Benzinska kosacica

Pa neka ti tokar napravi isto plasticni,od poliamida.
 
Sremac---to je cest problem.mnogo kosacica nemaju pogon bas zbog tog zupcanika...radio sam puno pogona ako nisam mogao naci novi pravili smo od mesinga i resavali problem
neki dan sam radio pogon na novijoj villager kosacici...gde je srecom glava i sve u glavi bilo ispravno ali novi varijatorski prenos sa plasticnim remenicama je stradao skroz..prepravio na klasicni sistem i reseno
 
Pozdrav svima.
Tražim kosačicu koja ulazi u budžet od 30-40k. Plac je oko 15 ari sa dosta voćki i raznoraznih prepreka, sa malim nagibom. Kabl nije opcija, pa je izbor sužen na motornu, i to bez pogona.
Ima li neko iskustva sa Oleo Mac, konkretno gledamo Oleo Mac G 48 PBG Comfort Plus sa B&S motorom?
Ili neke druge preporuke?
 
Ne kapiram razlog, ali i ovu mozes da guras da radi bez pogona.Onda ti mozda i ne treba toliki budzet.
 
pogledate ovu https://www.svezakucu.rs/www/73673/iskra-benzinska-kosilica-za-travu-139cm3-lm51m nadam se da sam dobro postavio link

motori su dobri...noz je 51cm ...lagano se gura....neznam koliki vam je nagib...
Hvala. Ova nema korpu, a ne vidim neku drugu Iskrinu da je sa korpom a bez pogona :unsure: (Ispravka, ima, ali su 50+k)
Nagib nije prevelik, oko 25kg je svakako najlakše medju motornim ako sam dobro primetila, kao i ovaj Oleo-Mac.

Ima li nekih komentara za ovaj Stihl https://najpovoljnijialati.rs/shop/stihl/stihl-benzinska-kosacica-2-8-ks-rm-248-0/ ?
 
Poslednja izmena:
Što se tiče noževa, meni se odlično pokazao oregon. Originalni villager se poslije tri-četiri sezone potrošio da više nema šta da se oštri, a ovaj za par godina nisam skinuo više od tri mm.
Istina, dvorište sam prilično očistio od kamenčića i redovno se povalja pa i to dosta utiče.

8ebd14032294f186a7db8fd0671577f1.jpg
Druže kako si uspeo ovo da montiraš na Vilager? Ako imaš džač kao na slici gotovo je nemoguće.:
2ab4-nosac%20noza%201-0-1-1050x1200.jpg


Ja sam se zeznuo i kupuio neki "Nemački" nož sa istim sistemom za univerzalo montiranje. Koštao je 2000 i delovao mije jak, masivan. Ispostavilo se da je sranje napravljeno od nekog mekog čelika. Drugo što nisam mogao da ga ucentriram čak ni kad sam izbrusio ovu, čudnu, krivu, levu rupu na nosaču noža. Čak i kad sam promenio nosač i stavio od stare MTB kosačice opet je tresao jer je težak jako i ima visoka krilca. Sreća pa mi je pasovao noš od te iste MTB koji je mnogo boljeg kvaliteta i od tog kao Švabskog i od orginalnog Vilagerovog. Pritom je znatno lakši tako da manje opterećuje i motor i ram. Tako da sam bezveze bacio 2000 ,al platio školu i naučio nešto novo. :)
Toplo bih preporučio ljudima koji kupuju nož da izbegavaju te teške (sem ako nije za neke specijalne namene). Jedina prednost teškog noža je što se teže ugasi kosačica ako uleti u gušću travu ili krtičnjak. I možda što eto ima više "mesa" na njemu, ali to je džaba ako je loš kvalitet čelika.
 
Hvala. Ova nema korpu, a ne vidim neku drugu Iskrinu da je sa korpom a bez pogona :unsure: (Ispravka, ima, ali su 50+k)
Nagib nije prevelik, oko 25kg je svakako najlakše medju motornim ako sam dobro primetila, kao i ovaj Oleo-Mac.

