Berba kupina 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
neka se javi naš kolega koji je sa početka sezone obećao prase i pivo ako bude ova cena.........hahahahah (šalim se)

Tu sam ja,poziv i dalje stoji,naravno kada se zavrsi sezona branja.Mogli bi tu priliku da iskoristimo za osnivanje udruzenja,npr. da svaki forumas koji bude prisustvovao skupui da u svoje ime skupi dvadesetak proizvodjaca kupina koji imaju registrovana domacinstva,i mozda bi moglo nesto ispasti od toga.Cena i dalje 150 plus prevoz::novac::

Hladnjaca Moravica-Arilje loch ness od prvog dana 280 din,ali u kutije za konzumnu potrosnju. Nema tu mudrosti, kupina koja ne menja boju i sa velikim procentom secera, aromom slicnoj divljoj kupini uvek ce pre naci kupca na ino trzistu nego nasa cacanka.Pricao sam sa profesorom sa Poljoprivrednog fakultete koji tvrdi da je sorta kupine loch ness i malina tulamin buducnost i perspektiva Srbije u narednim godinama.

ја сам прошле године ожиљавао "чачанку" у другој половини септембра на онаквој суши(радио је крамп и будак замашних габарита ;d}).за себе сам расадио 120 комада а примило се 118 комада и све сада имају по три до четири ластара дужине и до два и по метра.расадио сам је 10-ог априла.корен при расађивању је био веома бујан (и до пола метра у све стране:ppozdrav:).сматрам да ни сада а ни за месец дана није касно за ожиљавање.
код нас цена купине горе поменуте сорте 150 динара плус 5 динара за превоз::novac::.купине има још доста(бар 30 %) проблем је што слабо али и половично зри:spavam:.сад и ова киша активира проблем трулежи разних врста.има ли неко какав паметан предлог за наведене проблеме ?

Tu sam ja,poziv i dalje stoji,naravno kada se zavrsi sezona branja.Mogli bi tu priliku da iskoristimo za osnivanje udruzenja,npr. da svaki forumas koji bude prisustvovao skupui da u svoje ime skupi dvadesetak proizvodjaca kupina koji imaju registrovana domacinstva,i mozda bi moglo nesto ispasti od toga.Cena i dalje 150 plus prevoz::novac::

Malo šale nije na odmet.Nadam se da nećeš da mi zameriš. U svakom pogledu podržavam ideju.

I ja mislim da je buducnost u Loh Nesu i malini tulamen.Odnosno u onim sortama koje mogu da idu u svezem stanju.Zbog suse je ove i prosle godine i cacanka imala dobru cenu,ali ko zna dokle ce to da traje.Po meni treba raditi na povecanju roda postojecih zasada ali i podizanju novih.Sve se brzo menja i treba drzati korak.Ako mi ne iskoristimo prednosti koje nam daje podneblje na kome smo,sutra ce to koristiti neko drugi,ko zna odakle.Podrzavam i sve koji su za saradnju i razmenu iskustava,putem foruma ili licno jer tako svi dobijamo.

Upravo sam predao danasnju berbu,cena i dalje 150 plus prevoz,mada suskaju da ce je oboriti jer je kao sada prepuna vode.Ja sam na otprilike na oko 60 % branja i ako ne daj boze u skorije vreme udari slana nece valjati nikako.

kod nas skinuli na 150 mangupska posla a sto ne reci i lopovska kradu nas svugd i na svakom mestu dokle vise pitam se

pozdrav kolege stigao sam sa odmora pa citam sta ste pisali, i vidim da skoro svi imate problem sa zrenjem, kao i ja. Ali niko ne daje konkretan odgovor kako spreciti polovicno zrenje.Ubedjen sam da je grinja najveci krivac da su sokovi isisani iz zrna, ali svi prerarati za grinju su 14 dana. Mislim da ce mi ostati oko 2000 do 2500 kg kupine nezrele i crvene.

pitam moje zemljake u okruzenju da li imaju konacne cene za kupinu , mi smo davali na otkupno mesto koje radi za stanice iz arilja, ali od odkupljivaca nemamo nikakve informacije, pa bi otisao kod stanica ali bi mi bilo pozeljno da imam informacije iz okruzenja

Kod nas i dalje 150. Isti je problem sa zrenjem kao i svuda. To mi se prvi put desilo za 25 god. koliko radim kupinu. Mozda je problem bio u kasnim mrazevima, bar kod mene. Kada su kupine krenule i izbacile izdanke oko 4-5 cm duzine desilo se da izmrznu, pa su kasnije ponovo izbijale. Jedino mi je to neko logicno objasnjenje za ovako lose zrenje. Inace tehnologija proizvodnje je ostala manje vise ista kao i ranijih godina

pitam moje zemljake u okruzenju da li imaju konacne cene za kupinu , mi smo davali na otkupno mesto koje radi za stanice iz arilja, ali od odkupljivaca nemamo nikakve informacije, pa bi otisao kod stanica ali bi mi bilo pozeljno da imam informacije iz okruzenja
Kod Stanica cena kupine je 150 din na otvoren racun

