Berba kupina 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako bude 50 dinara trebalo bi bojkotovati berbu,jeste ulozeno dosta novca i rada i nekome zavisi egzistencija od toga ali to je mizerna cena,klasicno ponizavanje nas proizvodjaca...Koliko dati beracu na tu cenu?Po meni bi u slucaju te ili slicne cene, bojkot berbe bio pravo resenje ...ali izgleda da se istorija ponavlja..2007. pa 2012. da li je tek 2017. treba ocekivati pravu cenu...Izgleda da su prosle godine potpalili one koji nemaju visnju i kupinu da naprave nove zasade da bi mogli narednih godina da kupuju ta dva proizvoda po mizernoj ceni..a onda za jedno 4 ili 5 godina kada se zasadi iskrce ponovo zbog mizerne cene daju jedne godine pristojnu cenu i tako sve u krug..

samo polako. Sada će hladnjačari da održavaju sastanke na nivou države i da se dogovaraju o ceni, pa da potpisuju sporazume o neprobijanju cene, pa će da plaćaju nakupce da kupuju za njih, i to na teritorijama drugih hladnjača, pa njih da optužuju da probijaju cenu, pa će da se posvađaju itd.....

Nažalost, moje tvrdnje da će kupina biti 50-70 dinara polako se pokazuju ispravne. Kad sam sad pročitao za Bajinu Baštu , kao da me neko čekićem udario po glavi. Još uvek gajim neku nadu (čim su ti tako rano izašli sa cenom,to je klasično ispipavanje pulsa).

E ajde prestanite sa tim pricama, rekla kazala, kao deca ste. Sale lepo pise sta zna. Pa prica je i po Dragacevu da ce pocena cena u hladnjaci Kicic biti 140 din. A oni nisu bas laki sa parama.

Imam kupinu na pola hektara vec desetak godina. Kada je bila losa cena ja sam je pretvarao u rakiju. Na 100 kg ploda sam dodavao 2-3 kg secera i dobivao desetak litara jacine preko 50 stepeni.Svi koji su je pili su odusevljeni aromom i sta znam cime vec ,posto ja ne pijem i ne mogu da ocenjujem.Kako su cene vocnih rakija oko 1000 din to je i cena te kupine oko 100 din.Ako se vec mora obrati ovo je najjednostavniji proizvod.Poz. svima.

E ajde prestanite sa tim pricama, rekla kazala, kao deca ste. Sale lepo pise sta zna. Pa prica je i po Dragacevu da ce pocena cena u hladnjaci Kicic biti 140 din. A oni nisu bas laki sa parama.

Valjda i mi ostali pričamo šta smo čuli, možda nismo u pravu , ali zato ovaj forum i služi, da bi razmenili priče i iskustva

U Rasinskom kraju, cacanka 50din, Tonfri 70din, tako ce poceti a od klimatskih uslova ce zavisiti da li ce cena gore ili dole, ako bude susa ici ce gore i zavisice od kolicine koja bude pocela da pristize u hladnjace... Prilicno pouzdana informacija koju sam dobio

To za Bajinu Bastu nije tacno jos niko nije predao kupine ima nesto malo iz Bacevaca ali niko jos neotkupljuje stavili ljudima u hladnjacu da ne propadne cenu jos niko nije ni pomenuo jer ja sam danas bila na mojoj hladnjacii otkupljivac nista ne pominje a i sa jednim drugarom sto ima hladnjacu sam pricala ne zna se nista.Cenu od 50 din ovde niko ne pominje sve price idu preko 100 din cak jedn nakupac pominje cenu od 180 din tako da se spekulise kao i kada je malina pocinjala.Ja imam te informacije a i Bosni se prica o kupini preko euro a oni su uvek bili losiji sa cenom. Videcemo sta ce biti tacno sve ispod 100 din je mizerija

U Rasinskom kraju, cacanka 50din, Tonfri 70din, tako ce poceti a od klimatskih uslova ce zavisiti da li ce cena gore ili dole, ako bude susa ici ce gore i zavisice od kolicine koja bude pocela da pristize u hladnjace... Prilicno pouzdana informacija koju sam dobio

Pozdrav kolegama kupinarima...Malina polako prolazi pa sam slucajno naisao i na vasu temu.Ne bih da vas razocaram ali citirana informaciaj je 100 posto tacna,imam informaciju i iz Pozege a i ovde u Valjevu....................Cena kupine ce biti 50 din.

pozdrav

Za 50 dinara cu poslati berace da beru divlju kupinu,a svoju cu pretvoriti u vino ili rakiju...Zamolio bioh kolege iz zapadne Srbije da me demantuju...posto imaju relevantne informacije o ceni...

