Balirka

Inače komšija je imao John Deere 342 A, pa je nju prodao i kupio Somecu.

Послато са C1905 уз помоћ Тапатока

Moze li se znati razlog ?

- - - - - - - - - -

Traktor je 85 KS pa ga tesko ugasi a slomi ga samo kad uskoci kocnica, nigdje nista ne zapinje i nozevi su naostreni pred sezonu. Na prazno nigdje ne zapinje i u fazi je. Vjerujem da postoji mogucnost zamora materijala te veliki uglovi motanja. ( male njive pa se nekad radi pod mali vecim uglovima kardana. Kad otkine kardana vidi se da ta pukotina nije nastala odjednom vec da je postepno pucalo

Iskopiraj ono sto je pravio JD na svojim presama. Na sredini rude zglob koji spaja dva kardana a ispred diferencijala na kardan ide lamela. Tako da ces moci da ne iskljucujes kardan u okretu a svako opterecenje koje ti lomi kardan bi istrpela lamela i time sacuvala kardan.

Moze li se znati razlog ?

- - - - - - - - - -

Iskopiraj ono sto je pravio JD na svojim presama. Na sredini rude zglob koji spaja dva kardana a ispred diferencijala na kardan ide lamela. Tako da ces moci da ne iskljucujes kardan u okretu a svako opterecenje koje ti lomi kardan bi istrpela lamela i time sacuvala kardan.
Ja imam takvu Somecu već nekoliko godina, pa mu se svidela kako radi, brza presa, jednostavnija i lakša.

Послато са C1905 уз помоћ Тапатока

Sa drvenim klizačima na malju i kardanima 6000 ,6500,7000,7500 oznake su iste u Somece kao i u Gallignanija

A Rivijera je radjena po licenci Someke jel da?vidim da su puni oglasi rivijera.
Rivierre Casalis je zasebna kompanija osnovana 1886 koja je proizvodila poljoprevednu opremu a najvise balirke za seno po kojima su i najpoznatiji.Pocevsi od balirki za meko baliranje pa sve do rol presa i kvadro bala gde su bili pioniri u proizvdnji.Krajem 70-ih zapocinju saradnju sa Renoom pa se moze naci dosta Renault balirki u istim bojama kao i rivijera po cijoj licenci su i radjene.Devedesetih ih kupuje Vicon i time se gasi brend Rivierre Casalis.Odlicne i jako brze prese u radu, dobro zasticene od lomova i jako pouzdane.Ove manje su najzastupljenije al ih ima i sa velikim kapacitetom u klasi sa Welger Claas JD.Preko 10 godina imam rivijeru RC42 i prezadovoljan sam,ranije je znala praviti po 40-50 hiljada bala po sezoni a sad za nase potrebe i poneka usluga izmedju 10 i 15 hiljada.Jos nijedan lom ili tezu havariju nisam imao ,naravno uz redovan servis.

@vladj
Ima fabricki onaj lom na sredini nije kardanaa direktno, a lamelu je imala fabricku sa stekereom ali sam to zafrko pa direktno postavio. Razmisljam da stavim lamelu da malo trpi i ona opterecenje jer izgleda da ova od traktora ne prasta

Kardan sa lamelom ce sigurno pomoci.

- - - - - - - - - -

Rivierre Casalis je zasebna kompanija osnovana 1886 koja je proizvodila poljoprevednu opremu a najvise balirke za seno po kojima su i najpoznatiji.Pocevsi od balirki za meko baliranje pa sve do rol presa i kvadro bala gde su bili pioniri u proizvdnji.Krajem 70-ih zapocinju saradnju sa Renoom pa se moze naci dosta Renault balirki u istim bojama kao i rivijera po cijoj licenci su i radjene.Devedesetih ih kupuje Vicon i time se gasi brend Rivierre Casalis.Odlicne i jako brze prese u radu, dobro zasticene od lomova i jako pouzdane.Ove manje su najzastupljenije al ih ima i sa velikim kapacitetom u klasi sa Welger Claas JD.Preko 10 godina imam rivijeru RC42 i prezadovoljan sam,ranije je znala praviti po 40-50 hiljada bala po sezoni a sad za nase potrebe i poneka usluga izmedju 10 i 15 hiljada.Jos nijedan lom ili tezu havariju nisam imao ,naravno uz redovan servis.

Isti slucaj sa brojem bala je bio i kod mene kada je JD kupljena 2003 god. Sa godinama se polako smanjivalo zbog kupovine balirki, pa zatim rolo balirki tako da sam prosle radio sebi baliranje i usluzno nesto preko 15000 bala. Od ove god ce ici samo baliranje usuzno.

Ko ima preko 2-3000 bala ne isplati mu se da placa baliranje.Kupi sebi presu i za 3-4 sezone je isplati.Prvu presu smo uzeli 2000-te godine a ja sam tad bio klinac i secam se da je bilo 10-ak presa u selu,ko je zeleo raditi usluzno bilo je posla nisi mogao stici svima uraditi,mogle su se lepe pare zaraditi.Sad je drugacija situacija usluznog posla skoro i da nema u selu skoro svaka kuca ima presu pa i ko nema ode pomogne nekome,ovaj mu izbalira i usluga za uslugu.Kod nas nema neke favorizovane marke balirki kao sto vidim da je slucaj po nekim drugim mestima da celo selo tera odredjenu marku jer je jelte najbolja.,dakle ima najmanje 15-20 raznih proizvodjaca zastupljenih.Po pouzdanosti od ovih malo manje poznatih su se istakle Amma Someca Galignani Rivierre.Ima tu malo i do vozaca ko ima sluha za masinu i ne forsira i sto moze i sto nemoze,odrzava na vreme i ne ceka havariju svaka presa ce raditi dobro.Neko bi i nakovanj pokvario...

ma kupis nije to skupo a miran si par godina ja mijenjao ljetos

Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk

Poslednja izmena od urednika:
Parene bukovine kupis i sam napravis bar znas od cega si je napravio ima u NS firma sto radi parenu bukovinu za gazista i ostalu drvenariju!

Drugari da li me neko moze prosvetliti da li je razlika izmedju RS 3770 i RS 3686 samo u debljini osovine ili ima jos nesto na izgled su mi isti?

Pozdrav! Trebala bi mi mala pomoc ,gde mogu da nadjem semering za diferencijal ,onaj veliki sto je kod tzv. sunke ,u pitanju je Welger AP52. Unapred hvala na pomoci!

Nazad
Vrh