ostane prosirena rupa, onda se pazljivo pincetom izvlace crvi van. Dok je crv ziv ne mozes ga izvuci jer ima kuke sa kojima se drzi pa ga mozes iskidati i izazvati infekciju.

Kod goveda bi to bilo teze izvesti nego kod ljudi zbog dlake. Kod zivotinja rasjeku kozu i vakumom izvlace van.
Engleski naziv bi bio bot fly

Evo ti link
https://www.youtube.com/watch?v=23eimVLAQ2c

Pozdrav drage kolege,da li se jos negde podigla larma zbog Nodularnog dermatitisa (Lumpy-skin disease).Jutros mi veterinar predstavio ovu novu posast u stocarstvu kao cetvrtog clana apokalipse,koji ce konacno dotuci stocarstvo u Srbiji.Prvi je usrana drzava,ostali njeni satrapi-resorno ministarstvo,mlekare i evo sada ovaj neizlecivi virus.Vektor su gotovo svi insekti koji ateriraju na goveda,a nakon brze infekcije dolaze cike iz resorne inspekcije da pokupe grla i "humano" uniste a seljaku nadoknadu za ta grla placa drzava,ako se resi na to.
Stanje je vrlo ozbiljno jer nakon zaraze u okolnim zemljama:Bugarska,Makedonija,Grcka,Turska... otkriven je pre desetak dana slucaj ove infekcije i malo juznije od mene u okolini Bujanovca.Veterinar kaze da su oduzeli 8 grla jednom stocaru nakon otkrivene zaraze ovim virusom.Mozda je i zbog neke blizine podignut alarm u mom jablanickom kraju,kaze veterinar da su jutros imali zasedanje od nekoliko casova sa relevantnim inspekcijskim sluzbama.
OK radio: Nova opasnost: Zabranjen promet stoke na jugu Srbije!

Новине Врањске-пре 5 сата/и
OK radio Vranje - Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila je epidemiju zarazne bolesti Nodularni dermatitis na teritoriji opštine ...

Vrlo ozbiljan problem , gde se pojavi u stali sve se oduzima i stempin out -sanitarno klanje , bolest komarci prenose sa i jos moze preneti medjusobni kontakt (pljuvacka i mleko ) obolele zivotinje. Najveci problem su komarci inkubacija od 2-4 nedelje . Vakcine kod nas nema , postoji u grckoj gde je vakcinacija obavezna . Mere zastite zatvaranje u objekte i primena repelenata protiv insekata .... A koji su to izgleda niko ne zna ????

Jedno pitanje. Koliko je meseci ima tele ili ti embrion ako ti stane u saku . Rec je o tome da imam tri stevne junice i jedna je imala pobacaj a neznam koja.

Hvala ti.Sutra mi dolazi ionako veterinar pa ako bude imao vremena pregledacamo ih.dve bi trebalo da budu priblizno te starosti a treca je oko tri meseci,

Danas mi bili veterinari,kazu da je i u neposrednoj mojoj blizini otkriven slucaj infekcije nodularnog dermatitisa,danas dolaze kod vlasnika da uniste nekoliko zarazenih grla. Opstina nabavila insekticid K-Othrine SC 25-eco pest,na bazi deltametrina,pa oni dobili zaduzenje da obilaze farmere i prskaju dvorista i objekte. Ne znam kada ce krenuti sa vakcinacijom,previse je razvlacenja a vremenske prilike idu vektorima virusa na ruku i oni revnosno "rade" svoj posao.[h=3]K – Othrine SC 25 - eco pest[/h]

http://radiomagnum.rs/nodularni-der...ecara-zasedali-stabovi-za-vanredne-situacije/

Sastanku su pored članova Okružnog štaba za vanredne situacije prisustvovali i dr Sladjana Ristić, direktor Zavoda za javno zdravlje Timok Zaječar, Rade Došenović, načelnik Odeljenja republičke veterinarske inspekcije u Zaječaru, Miodrag Nikolić, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Zaječar, Milijana Nešković, specijalista epizootolog u Institutu i Tijana Randjelović, predsednik Veterinarske komore, Podružnice u Zaječaru.
Sednica je održana u sali Zaječarskog upravnog okruga, ali nismo uspeli da dobijemo i zvaničnu izjavu.

Bolest nodularni dermatitis se nalazi na listi naročito opasnih zaraznih bolesti životinja i kao takva je obavezna za prijavljivanje. To je virusno oboljenje goveda i obično je karakteriše pojava čvorića, krasta ili rana na koži i sve rase goveda mogu da obole. Najčešće se javlja tokom vlažnih letnjih i jesenjih meseci, kada su insekti najbrojniji i najaktivniji.

Bolest se obavezno prijavljuje i nadležni veterinari i veterinarski inspektori moraju da budu blagovremeno obavešteni o sumnji na pojavu bolesti.
Oko 25 % grla goveda može oboleti u jednom stadu, a stopa smrtnosti je oko 10 %.

Bolest izaziva mršavljenje (gubitak telesne mase zbog gubitka apetita, životinja odbija da jede), privremeni ili stalni gubitak proizvodnje mleka, smanjenje ili potpuni gubitak plodnosti kod bikova i krava, abortus, kao i trajno oštećenje kože. Izaziva veliki ekonomski gubitak usled smanjene proizvodnje mleka i mesa, smanjenog uzgojnog potencijala, uginuća, pobačaja, oštećenja kože. Goveda svih uzrasta mogu biti zaražena, a ona koja su prebolela bolest postaju imuna. Telad mlađa od 6 meseci starosti su zaštićena od bolesti ako su njihove majke bile vakcinisane ili su prebolele.

Poslednja izmena od urednika:
Malopre odradjena vakcinacija u susednom selu,ocekujem veterinare svaki cas.Pravo je pitanje koliko gubimo-dobijamo ovom vakcinom.Sta su radile relevantne sluzbe,resorno ministarstvo,Vlada... za sve vreme pretnje ovog virusa i njegovog sirenja u najblizoj okolini.Da li je neko uradio bezbedonosnu procenu ove zaraze i adekvatno reagovao? Niko se nije pomerio s mesta,kao po obicaju u ovoj usranoj rupi od drzave. Sada majmuni prenose odgovornost od jednog do drugog zbog neagilnosti. Ako je tacna informacija da se za unistena grla placa odsteta od 800 do 1000 eura (izvor iz jedne vet. stanice) onda cemo sigurno dobro proci.Evo kolega Goran je doneo tekst o pojavi zaraze u Zajecarskom kraju,ako je informacija tacna nista ne cudi da sledeca pojava ove posasti izbije negde severno u Vojvodini.
[h=1]KOLIKO NAS KOŠTA: Srbija gubi milione evra zbog javašluka[/h]

Nazad
Vrh