AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Polovno je relativan pojam... starost 1-2 godine ili više?
Viđao sam mnogo puta premijum gume koje su stare, tvrde i krune se... iako im je šara duboka...

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Za letnji set točkova uzeo sam polovne Michelin Primacy 4, tada su bile stare 2 godine u izuzetnom stanju.Dimenzija 245/45/18, izuzetno tiha i meka guma.
Zimski set točkova obuven sa Duraturn Mozzo Winter gumama, uzete nove na nekoj akciji takođe 245/45/18 ni blizu Michelinu, bučne i krute ali prošle su test prošle zime kada sam se zatekao na Iriškom vencu a kasnije i zavejanom Banstolu, nema klizanja niti zanošenja, voziš normalno.

Od tigra vise nije ostalo ni ime. Godinama sam koristio njihove gume, ali vec par godina ne i nemam nameru ako se nesto ne promeni po pitanju kvaliteta.
Imaju neke silne nazive i to je to. Za pravu zimu nemaju adekvatnu gumu, a ni letnje im nisu dobre. Imao sam problem sa pucanjem letnje gume gde sam i alu felnu pokrivio i znam za jos par slucajeva takvih.

Od tigra vise nije ostalo ni ime. Godinama sam koristio njihove gume, ali vec par godina ne i nemam nameru ako se nesto ne promeni po pitanju kvaliteta.
Imaju neke silne nazive i to je to. Za pravu zimu nemaju adekvatnu gumu, a ni letnje im nisu dobre. Imao sam problem sa pucanjem letnje gume gde sam i alu felnu pokrivio i znam za jos par slucajeva takvih.
Pre desetak godina odveze burazer vektru a kod majstora za trap jer vuče u desnu stranu, čim je video tigrove sigura gume odmah je rekao da je do guma a ne do trapa pred nama rotira prednje točkove i odjednom auto vuče u levu stranu. Ispričao nam je kako im ne valjaju kalupi i gume budu krive u startu i da je Wintera solidna guma a Sigura ništa ne valja. Verovatno su sada i winteru upropastili.

Imao sam takav slučaj sa Semperitkama, ali nakon prijeđenih 40+k km. Bilo je nešto manje izraženo i nakon zamjene kotača, nije vukao niti na jednu stranu.

Interesuje me postoji li neki relativno jeftini dijagnosticki skener kojim bih mogao da pratim povremeno parametre dpf-a, kolicina cadji, pepela i ostalo.
Imam delfi univerzalnu dijagnostiku i elm 327 bluetooth adapter i ne mogu da ocitam ni na jednoj te parametre.
Na Delfiju mogu samo diferencijalni pritisak, ostalo ne, a naelm 327 nista od toga.
U pitanju je Honda Civic 2014 god.

To je onda pitanje za dizelaše, koji imaju/koriste dijagnostiku.
Ja vozim benzinac.

Prvo treba videti da li tvoj model automobila uopšte ima mogućnost čitanja tih parametara.
Ako dijagnostika ima te parametre, a kaže N/A, možda auto nema mogućnost.

Svakako, ja koristim:

ali kako vidim, trenutno nije dostupan. Međutim, možda ima neki drugi model tog proizvođača. Ili isti na drugom mestu.

I on ima mogućnost čitanja DPF, samo što ja ne znam za koje modele automobila i koliko parametra čita uopšte..

Screenshot-20251110-175940.jpg

Ustvari.. ako se rešiš za ovaj ili sličan model,
mogu ga povezati i skinuti bazu podataka za tvoj auto i ako moze tako, možda mogu videti koje parametre čita, bez obzira na to što nije isti model.

Poslednja izmena:
To je onda pitanje za dizelaše, koji imaju/koriste dijagnostiku.
Ja vozim benzinac.

Prvo treba videti da li tvoj model automobila uopšte ima mogućnost čitanja tih parametara.
Ako dijagnostika ima te parametre, a kaže N/A, možda auto nema mogućnost.

Svakako, ja koristim:

ali kako vidim, trenutno nije dostupan. Međutim, možda ima neki drugi model tog proizvođača. Ili isti na drugom mestu.

I on ima mogućnost čitanja DPF, samo što ja ne znam za koje modele automobila i koliko parametra čita uopšte..

Screenshot-20251110-175940.jpg
Ima sigurno, jer sam gledao neke snimke gde koriste Launch, ali on kosta od 500 e pa na gore, sto mi je vec mnogo.

Ništa, odoh da vidim da li nešto mogu da vidim/uradim.
U međuvremenu videh da taj skener ima na Kupujem Prodajem.

Trebaće možda precizniji podaci, ali prvo da pogledam.

Ništa, odoh da vidim da li nešto mogu da vidim/uradim.
U međuvremenu videh da taj skener ima na Kupujem Prodajem.

Trebaće možda precizniji podaci, ali prvo da pogledam.
Znacilo bi u svakom slucaju.
Uglavnom svi skeneri i dijagnostike mogu da resetuju dpf, ali ne moze svaki da cita masu pepela i cadji, a to mi bas treba da proverim neke stvari.

Jedna od jeftinijih varijanti ti je da instaliras Auto Com 2021 na postojecu Delphi,e sad da li ces imati te parametre koje ti hoces stvarno ne znam,jedino ako vec neko ima pa da vidis podrzava li to za tvoj auto.

Ovako..

Baza za Honda Civic ima. Ima general i po zemljama tržišta.
Međutim, povezivanje nije uspelo, jer ne prepoznaje moj auto u toj bazi.
To je za dijagnostiku genijalno.

Za DPF ima posebna dijagnostika i ja jesam ranije koristio za prijateljev Seat.
To se hoće povezati i ovo su opcije:

Screenshot-20251110-183154.jpg

Za druge dve izbacuje grešku (opet zbog samog auta pretpostavljam), dok su u prvoj opciji ovo podaci koje čita:

Screenshot-20251110-183217.jpg

Ono što ne znam, jeste da li je vezano za moj automobil koji nema DPF, ili je zapamtio šta može čitati na prijateljev Seat.. ili je to sve što uopšte može.

Nazad
Vrh