Benzinska kosacica

Ta je verovatno sa hondinim motorom.One jeftinije koriste b & S.Dobre masine.
 
Aha sa hondinim motorom,fali 2000din od 100000din koliko je kostala...nema prepreke za nju,kosim i kad je mokra trava guta sve a i dobro je sto joj ubacili diznu kad se zavrsi sa radom samo nabodes crevo i skroz se opere sama

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока
 
To b&s 625exi 150ccm motor?Kakvu to diznu ima za autmatsko pranje?
Joj mislim da je manji neki broj, da l 450. Dizna kao raspšivač koji je odozdo pozicioniran iznad noža a odozgo je brza spojka za crevo. Ubodeš crevo i pustiš vodu, spusti kosilicu na najniže i upališ. Posle pola minuta bude čista odozdo skroz.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka
 
Još da funkcioniše pa super. :) Nema od takvog pranje ništa. Opre u retkim slučajevima i to slabo...

Radi u kombinaciji sam tim malčer nožem koji bih ti preporučio odmah da zameniš .
 
Drago mi je da vam taj sistem funkcioniše i olakšava život. Ja ne znam kakvu sorta trave raste kod vas ali ja moju dok ne istružem spahlom i izribam džakom od krompira nema ništa.

Ta ne pričam o toj funkciju sitnjenja trave koju sam već pljuvao na ovoj temi pa kog ineresuje nek čita.
 
to pranje je super...za par minuta kosacica kao nova ispod....ali naravno mora se redovno prati i odma posle kosnje dok je sveze...kasnije zapekne i mora spakla da radi....kiselina od trave nagriza sasiju,pranjem se to sredi brzinski....pre dok su se remontovali motori na kosacicama zbog ne pranja smo imali muke otvoriti motor samo jel je nagrizlo radilicu,greji glavu noza,zapinji radapcigerom..katastrofa

na toj kosacici gore je b&s motor serije 450E...motor odlican ali ima problem sa start deklom..mora se pazljivo paliti...povuci kanap polako da prvo uzubi i onda povuci do kraja da upali... kod stajanja preko zime joj izbacite gorivo ili potrosite do kraja....star benzin nagrize joj karburator koji je plastican...

za usitnjavanje trave ili kosenje sa poklopcima...moze ali.....trava nesme biti veca od 6/7cm(kad je veca onda se mora gurati polako sto je zamorno) i ne posle kise ili ujutro posle rose....kad je veca trava puno je mase u sasiji i noz ne stigne sve da samelje a stize nova masa i onda gusi.....a kad je mokra posle kise ili rose onda se samo lepi za sasiju... noz mora biti kao zilet da bi sitnilo kako treba
 
kod stajanja preko zime joj izbacite gorivo ili potrosite do kraja....star benzin nagrize joj karburator koji je plastican...
Jbmga valda su napravli od neke plastike koju benzin ne nagriza tek tako? Doduše imao sam problem sa jednom kojoj je pustio plovak na sastav.
Takodje hoće da se razglavi slot za iglicu na plovku pa ne zatvara dobro. Što je najgore izgleda da nigde nema da se kupi takav plovak nego mora ceo karburador. Ja sam na nekako okrpio stari plovak i za sad drži.

za usitnjavanje trave ili kosenje sa poklopcima...moze ali.....trava nesme biti veca od 6/7cm(kad je veca onda se mora gurati polako sto je zamorno) i ne posle kise ili ujutro posle rose....kad je veca trava puno je mase u sasiji i noz ne stigne sve da samelje a stize nova masa i onda gusi.....a kad je mokra posle kise ili rose onda se samo lepi za sasiju... noz mora biti kao zilet da bi sitnilo kako treba
Upravo tako. Šta više jako su retki slučajevi kad će ta funkcija moći da se koristi. Kada je trava dovljno mala da može da je melje onda su odsečeni delovi dovoljno sitni i bez funkcije mlevenja tako da je po meni funkcija malčiranja na ovom tipu kosilica toatlno beskorisna. Šta više samo smeta i treba je izbegavati.
Ako je trava i malo vlažnija krenuće da je lepi od dole i da guši nož čak sa otvorenim bočnim preklopnikom. Ja sam malčer nož zamenio sa običnim i olakšao sebi život.
 
