Arpadžik i luk

Izvodnice i buduće izvodnice ,semena crnog luka.

Dali bi se moglo seme posejati na jesen ili na prolece kao sto sejem Holandski iz baruta?

Seme (barut) sto proizvodis za sejanje arpadzika,dali bi se mogao posejati kao prezimljavajuci ili u prolece kao sto se seje holandski... Ako me razumes...

Znam da su pre mnogo godina sejali seme u avgustu ,do zime se dobiju glavice oko 3- 4 cm. Takav usev u proleće kreće ,tera u cvetna stabla i daje seme.Mana ovakvog načina proizvodnje je zalivanje.Avgust je uglavnom vruć i sušan pa treba često i obimno zalivati.

Ove godine ,zbog suše ćemo opet imati arpadžika.Posejano je malo semena ali nisu sve glavičice uspele da narastu preko 22 mm.

Izuzetno lako se čupa .Rale u akciji.

Posle tri nedelje na suncu,stigao kući,Otišli smo u 10 na njivu a mogli smo krenuti u 5 ujutru.Toliko je suva masa da se drobi prilikom sakupljanja.
Nije težak posao ali sunce i temeperatura oko 34 u hladu, zamara.

Kući je mnogoo prijatnije ,pod šupom odvajamo krupni ,koji će ići u proizvodnju semena.

Kiraj da li sejes sada u avgustu luk iz semena za prolece za mladi?Ja bih otprilike pola jutra da posejem.Nego nemam se ni skim posavetovati jer je ovo uglavnom ratarski forum :)

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh