Balirka

Znas kako, ovde niko ne seje zito, pa nema slame za baliranje, niko ne seje lucerke jer ne uspeva, pa retko gde ima drugog otkosa. Radi se uglavnom jedan otkos, i uradim od 20 000 do 25 000 godisnje. I onda kad se ovako okisa, krenu svi redom da kose u isto vreme i ne stizem sa jednom balirkom. Inace krenem sad sa baliranjem na 600 mnv a zavrsim u avgustu na 1500 mnv.

Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka
Lepo je to, 20000 po 30-40din pa milina, da imam i 5000 usluzno da uradim ja bi pevao, ovako baliram samo za nase domacinstvo.

Prosle godine je bilo 40din, sad je 50din bala, cak sam i jeftiniji od ostalih, hoce vecina i po 60din da radi. Kod nas su takvi tereni da dobra balirka za dan moze da uradi od 1000 do 1500max u nekom proseku.

Ovako stvari stoje kod mene, mislio sam da ubacim osigurac ali ovde ima i iza zamajca lamela koja se steluje, Plus ona standardna na kardanu tako da nema potrebe za osiguracem.
3478b06d46992126ea849183c4b5c342.jpg
f13fc00f738e63e68aa90f5b6df6ec99.jpg

Ta lameli bilo na kardanu ili na zamajcu nista ne znaci kao zastita igala to je samo za opterecenje i ne proklizava u trenutku. Osigurac na zamajcu trenutno prekida tok snage kada klip udari u bravu koja ulazi u tunel kod poremecaja ciklusa usled prezubljivanja zbog raznoraznih razloga, presa u trenutku staje a zamajac nastavlja da se okrece.

Iglama nemaa spasa bez kocnice igala, ako se nekad nadju na putu klipa, znam da ga nece spasiti ni osigurac ni lamela. Takodje i kocnica nekad ne pomaze. Na ihc sam iskrivio iglu ne znam ni ja kako, nije je udario klip ali se nesto drugo naslo na putu i istegla se ka napred. Na prethodnoj jd 332, pukla opruga koja aktivira kocnicu, klip presavio obe igle nazad kao lakat dosle..

Ako je brava ispravna, a treba je redovno proveravati nikada nece doci do loma igala usled prezubljivanja, desava se kod potrosenih lezaja ili klizaca na klipu kod velikog lufta i potrosenosti brave da iako se aktivirala i usla u tunel, klip je jednostavno preskoci i polomi igle. Kada dodje do krivljenja a nije prezubila nesto je zaglavljeno u prorezi klipa gde igle prolaze najcesce kod baliranja kukuruzovine a moze i druge razne stvari, da prostor za prolaz igala bude blokiran e u tom slucaju pomaze osigurac na pogonu nosaca igala ili vezackoj osovini, docice do nekog deformisanja zavisno od prepreke ali ce nosac ostati citav. Tako da nije lose imati sto vise zastitnih sistema na presi i da budu ispravni.

Zato se meni sviđa moj sgorbati ima kočnicu.
Čim naiđe na igle prebije šarafić.
Onda moram vratiti bat u početan položaj.
I igle nazad zakopčati.
Kad je okrećem na zamojcu sama klikne.
Milina.
Sve preše bez takvog sustava su štetne za džep.

Malo se spustila poluga jer nije imao ko da drzi zamajac,a i vidi se da se ne gadjaju bas tacno tacka i saraf.

Malo se spustila poluga jer nije imao ko da drzi zamajac,a i vidi se da se ne gadjaju bas tacno tacka i saraf.
Teško ti to možeš sam odraditi.Mora neko da prati polugu a neko da okreće zamajac i kad je paralelna-stop.Onda su igle u zadnjem položaju.Kod lifamki idu oko 7,8cm iznad držača kanapa koji prelazi na par milimetara i igla da skoro češe o vezač.Bar mi na lifamke moramo tako jer nemamo markere.Bitno je d si je ti namestio da radi.A ne mora sve biti po PS.Presa je to.
Samo da dodam-poučan video.

