Bolesti i lečenje krava

Slikaj je da vidimo polozaj u kom lezi i kakvo joj je stanje onako vizuelno.................nije to ketoza ili i ako jeste nije sama..............

Jesmo koristili onaj stapic za mokracu,i pozitivan je na ketozu..slikacu je sutra..lezi na levom boku sa ispruzenom prednjom levim nogom ka napred i drti glavu povijenu skroz u desno uz telo..ako sam uspeo da vam kolko tolko docaram..i danas bas izgleda bezvoljno..inace je bila veselija ovih dana i prihvatala je i detelinu i vodu..

Hvala na savetima...ma ne bih ja vio u takvim probkemu da moj veterinar nije resio da ode na more..ko da mora svake godine na godisnji..:))..salu na stranu,kad on nije tu jednostavno nemam koga da zovem a da je merodavan..ovi svi su lezi lebe da te..

Jeste kolega Ratko mnogo ljudi ovdje ne svata ozbiljno problem sa toxinima a takvi problemi se često dešavaju samo ljudi toga nisu svjesni

Koliko vremena treba da prodje da bi se javili prvi znaci trovanjem toksinima..ne pamtim kad su mikrave jele nesto budjavo i sumnjivog porekla..mozda negde proletos tamo u aprilu, falilo hrane pa sam se snalazio svakako..

Bio u guzvi oko silaze pa nisam stigao ni da slikam ni da se javim..uglavnom veterinar izjavio da ce krava uginuti i da joj on ne moze nista,ja ga naravno poslao iz dvorista i zahvalio se sto su je 8 dana pogresno lecili..dosao i treci veterinar i izvukao dva ziva teleta ali kravi nije bilo dobro i sinoc je otisla ovim za kerove jer je jako propala i natekla od silnih injekcija i infuzije..uglavnom nije samo jedna bolest bila u pitanju vec ceo kompleks..zelici su verovatno pritisli neki nerv,cim smo ih izvukli krava se izvrnula sa ispruzenim nogama i glavom na boku zabacenom na gore,i tako je i ostala...prevrtali smo je,trudila se jadna i da jede,vodu sam hoj davao iz staklene flase al ne vredi..jeste bila borac ali dzaba..telici su za sad dobro,jedva sam nasao kolostrum i proradili su imstomaci..juce mi se otelila jos jedna krava tako da ce sad biti kolosruma za sve..

Koliko vremena treba da prodje da bi se javili prvi znaci trovanjem toksinima..ne pamtim kad su mikrave jele nesto budjavo i sumnjivog porekla..mozda negde proletos tamo u aprilu, falilo hrane pa sam se snalazio svakako..
Kolega ovo je završilo tako kako je makar si spasao teliće a o ovom se mora voditi računa,toxini se nemoraju vidjeti i hrana ne mora biti buđava da bi ih bilo .Evo ti primjer,kod mog ćaleta proljetos odjednom kod svinja te bruh kod 6 od 9 prasaca te infarkt kod bravca te krmače ne mogu na noge ja mu kažem stavi minazela ili nešto slično a on meni da veterinar kaže da sorta mekana kao ove moderne svinje nisu nizašta a sva hrana mu je odlična perfektno čista.nakon nekog vremena kad sam ga nagovorio da stavi fixator toxina prošle kod svinja sve boljke i infarkt i bruhovi tako da oko vara.pošalji kukuruz na analizu pa ćeš se uvjeriti.

Momci...krava mi vec 2 dana slabo preziva a od jutros nit jede nit preziva....Bio veterinar i temperatura 40 stepeni.Puko joj nekih 5 inekcija i zalili je jestivim uljem pola litre i 250 grama sode.To smo uradili prije 2 sata.Ona sad lezi......Rekao mi da je popodne ponovo zalijem......

Ako ima jos kakav savjet.....Jos mi je rekao da ju zazvaljim sa kakvim komadom drveta da nasilu gricka.....

Nije bila....a veceras kao napirena cim joj je puna gladna jama a nista nije jela......masirao sam joj taj dio i primijetim da mi dosta cesto podriguje sto je moguce i od one sode sto smo je zaljevali......Balegala je oko 5 sati i tad je zalio sa pola litre ulja i malo vode......neznam stabi joj vise pa cemo pratit ponasanje....Kud je stevana 3 mjeseca

Oporavila se krava...mislio sam da je gotova....koliko sam je puta samo zalio,pa setnja jedno 400 metar tri puta dnevno i veterinar mi uze 55 marak,al nije mi zao ni najmanje.Samo sto je spala na 3 litre mlijeka dnevno....Valjda ce vremenski povratit bar na 10 litar

Vratice se sigurno , kad ona postigne optimalnu kondiciju bice i mleka.
Mozda si je trebao nekoliko dana pustiti na jednu muzu da se brze oporavi.

Evo mene ponovo ...opet ona krava slabo preziva i drzi glavu povijenu prema stomaku a otimala se veceras za sijeno sa ostalim....u stomaku ko da joj nesto poskoci...moze se lako primijetit.
Mnogo mi je omrsavila,gotovo naglo mrsavi...Stevana je dva mjeseca,mozda malo vise.....Jela je oko 4 kilograma prekrupe i mekinja dnevno pomijesano sa premiksom i stocnim kvascom.

Da nije ketoza...moram sutra ponovo zvat veterinara....Vasa misljenja i sta da predlozim veterinaru...na sto da obratimo paznju

Nazad
Vrh