Ima li nekih komentara za ovaj Stihl https://najpovoljnijialati.rs/shop/stihl/stihl-benzinska-kosacica-2-8-ks-rm-248-0/ ?
To sam i ja radio kad sam kupavo. Gledao sam da bude što lakša i da nema pogon jer imam mnogo preprka i ne mnogo dugih prvaca. Tako da bi pogon uglavnom bio samo dodatan teret. Korpa je takodje teret, a tek njeno pražnjenje da ne govorim. :). Kažeš da je u pitanju plac, ne znam što ti je onda toliko bitno da možeš skupiti travu? Ne znam da li si nekad imala (-o ?) kosačicu sa korpom? To je stvarno muka ako imaš veću pvršinu. Jedino bih preporučio za male travnjake i za ljude koji traže savršenstvo (za plac baš i nema mnogo smisla)

Ja sam uzeo, Villager VS 51 P (26 kg) zbog velikh zadnjih točkova i jačeg rama namenjenog za teže kosačice sa korpom i samohodne. Motor je B&S OK ... ram, može i bolje. Pogotove Vilager kosačice narndžaste sa manjim točkovima mi se ne svidjaju. Ram na njima će propasti mnogo brže nego motor. Tako kome budžet duzvoljava neka izbegne Vileger.

Kad pričamo o lakim kosačicama komšija mi je doneo neku isto sa B&S motorom i plastičnim ramom. Vidi se da je koršćena mnogov, a i ja sam je koristio par sezona, zanimljivo da plastika nigde nije pukla. Mislim da je to dosta dobra upcija ukoliko je neko siguran u kvallitet. Lakše su znatno od metalnih i nema problema sa korozijom.
 
Kod mene na villager kosačici je normalan nosač noža, ovako nešto.

41tXvvVl36L._SL500_AC_SS350_.jpg


Prvi put vidim takav limeni nosač, to baš djeluje slabašno i neupotrebljivo.
Ma OK je što se tiče jačine, jedino što na njega ne može nijedan nož sem tih Vilager orginal. Ti pinovi levo i desno su namerno napravljeni slabiji kako bi u slučaju jačeg udaraca popustili oni i sprečili oštećenje radilice. Ovaj MTB-ov što sam sad satvio takodje ima namerno oslabljen deo gde dodje kajla. Modeli koji nemaju takvu zaštitu mogu biti pogubni za kosačicu u slučaju žešćeg udara pošto danas osim ako ne znaš sam da uradiš sve promena radilice nije isplatljiva.
 
Kupio sam pre dva meseca vikendicu na placu od 40a. Niko na imanje nije kročio 7 godina, potpuno je obraslo korovom i mladicama drveća. Polovinu sam iskrčio uskoro ću i drugu polovinu. Potreban mi je savet koju kosačicu da izaberem za održavanje. Koju bih koristio i sada dok je teren neravan pun rupa i "brdašaca" od krtičnjaka i mravinjaka i kasnije kada ga obradim, poravnam i zasadim travu. Da li čeona, traktorska ili neka treća? napominjem da sam apsolutni početnik.
 
Kada iskrčiš sve, najbolje bi bilo da to preoreš, pa posle pretanjiraš ili podrljaš i poseješ neko žito.
Posle toga preoreš opet i podrljaš i poseješ travu po želji. Verovatno ćeš i neko voće posaditi.
Što se tiče košenja, 40a je ozbiljna površina i tu bi neka ozbiljnija kosačica trebala, recimo, strižna sa grebenom.
Npr:
 
Za sam početak (koliko kapiram nećeš prve godine odraditi oranje i fino ravnanje) najbolje bi bilo da uzmeš trimer.Ok, 40 ari nije mala površina, ali će taj trimer imati šta da radi i kasnije.Za kasnije, opet ne znam da li imaš traktor, najbolje rešenje bi bio roto malčer (ima da se kupi za 300-400 e,ručni rad, naravno).Ako nemaš onda treba razmišljati o 3 solucije:
1.Ozbiljna samohodna kosačica koja ne može da se nađe ispod 500e (interval košenja ne veći od mesec dana)
2.Traktor za košenje trave (dobar, polovan od 700 do 1000e, takođe košenje do mesec dana, možda koja nedelja duže)
3. Ovo što piše mirosti...čeona kosa na frezi...intervali košenja su dosta duži (zavisi od kiša, ali 3-4 puta godišnje), ali ona ostavlja otkose koji moraju da se sklanjaju, što je dodatni posao.
Sve ovo zavisi i od vremena koje planiraš da provedeš tamo, fizičke spremnosti i finansijske mogućnosti.
 
Nazad
Vrh