Alene ja radim sa hd380 vec 20god, uz neko osnovno odrzavanje, bices prezadovoljan.
Na njoj ne postoje apsolutno nikakve gluposti koje mogu zezati.
Osigurac na vilama imas (m10sraf) i on hoce da opali kad seno nije suvo a vile dohvate veliku kolicinu mase.
To oko hvataca malja, ne vidim problem, ja nisam imao problema pa mozda zbog toga tako razmisljam, treba povesti racuna da sve bude ok, pa nece ni doci do toga.
Meni se jednom desilo, savio sam iglu ali ne znam ni kako, ispravili je i opet gas.
Nasa je uradila mnogoo, pre smo radili usluge, i mogu reci da dosta bolje izgleda od mnogih u selu koje nisu radile ni u pola kao nasa.
Na njoj mi se ne svidja jedino sto puz hoce da nahvata na sebe i namota seno kad nije dovoljno suvo, po meni puz je glupost ali ajde...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ne znam bas da li je puž glupost IHC i JD i ova DF ga imaju od samog pocetka proizvodnje nista nije menjano zadnjih 60 g. Po meni naj bolji sistem dodavanja mase imaju ove nove CASE/NH prese za male bale.

Alene ja radim sa hd380 vec 20god, uz neko osnovno odrzavanje, bices prezadovoljan.
Na njoj ne postoje apsolutno nikakve gluposti koje mogu zezati.
Osigurac na vilama imas (m10sraf) i on hoce da opali kad seno nije suvo a vile dohvate veliku kolicinu mase.
To oko hvataca malja, ne vidim problem, ja nisam imao problema pa mozda zbog toga tako razmisljam, treba povesti racuna da sve bude ok, pa nece ni doci do toga.
Meni se jednom desilo, savio sam iglu ali ne znam ni kako, ispravili je i opet gas.
Nasa je uradila mnogoo, pre smo radili usluge, i mogu reci da dosta bolje izgleda od mnogih u selu koje nisu radile ni u pola kao nasa.
Na njoj mi se ne svidja jedino sto puz hoce da nahvata na sebe i namota seno kad nije dovoljno suvo, po meni puz je glupost ali ajde...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Ha Hd 400 nema nikakvih osigiraca. Ni na vilama ni na zamajcu, vise bih voleo da ima al ajde. Sto se puza tice, meni odgovara, radim losije terene i cesto ljudi seno trpaju u plast, stog, pa izvlace gde moze traktor da pridje, velike zavale koje nabacuju rucno, pa kada ima puz, mogu bacati i odozgo, ne mora da se zalaze ispod sve da prodje kroz pikap. Kad mota oko spirale znam da nije dovoljno suvo za baliranje, bar na ihc je tako, i to samo kada je neka mnogo velika trava.
Nego sam danas podmazivao balirku celu, stelovao, pregledao, i slucajno vidim da igle prilikom vezanja ulaze u tunel u trenutku kada vrhovi siljaka od klipa nailaze da sabiju seno. Malo me to zbuni pa sam gledao semu i po semi treba igle da ulaze u tunel tek kada ravni deo klipa predje 2 3 cm vrhove igala. Razubim je na zupcaniku sto pokrece vezace i prebacim u zub kasnije i sad se poklapa sve prema semi. Nekada davno je menjan jedan vezac vidi se, ali me zanima da li je moguce da je tako radila sve vreme a da nista nije zeznula.

Prilikom vezivanja igle prolaze kroz klip,na njegovom prednjem kraju.Nemoj čačkati-to je dobro.
Sigurno je neko omasio za zub kad je nekad menjan jedan vezac. Naravmo da znam da prolaze, samo samo pomerio za zub na zupcaniku koji pokrece vezace (nisam na lancu jer bih onda pomerio i ulazak vila u tunel) Sad su sve mere prema semi koju je fabrika propisala.
2dc604824b5774fcb57b545340662cd9.jpg

Nazad
Vrh