Pa kako to samo u mom kraju se prica o 140 din??? U petak konacno tacna pocetna cena za ovu godinu. Javljam odmah

- - - - - - - - - -

I to nisu seoske price, vec covek kome predajem kupinu.

Na moju žalost, a i svih nas koji se mučimo da nešto proizvedemo, pa nam to drugi pokupe za džabe ne znajući ni šta je motika, ni kanta za prskanje, izgleda da sam jedini bio u pravu (sa pravim informacijama) kada sam pre mesec dana napisao da će kupina biti 50-70 dinara. Iskreno,u ovu godinu smo svi ušli sa preteranim optimizmom i gađali se cenama u koje ni sami nismo verovali.
Ne znam samo šta na ove komentare kaže JOSEVA pošto će kod njega verovatno biti 250 dinara.
Blaga zima+dosta kiše+dobra cena maline= slaba cena kupine.

Tebi je bas stalo da budes u pravu.Pre svake sezone su iste price,oni koji imaju prizeljkuju 200 dinara,a oni koji nemaju bi da je dzabe,onda svako ima svoju pricu.U hladnjaci u Loznici pre mesec i vise dana kad smo isli na dogovor za otkup voca su rekli nezvanicno da za kupinu vlada veliko interesovanje,dosta vece nego za malinu i da ocekuju vecu cenu kupine.Tad smo pricali o ceni maline koja je izasla posle 2 nedelje i rekli su da ce poceti sa 150+ pdv i tako je i bilo prva cena je bila 160-165.Mozda je u medjuvremenu interesovanje kupaca opalo,sto ja cisto sumnjam.Znam da su dolazili neki Nemci da gledaju kupinjake,verovatno da procene situaciju.Sve u svemu,bar kod mene rod ce biti manji za 30 %,a tako je i u ostalim kupinjacima.Ima gde nece biti nista,gde je pegavost osusila sve.Ja danas berem za svercere na 240 uzece sve sto bude,a jos se njih interesuje,ako bude viska.

Bez obzira na cenu, najgora je panika i neorganizovanost.
Ne pisite rekla-kazala (posebno pesimisti) dok neka od hladnjaca ne izadje sa cenom. To moze biti samo reper za ostale koje mogu odstupati 10-20 din. Kod mene je kupina jos zelena, a licno mislim da ce cena biti oko 100 din i da sa tom cenom treba biti zadovoljan.

P.S.
Ovde na forumu osim proizvodjaca mogu biti i trgovci.

Baš mi je stalo da ja budem u pravu. Pre 6 godina sam podigao kupinjak. Dve sam čekao da prorodi, treće bila cena 15 dinara, četrvrte 55, prošle godine nisam imao ni kilogram (mraz mi sve sljuštio). Ove godine polovinu odnela ljubičasta pegavost. Nisam još otplatio ni uložena sredstva. Dođe mi da povadim buntruke i zapalim a žicu dam na otpad. BAŠ JE MENI STALO DA BUDE 50 DINARA I DA BUDEM U PRAVU ŠTO SE TIČE CENE.

Dejane ako nisi u stanju da izdrzis pritiske idi negde zaposli se kao cuvar,nemoj da se bavis ovim poslom.Da li si u pravu ili nisi pokazace vreme ali si defetizmom ugusio ovu temu.Ljudi se sa pravom nerviraju kad svaki dan ovde ostavljas te joj kuku komentare.Sto bi rekli ovi mladji smorio si brate.Ja bih voleo da kupina bude 200 ali i ako bude 50 necu se baciti u dunav.Mada sve informacije koje ja imam su povoljne za cenu.

U pravu ste. Neću se više javljati. Želim vam dobar rod i dobru cenu. Pozdrav svim kolegama.

Zemljak, ako se ne varam, mislim da mi imamo priblizno iste informacije sto se cene tice. Jos jednom kazem, u petak cu sve znati.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh