Benzinska kosacica

Nesto bese vr51r tako nesto nema vise tog naziva.Motor je valjda B&S 625 EXi OHV

Da, nema tog modela vise, sada je sa B&S 625 motorom, model Villager Atlas 5111 B sa cenom oko 55-60k.
Rekoh ja, sve je otislo gore...

80k za sta ?,koja komedija od kosacica.To su jako slabi motori za tu sirinu kosenja ,sve ispod 6ks je golo gov... I nzm koji kur.. pisu u kw specifikaciju snage motora,jeb.. ih kilowati.Mora da gledaju na zastitu zivotne okoline,izduvni gasovi i sta vec,pa guraju male motore.Danas na sajmu gledao Villager neku kosilicu 80-ak hiljada ,motor 200cc ali nesto malo ks ,dal oko 5 ili tako nesto.Smesno,najbolje kupiti polovnu za par stotina eura sa jakim motorom i kad crkne isti kupis novi od 7ks i
Ta od 200c i 5 ks ce se bolje ponasati, nego ona od 150cc i 7ks, obrtni moment radi posao a ne snaga.Tako sada imas auta od 120ks i motor od 1.0 ili 1.2cc, a imas i 2.0cc iste snage.......i znas vec da ne pisem. Ova honda sto sam kupio je, cini mi se 135cc i svega 4ks,ali fascinantno kosi, nema za nju velike trave,tako da ima i do brenda.

Razlika izmedju B&S E i B&S Exi motora je sto se kod E oznake menja ulje a kod Exi se nemenja jer oni su tako napravljeni da trose ulje i kod njih se samo dosipa. Tako je meni objasnio prodavac kad sam kupovao kosacicu. Ja sam uzeo sa B&S E motorom.

Imam problem, doneo mi komsija da vidim kosilicu ohv motor od 230 ccm ili tako nesto… desava se to da je u sred rada pocela lose da radi i kad je ugasio vise ne mote upaliti nego vraca ruku prilikom kurblanja, a i oce da izbaci beli dim na filter vazduha.. ventili dobro rade i magnet normalno stoji.. jel moguce da je problem u el. Paljenju?

Drugari, jos nisam kupio kosacicu, em sto nisam imao vremena zbog obaveza, em sto ne znam koju... :D
U prilog tome ide i to sto po lokalnim radnjama imaju veoma mali izbor, a i nema onih modela koji me interesuju.
Malo sam istrazivao po, netu, yt, koliko mi je vreme dozvoljavalo i mislim da mi se izbor sveo da neka 2 modela, mada u nekom momentu mi se opet ucini da nisam siguran...:)
Da napomenem, da hocu novu kosacicu.

Sta je bolje od ova 2 modela:
https://81company.rs/proizvod/husqvarna-lc-151s/
https://crafter.rs/honda-kosilica-motorna-46cm-hrg466cskep-kosacice
Obe su 2.7kw, tj. 3.6ks, u Husqvarni bi trebao biti Loncin motor, bar tako negde kazu...
Ova Honda ima montirana 2 noza i moze se koristiti malciranje bez ikakve zamene, samo se prebaci preklopnik za zatvaranje prolaza u korpu, dok je kod Husqvarne potrebno kupiti kit za malciranje i menjati noz po potrebi.

Video sam da se na ove honde cesto zale na koroziju kucista, ali kontam da je to vise do odrzavanja, nego do kvaliteta samog materijala od kog je napravljeno.
Razlika je i u ceni, na ovom linku Husqvarna je najjeftinija, nisam zvao da proverim dostupnost, iako pise da je ima, dok je na svim drugim online mestima njena cena 68-72k dinara, tako da dok se dokupi kit za malciranje izadje slicno kao i Honda 76K dinara.

U novim modelima Honda motora su smanjili kubikazu na 145cc u odnosu na prethodne koji su imali 160cc, a kod Hus. je 166cc, isti trend kao i kod automobila 2t, preko 100ks i 1.4 motor, ekologija i ekonomija na delu...:)
Korpa kod Hus. je 65l, a kod Honde 50l, brzina Hus.-3.6km/h, a Honda 3-3,2km/s, zavisi gde kako pise, uglavnom, malo sporije...

I jos jedna stvar, bio sam u zabludi, tj. mislio sam da samohodna kosacica, moze da se koristi kao i obicna na guranje, tj. moze ali se teze pokrece, bar ove Villager koje sam gledao po radnjama...
Da li je ista stvar i sa drugima, Oleo-Mac, Husqvarna, Honda, Alko?

Kod svih ti je ista prica sa guranjem. Ja mojoj zadignem prednji kraj i tako guram.
Sto se tice korozije, dosta njih mi je reklo da je najbolje od dole premazati svakih par godina auto-kobitom i nema sanse da korodira.

Vidim Ruris kosilica ima u ponudi da se spoji baštensko crevo na kućište i opereš je nakon upotrebe. Sad koliko je to efektivno?

Poslato sa MRD-LX1 pomoću Tapatoka

Moja honda ima u pogonskim točkovima jednosmernu spojnicu, i normalno se gura. Ako je pogon uključen, može da se gura brže nego što odabrani stepen prenosa vuče.

Samo da javim, reseno pitanje kosacice...:)

IMG-20220608-193701.jpg

Travu jako usitni i tako dobro nabije u korpu, da nema ni malo praznog mesta ni u samom vrhu.
Nije brza, a to mi je i plus, jer ne skace po neravninama, gledao sam neke recenzije, gde prednji tockovi toliko skacu da ispreskace travu i ne pokosi dobro, naravno ovo vazi sa kosacice sa fiksnom brzinom.
Lako se gura i vuce nazad kada pogon nije ukljucen, kada treba pokositi oko necega ili u malom prostoru, zboga toga sam postavljao pitanje u prethodnom postu, tako da ni to nije problem.
Dobra stvar je i to kada se dodje do kraja travnjaka i treba da se okrene nazad, diferencijal zablokira zadnji levi ili desni tocak u zavisnosti na koju stranu se okrece i on ostaje u mestu, tako da je i okretanje olaksano.
Za sada sam zadovoljan, nisam primetio neke negativne stvari.
Prilikom kupovine sam dobio i popust od 4k dinara...8-)

Hvala svima da prethodnim komentarima i sugestijama!:)

Nazad
Vrh