Poslednja izmena:
Kako tačno izgleda nož za malčiranje a kako običan? Moj je malo zakrivljen na stranama suprotno od oštrica. Nema nikakve zube. Je li to običan?

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka
 
Običan nož je ravan skroz,malč nož može da bude nazubljen ili kao kod tebe zakrivljen.I ništa mu ne fali,samo kao što kaže Brkin mora da bude oštar kao žilet,pogotovo u proleće kad je trava jaka i puna sokova.A nije nikakava muka da bude oštar,pogotovo ako kosiš uredjen travnjak bez panjeva i kamenja.Ja kosim 15 ari sa malč nožem već 9 godina i nikad se ne bih vratio na klasičan ravan nož.Prvo košenje ide u korpu,onda na svakih 6 dana košenje bez korpe dok je trava jaka i tako teram sve dok ne dodje leto i trava stane,onda opet sa korpom.Travnjak je pod prskalicama i kad svi ostanu bez trave kod mene zelena kao u proleće.Ako zalivaš travnjak malč nož je veliki spas i ušteda leti.
 
Koju kosačicu imaš ? Ja sa Villager nimalo nisam zadovoljan pomenutom funkcijom. Da, primeti se naka razlika ali je to minimalno odprilike dal će odesčena trava da bude 2 ili 1 cm. Što nema bitnog efekta na krajnji izgled travnjaka.

Malč nož se odlikuje specifčnom krivinom na prednjem delu (sečivo) koja prilikom rada pravi struje vazduha koje odsečenu travu teraju prema gore tako da prelazi nekolilko puta preko sečiva i u teroriji tako se usitnjeva. U praksi se zalepi za donje deo kasačice pa je ti skineš rukom da bi mogao da nastaviš sa košenjem. :). To se dešava samo kad je trava vlažna tj ima u sebi sokova, al gle čuda trava nekako uvek raste kad je vlažna. ;)
Zubi na krilcima noža nemaju veze sa malčiranjem.

Nož ne mora da bude ko žilet, dovoljno je da se naoštri s vermena na vreme tj. da ne bude tup. (Osim ako ne koristite nož za brijanje :))
Inače održavati nož veoma oštrim sve vreme jeste izazov, pogotovo malčer koji vuče od dole prašinu i sve ostalo tako da bi verovatno morao da se oštri nekoliko puta u toku jednog košenja. Što je apsolutno besmisleno i nepotrebno. Bitno je da nož ima pad od 45° i da bude relativno oštar. Recimo kao tup kuhinjski nož je sasvim dovoljno. I da okrenet nož naopako one će da kosi, do duše ne tako efikasno, ali biće funkcionalan.
Čist primer je kanap trimera koji priznaće te i nije nešto oštar? Obrtaji su približni ... da ne ulazim dalje.

Takodje trava se lakše kosi kad je sočna i vlažna ,a teže kad je suva...

SeljakizGrada ja i ti ovde sve suprotno. Kao da pričamo o dve različite stavri. :)
 
Suvu travu ne kosim :D trava na početku sezone i ona u sred leta nisu ista stvar.Prolećna trava je najgora za košenje,jutarnje rose i bujnost otežavaju stvar.Ja po savetu prolećno košenje radim kasno tj kad baš poraste,zato što u rano proleće radim areaciju i dosejavanje (svake druge sezone) iz ruke.Djubrimo travnjak 3 puta godišnje (proleće,leto i jesen) Tako da u proleće imam izuzetno gustu travu pa još kad je rosa muka za košenje.Al je odlična za malč bez korpe.Prvo košenje idem skroz nisko,kako sezona odmiče tako se visina povećava i u najsitnijem periodu samo održavam.

Prskalice rade čim se izgubi vlaga,što će reći od kraja Maja (2x nedeljno po 2 sata) košenje se obavlja pred drugo zalivanje.Tako da uvek kosim travu bogatu vlagom.

Što se tiče kosilice Husqvarna 140P ništa specijalno.Ista cena kao Petrov Villager.

