Balkanska koza

Što se tiče raznih izjava o količini mleka koza mnoge su samo priče kao koza je na moru pa tko ne veruje nek ode pa da vidi ovo je tako neozbiljno,dobro da nije na Floridi možda bi bilo interesantnije otići tamo nego na Jadran.Koza sa 6 litara mleka dnevno mora imati dosta veliko vime pogotovo ako se muze 2 puta dnevno što je na našim prostorima gotovo pa običaj.Zato molim kad neko nešto iznosi mora dokazima tj. fotografijama dokazati inače toj tvrdnji a nedokazivoj nije mesto na našem forumu.

Posto vidim da si mislio na moj komentar, osjecam obavezu i da ti odgovorim...
Nadamse da mozes sam zakljuciti u kojem vremenskom terminu u kojem dijelu dana je slikana pomenuta slika. Tako da vime ne moze biti puno jer je slikano oko 10-11.h a koza je pomuzena to jutro. Covjek, ako je imao zelju da "slaze" mene, ne moze slagati ljude koji su bili sa mnom i koji su me poveli kod njega da je vidim, jer su se oni vec bili uvjerili u to. Bili su na muzi i vidjeli, jer je njihov dogovor bio da kupe jarad od te koze za drzanje samo ako je to istina i ako moze dati toliko mlijeka...
Toliko o tome, samo cu ti reci da to nije prva i jedina koza te rase sa tolikom mljecnoscu ima ih jos po neka da s emoze pronaci.
Sa malo manjom proizvodnjom ih ima dosta, mada sve varira od zapata do zapata i koliko ko pridava vaznosti selekciji na mljecnost!!!
 
Mario nisam mislio na ono što si ti izjavio ali sam u praksi doživeo kad sam kupovao koze u početku da je većina prodavaca pokazivala kako namuzu 2 posude dnevno od 3 litre pune a kad sam ih pitao dali je to proceđeno mleko ili tek pomuženo rekli su tek pomuženo i tvrdili su da im koze daju 6 litara mleka dnevno što ne odgovara istini jer kad se mleko procedi to je dosta manje.
 
Balkanska najizvornija koza, kakva se nalazi i u najstarijem dokumentnom fragmentu iz XIII veka u Studenici na kompoziciji zidnog slikarstva "Rozdestvo Hristovo", gde medju pastirima i ovcama su naslikana i dva crna jarca. Na snimku su dva maticna stada na bugarskoj strani Rodopskih planina, inace poslednjem mestu gde se cuvaju u izvornosti.
 
Imamo i mi još dobrih balkanskih koza, da nije bilo tita bilo bi ih i boljih ali ni ovo što je ostalo nije za bacanje. Dosta srpskih koza je posle zabrane držanja izveženo za rumuniju, posle devedesetih preko kladova i u banatu je dosta balkanskih koza uveženo u srbiju pa smo je tako u neku ruku očuvali. Postoje lepi primercina kosovu, stado u Dimitrovgradu, pojedinačni primerci oko Sokobanje, u Svrljigu, malo ih ima oko Aleksinca i naravno oko Bujanovca i Preševa. Možda se krupnoća izgubila jer su parene u srodstvu ali se linija balkanskih koza nije potpuno ugasila :)
 
nemanja_st01_58 evo slika od onih koza o kojima smo pričali,na predhodnoj strani ove teme sam video tvoje slike i učinilo mi se da su slične,ali me interesuje tvoje mišljenje

2a4rc3s.jpg
[/IMG]
148k9s3.jpg
[/IMG]
30276tk.jpg
[/IMG]
2enqjp0.jpg
[/IMG]
 
Poslednja izmena:
Lice na balkanke, doduse mnogo su male slike pa ne vidim :) po boji bi trebalo da jesu, jesu li dugodlake ili kratkodlake,odakle su,kakve su im boje jarad bila i jesu li pripustene pod alpinca sad? Probaj da podignes na net sliku veceg formata. Inace bas su lepe sta god da su, pu pu da ih ne ureknem :)
 
evo uvećao sam slike.odakle su neznam jer je ćale njihovu majku kupio na pijaci nije ga to zanimalo,dlaka im je malo duza ali ne mnogo.sada su pripustene pod alpinca pa videćemo kakvo će potomstvo biti.
 
Trebalo bi da su čiste balkanke :) kako im majka mlečna i jel iste boje ko one? Sledeće godine da im nabaviš umatičenog balkanca i malo da razvijaš kozarstvo u dva pravca :)
 
Balkanska najizvornija koza, kakva se nalazi i u najstarijem dokumentnom fragmentu iz XIII veka u Studenici na kompoziciji zidnog slikarstva "Rozdestvo Hristovo", gde medju pastirima i ovcama su naslikana i dva crna jarca. Na snimku su dva maticna stada na bugarskoj strani Rodopskih planina, inace poslednjem mestu gde se cuvaju u izvornosti.

Gledao sam ove koze u zivo i bas su lijepe....
 
Здраво Марио, made-in-matejevac, nemanja, желим да вас питам да ли јаради наследи дужина длаке от дугодлаки јарац ако мајка је обична коза?
 
Zavisi od majke kao i od jarca. One koze koje u sebi imaju gen od balkanki za dugu dlaku sa dugodlakim jarcem daju takvu jarad. Alpine ili čiste sanske mislim da daju kratkodlako potomstvo i u boji rase, dominantna je bela sanska ili alpino šara nad balkankinom jednobojnošću.
Ponekad se desi delimična dugodlakost kod potomstva, tako da su butovi i zadnje noge dugodlaki a sve ostalo kratkodlako. Onda se kaže da koze imaju čizme :osmeh:
 
Хвала пуно, колико коштати у Србији дугодлаки јараца и козе?
 
Po koliko se pogodimo :ppozdrav:
Šalim se, zavisi šta hoćeš, imaš u dimtrovgradu jedno veliko stado, imaš u kovinu a mogu i ja nešto da ti nabavim ali o tome na pp :osmeh:
 
Nazad
Vrh