Balirka

Zavisi ciji je kanap. Ako je klupce ravno 5kg, iz 320-ke sto sam kadgod koristio sam uvek imao oko 500 bala a sad koristim neki 400 iz kojeg ispadne oko 700 bala sa 2 klupceta a mozda i koja bala vise. Duzine bale je 2 sirine zbog uklapanja.

Normalne bale ni prekratke ni predugačke a da se ne iskilavim kad moram da ih tovarim.Ako koja pretekne za prodaju onda idemo na kile,nema po komadu.Jednom sam komšiji pre dosta godina balirao sirovu detelinu.On ide iza prese i samo viče dotegni,mekane su.Na kraju cigani odustali od utovara,on ležao par dana zbog bolova u stomaku a na kantaru bala 54 kile. :osmeh:

Ja sam pravio do prosle godine bale oko 14 kg za mene a prosle godine kolika ispadne samo da je dobro stegnuta zbog masinskog utovara....
Od dva klupceta tip 500 makedonska ispadne oko 750 bala kad ide bez odvezane ali se u nekim klupcadima razlikuje duzina za po 50 bala.
Tip 320 ne koristim,koristio sam tip 800 klasov ali ga vise nema

2013-03-18-100924.jpg
Да ли облога на кочници (овај лим на десној страни)треба да буде азбесна и колико треба да је затегнута, да ли треба лако да се окреће осовина или тешко, код мене је облога од неке проткане пластике , кочница не може да се више дотегне и осовина се окреће без икаквог отпора.

Imam problem sa presom Fahr HD 300 ljetos mi je 2 puta pucala ista igla.Neznam do cega je Kad bude malo veci trag pocne lupat u njoj i slomije iglu,a kad je manji sve je uredu.Naravno svaka vasa pomoc bi mi dobro dosla :osmeh:

Да ли облога на кочници (овај лим на десној страни)треба да буде азбесна и колико треба да је затегнута, да ли треба лако да се окреће осовина или тешко, код мене је облога од неке проткане пластике , кочница не може да се више дотегне и осовина се окреће без икаквог отпора.

Katalog Uputstvo za rukovanjei održavanje

KOCNICA VRATILA PETLJACA
Traka kocnice (1) koci vratilo petljaca i sprecava tvrdi udar kod povratnog
hoda igala. Oprugu (F) prednapregnuti sve dok mera (X) ne dostigne 28 – 29 mm
-znaci mora da ima neki otpor ali ne prevelik da ne bi stvarao pritisak na sam mehanizam

p.s ima katalog za rukovanje na ovaj forum

Pokusacu sad za vikend da je pravim a sta tacno da uradim?:sta::sta:
ako se slabo razumes bolje plati majstora da ti to uradi , ako dobro se razumes onda ukljuci petljace i vrti zamajac u pravom smeru i prati proreze na klipu ,kada klip prodje 20 mm onda moraju da pocnu igle prolaziti kroz proreze ,ako kasnije prolaze sledeci hod klipa nosi seno i igle se kasno sklanjaju i seno if polomi eto to je moja neka teorija kako da kazem samouka

ako se slabo razumes bolje plati majstora da ti to uradi , ako dobro se razumes onda ukljuci petljace i vrti zamajac u pravom smeru i prati proreze na klipu ,kada klip prodje 20 mm onda moraju da pocnu igle prolaziti kroz proreze ,ako kasnije prolaze sledeci hod klipa nosi seno i igle se kasno sklanjaju i seno if polomi eto to je moja neka teorija kako da kazem samouka
JA sam nesto mislio dali moze biti do zateznosti lanca jer u malom tragu presa normalno veze kad dodje u veci pocne llupat u njoj.Vjerovatnno kada bude veci trag presa se optereti i dobije luftove i igle se ne uspiju vratit i slomije ih malj jer sam na malju nalazio farbu sa igala:ppozdrav:

JA sam nesto mislio dali moze biti do zateznosti lanca jer u malom tragu presa normalno veze kad dodje u veci pocne llupat u njoj.Vjerovatnno kada bude veci trag presa se optereti i dobije luftove i igle se ne uspiju vratit i slomije ih malj jer sam na malju nalazio farbu sa igala:ppozdrav:
malj igle ne moze da iskrivi samo seno jedino ako igle ne idu tacno kroz proeze nego se ukose

Imam problem sa presom Fahr HD 300 ljetos mi je 2 puta pucala ista igla.Neznam do cega je Kad bude malo veci trag pocne lupat u njoj i slomije iglu,a kad je manji sve je uredu. Naravno svaka vasa pomoc bi mi dobro dosla :osmeh:
Verovatno su ti otišli ležajevi na klipu pa kad je pod većim opterećenjem i klip ode više u stranu tako da kači igla za njega.Teorija da presa nije uzupčena ne pije vodu jer bi u tom slučaju lomio obe igle. Samo izvadi klip i provjeri ležajeve i duplu "L" vodilicu.Klip ne smije da šeta levo desno niti gore dole kada se kreće napred nazad.

- - - - - - - - - -

Zar nije tih 9000bali malo puno za 24h?
Pazi ako je presa AP 630 to znači da je novija presa. Welger ima oko 80 udaraca klipa u minuti pri kardanu 540 okretaja u minuti.Ako je dobar otkos onda mu treba oko 6-7 udaraca klipa da napravi balu.
Računica je prosta:
1 min = 80 udaraca klipa/ 6-7 udaraca za balu = 13 bala u minuti
1 sat = 60 minuta x 13 bala = 780 bala na sat
9000 bala / 780 bala = 11.5 sati

dali neko ima rashodovanu ap 45 ? potreban mi je španer trorednog lanca za welgericu. ili mozda neko zna gde ima da se kupi?

pozdrav svima! imam presu massey fergusson 120 sa planetarnim vezacima,pa me interesuje zasto nece da mi radi sa kanapom tip 500 jedna strana hoce dobro da radi a druga mi zezne 7 ,8 bala od 20! a inace sa tip 320 od 500 bala veze svaku,znaci sa 320 nema okretanja! pa bih voleo da mi neko kaze sta je u pitanju hvala drugari :osmeh:

Nazad
Vrh