I ja mislim da je buducnost u Loh Nesu i malini tulamen.Odnosno u onim sortama koje mogu da idu u svezem stanju.Zbog suse je ove i prosle godine i cacanka imala dobru cenu,ali ko zna dokle ce to da traje.Po meni treba raditi na povecanju roda postojecih zasada ali i podizanju novih.Sve se brzo menja i treba drzati korak.Ako mi ne iskoristimo prednosti koje nam daje podneblje na kome smo,sutra ce to koristiti neko drugi,ko zna odakle.Podrzavam i sve koji su za saradnju i razmenu iskustava,putem foruma ili licno jer tako svi dobijamo.
da tako svi bukvalno dobijamo aj jer razlog da neko koji ti cini toliko usluga u svemu onda ga vredjas I lupasmu koje kakve gluposti,koliko znam nenade tvoja bi kupina bila kada davno povadjena da nije bilo mene I obilazio samti kupinu dok si bio u grckoj I cak si me napadao sto pisem o loh ness a u svemu tome da je malo vise postovanja razumevanja I zajednicke sloge sve bi bilo drugacije.i umesto da kazes bar hvala I imalo pokazes postovanja ti ono vredjas.poslo sam ti I na pp cenu ovogodisnje kupine a I nenadu17 jos mnogo ranije.ne bi da se ovde raspravljamo sve mozei peko pp.mene ovde mrzi pisati zbog nezahvalnih ljudi I kamo srece da se slozimo.ali isto iz principa ne dam da niko moje znanje I dobre namere gazi.sto se tice perspective kupine I maline moramo biti realni trziste ce sigurno biti sve zahtevnije,tjulamin se nije dobro pokazao I strane firme traze vecu kolicinu I garanciju ispuruke.mislim na tjulamin zbog bolesti.lohh nes ima perspektivu ali treba da se oformi velika kolicina koja se moze ponuditi kupcu I da to bude standardna isporuka jel bilo koji ozbiljan kupac nece da se zamajava s malim kolicinama hoce tu isporuku I da mu ona bude sigurna I nikako da mu se podvali neki miks ili buckuris to jednom moze da prodje ali tada si zavezao kod tog kupca za sva vramena I zalosno je sto nasi hladnjacari uvoze malinu I onda j miksuju sa nasom.dobra je vest sto arapi se spremaju da uloze milione u budimku pozega I nadam se donekle dovedu red nasu proizvodnju.jer sa dosadasnjom politikom smo cak I kod rusa ispusili a da ne pricam o drugim trsistima.....

Ako nebi da se raspravljas ovde,sto pises.Ovo nije mesto za privatna prepucavanja,ako nesto imas znas moj telefon.

Potpuno se slazem sa kolegom slobodanstrelac, od poljoprivrede u buducnosti nece moci svako da zivi. trazice se kolicine i to odrejenih sorti i kvalitet po standardu. A mi to nismo u stanju da ispunimo, a ni nasi hladnjacari koji se jos uvek ponasaju kao natrapazi. To znaci da hoce i oni da usicare i zavrnu proizvodjace, da kvalitetnu robu kupuju po ceni koju placaju i los kvalitet itd. Otuda malo novca preostaje za ulaganja u nove sorte i savremenije zasade, a da ne pricamo o nizu godina kada je cena bila izuzetno losa. Ne verujem da su po losoj ceni i izvozili. Tako je u svakoj grani poljoprivrede, veliki sistemi i izvoznici se bahato ponasaju prema proizvodjacima i tu nema napredka. Medjutim nece to doveka da traje, narocito kada strane kompanje pocnu da ulazu u nasu poljoprivredu, a vec su pocele. i tako dalje...

Ako nebi da se raspravljas ovde,sto pises.Ovo nije mesto za privatna prepucavanja,ako nesto imas znas moj telefon.
da imqam tvoj fon ali ti nikako nemas vremena,evo bio sam I kod pola koji ne zna kuce od posla ali cello je popodne izdvojio da nas doceka I isprica se I ako je bio pun posla I cak odvede na rucak u restoran,pisao sam ovde I o mom priljatelju koji ima hladnjacu I koji je poginuo kada sam god svratio kod njega znao je da sve ostavi I izdvoji vreme za razgovor I ako ima 4ha maline,1ha kupine I 2ha sljive.ljudi se poznaju po tom sto imaju vreme da ljudski popricaju,jedan drgog saslusaju da pricam satima I sa hladnjacarima I svakim I volim to.a I kada bi te zvao ti bi mi verovatno drzao neko predavanje ili bi se derao da sam pijan.i ne vidim razlog zbog kojeg bi te uopste zvao a ako treba mozemo resiti na pp,meni se nikud ne zuri a pre neko vece mi upala murija u kucu I trazi gde na mom imanju imam plantazu marihuane,em su upali bez naloga em se drsko ponasali ali opet mi se nikud nezuri.bilo bi lepo da imam plantazu marihuane ali da prostite nisam ja za to

- - - - - - - - - -

da I da iskoristim priliku da kazem javno muriji ako bilo kakvu stabljiku marihuana nadju na mom imanju spreman sam da dozivoyno robujem a tek imam na svim forumima da ih prozivam jel imaju gaze za koje rade

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh