Berba kupina 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja sutra ponovo berem, pa javljam ako ima promene u ceni. takodje od sutra pocinjem i sa intenzivnim navodnjavanjem. sta koristite da bi se sprecile ozegotine ploda. imam ponegde neku koju je sunce opeklo

Ja koristim mrezu protiv sunca. Ozegotine mogu da budu dosta ozbiljne, mada ne najavljuju visoke temperature ovih dana. Inace i navodnjavanje pomaze, ili da jednostavno ne rezes mlade izdanke koji radjaju sledece godine, kako bi pravili hladovinu

Ja sam prskao samo jednom pre cvetanja insekticidom.Mozda je to razlog sto mi se pojavljuju neke bele tacke ali medjuredno rastojanje od 2.8 m. mi ne ostavlja mnogo prostora za setanje sa 539.

U Zaječaru otkup kupine 55 din.hladnjača je u sklopu Agromarketa iz Kragujevca .Ko je od kolega kupinara stavljao zasen i na koji način i kakva su mu iskustva.Kupine su dobre dobra godina kod nas dosta kiše i malo vrelih dana.

Prezivece kupina visoku temperaturu,ali dali ce preziveti budak,posle berbe nisam siguran.Ne volim kuknjavu,ali sam ljut na sebe jer sam ponovo naseo na pricu o dobroj ceni.Tove nas ko prasice pa onda pred berbu povade nozeve u obliku male cene i potom sledi klanje.Da nismo svi ulagali rod bi bio manji i imali bi vecu cenu.Ove cene od 55 dinara u godini kad maline nema a kupina prodata jos u januaru,pokazuju koliko je jaka sprega hladnjacara,politicara i kriminalaca koji ovde nama kroje kapu.U srbiji te nece opljackati samo ako bas nemaju sta da uzmu.

jedino resenje za ozegotine je mreza protiv sunca. koristi se vise godina i vrlo je efikasna. Te bele tackice koje se pojavljuju su u stvari ozegotine i bice ih sve vise , jer najavljuju temperaturu i do 40 stepeni. A ako se desi da bude ozegotina, nema rasta cene. Mreza se relativno lako postavlja, a ima razlicitih dimenzija. Obicno je duzine 50m, a sirina varira od 4-9,5m. Cena je oko 20 din za kvadratni metar. Ja mrezu koristim vec 5-6 godina i iskustva su dobra. ima i slika na mom profilu.Uz dobro navodnjavanje i mrezu kvalitet je zagarantovan. Laksa je i berba. Cene jos uvek nema....

Malopre zavrsio berbu i zvao prepostene hladnjacare da se raspitam o ceni,vecina prima na otvoreno samo jedna ima cenu Cacanka 60,tornfri 70

danas predato 200 kg. cena bey promena. 80 din bilo koja sorta. video sam i u prnjavoru istaknuta cena od 80 din. nisam pitao nista da li ce rasti ili ne. videcu u cetvrtak. ljudi necemo o protivgradnim mrezama. za 40 ari mi treba 4.000 e. u ovakvim uslovima trzista ne planiram ni za 5 god da je postavi. pre sam koristio kalcijum,malo pomogne, pa kalijum + MgO malo pomogne. slazem se da navodnjavanje pomaze. uspeo sam da danas izvucem 25 tona vode. dovoljno za pocetak

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh