ATV ili QUAD za poljoprivrednike (ali i sve ostale)

Поредећи ово и педу, овај је класа изнад. У селу је један купио цф мото x4 за неких 5 000 €, веома способна машина али по речима власника јак потрошач.

Za 5.000e može se kupiti baš dobar SUV sa kojim se može svašta uraditi i zaraditi ali nije fensi.

Tko ga može dobro iskoristiti onda je dobar ulog kao recimo ja. Cijelo ljeto je po manjom prikolicom i navodnjava duhan i cijelo ljeto u polju. Lakše mi je izaći sa njega i skočit na njega, a ne uništavam toliko auto. Tjedan mi je bio u kvaru pa sam točio pumpe sa autom, koma, od prašine, pa vruće...

nisam odavno pogledao ovu temu pa reko da kazem koju jer imam neku godinu iskustva.
naime pre 4 god sam kupio qvad Kayo 200au nov ,2 god.garancije ,cena 2990e
snaga 9kw,automatik menjac,disk kocnice napred-nazad
potrosnja oko 6 lit ,normalne voznje ,ne divljanje i izivljavanje
registrovan trajno na zelene table i vozi se sa F kategorijom msm da je registracija bila oko 3500din
sad idem jednom godisnje na tehnicki i kupim polisu osiguranja
osim anlasera koji mi je crkao u garanciji nisam imao nekih drugih problema
lepo ide,vuce,nosi dvojicu odraslih bez problema iako je registrovan za 1 osobu (sto jmu je po meni mana) za lov ,ribolov,obilazak njiva,i svu ostalu voznju po selu i oko sela meni bolji netreba
msm da mi je kupovina istog nesto najbolje sto sam uradio i kupio u zivotu

Različite su nam želje, mogućnosti i potrebe. Ako neko obrađuje parcele 10- 20km od kuće i sve je asfalt, normalno da će otići autom. Poljski putevi sa većim prometom su sigurno prašnjavi. Putevi kojima se ja krećem su nasuti šljunkom ili je trava već prorasla. Šumski putevi nikad ne praše.
Za starije ljude su pogodni jer su stabilniji i dosta sporiji od onih na dva točka. Osim toga ima tu akcije kod upravljanja a i poskakivanja pa nam to dođe kao neka vježba. Rastrese stare kosti nakon dužeg sjedenja.
Potrošnja?
Troši manje nego da idem pješke u kafanu.
Buka?
Ni meni se ne sviđa ta buka. Kod mene je neki normalan auspuh pa nema ono brundanje i pucanje što je nekima privlačno. U selu su bila dva krosera i na oba su skinuli lonac. Ostala samo cijev auspuha. To se dernjalo nenormalno. Pitam ih gdje je auspuh a oni tvrde da im je negdje spao i nisu ga mogli naći. Znam da lažu. Znaju i oni. U stvari lagali su. Jedan je to prerastao a ovaj drugi je prodao svoju mašinu.
Problem sa bukom je i taj što ti motori imaju varijatorski pogon pa moraš dodati gas da bi kvačilo uhvatilo. Svaki put on se javi kao da kaže: "ovo sam ja. Nisu oni siromašni papci." Nije to samo karakterističan "potpis" kvadova. I kod ovih na dva točka se traži prepoznatljiv zvuk. Kad prođe noću da se zna ko je prošao.

Kod mene je poluautomatski mjenjač. Odaberem brzinu i na malo jačem leru vozim bez problema.
Vozio sam quad a već nekoliko godina ATV. Sveukupan staž 18 god. Nikad se nisam zaglavio da ne mogu sam izaći i nikad se nisam prevrnuo.

Nazad
Vrh