Pogrešno oštriš nož,pri oštrenju nož se skida i oštri se gornja strana,upravo zbog malčiranja,Ugao me ne zanima samo skidam onako kako je fabrički došao,a i oštrim dok je u stegi,a nemam aparaturu u rukama i očima da pratim ugao.

Probaj da oštriš gornju stranu pa ćeš videti sve blagodeti malč noža.I ja sam nekad oštrio donju stranu dok mi čovek koji u Nemačkoj održava ozbiljne travnjake nije rekao kako oni oštre.

Nije moj travnjak Bog zna šta borbu vodim sa maslačkom,ali nije ni za baciti,uloženo je u njega dosta vremena.500kg po aru je rastureno muljaka i dobio je dosta djubriva za sve ove godine.Još samo maslačak da se uništi,ali teško.
 
Komšija i ja napravili od stare ručne kosilice,pa koristimo zajedno.U početku sam metalnim vilama,ali mnogo je zamorno_Ovako imao sam prastaru ručnu kosilicu,istupio noževe navario eksere i to je to.Ide brže nego da se bode vilama.

Razmišljao sam da napravim montažni jež za kosilicu ali nikako time da se pozabavim,a da bude praktično.
 
Pogrešno oštriš nož,pri oštrenju nož se skida i oštri se gornja strana,upravo zbog malčiranja,Ugao me ne zanima samo skidam onako kako je fabrički došao,a i oštrim dok je u stegi,a nemam aparaturu u rukama i očima da pratim ugao.
Pa nisam nigde napiso da oštrim donju stranu. (dobro da se bar oko jedne stvari slažemo :))Samo sam rekao da je ugao dela koji se oštri pod 45 ° ... što je fabrički. Naravno nema potrebe meriti ugao nego odprilike što kažeš pratiš fabrički. Obočno ljudi kad oštre nož naprave vremenom ugao mnogo manji od 45. Tako da treba povesi računa otome.
Sa donje starne samo skinem žicu ravno sa nožem.

Aj da napišem koju nadam se pametno o noževima kad smo već krenuli.

-Treba proveravati da li je nož izbalansiran... jednostavno ekser ili sl. u rupu pa se vidi da li je jedna starna teža... Ako jeste, skine se materijal na težoj strani (napravi se mali zarez brusilicom na krilcu ili boku noža) dok ne bude u ravnoteži. (postoji i alat za ovo namenu, ali je po meni apsolutno nepotreban).
-Zube koji neminovno nastaju na sečivu po mom mišljenju ne treba skidati tj. ravnati sečivo tok zubi ne nestanu. Na taj način će te vrlo lako disbalansirati nož, a i vrlo brzo će te ga istrošiti. Ako se nož lepo naoštri zubi ne utiču mnogo na samo košenje.
-Pomenuli smo noževe koji imaju zube na krilcima. Njihova uloga je da smanje otpor vazduha na koji krilca nailaze.
-Krilca inače služe kako bi nož izbacivao travu (ili je ubacivao u koš). Veća krilca -bolje izbacivanje trave. Mana većih krilca- takodje veći otpor vazduha tako da ne bi trebalo kupovati noževe za veoma velikim krilcima sem ako imate jače kosačice i njma kosite veliku travu.
-Težina noža je isti nešto o čemu treba da se vodi računa. Teži nož će mnogo lakše poksiti neki žbun trave ili krtičnjak bez da se kosilica ugasi, ali sa druge starne teži nož više opterećuje kosilicu i ako nije veoma dobro izbalansiran vibarcije će biti mnogo gore nego kod lakšeg noža.
-Dobar nož je nije lako naći danas i skuplje-bolje ovde ni malo ne važi. Većina su napravljena od mekog, nisko ogljeničnog čelika i dobiće zube na svaku grančicu. Ja koristim nož sa stare MTD kosilice koji je neuporedivo bolji od noževa koji se stavljaju na Villager i većine koji se mogu naći u prodaji.
Izbegavati unverzalne noževe jer će jako teško biti u balansu.

Sam sebe sam smorio tako da je dosta od mena. (za sad :))
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh