Arpadžik i luk

Tonus ili Aktara ili nesto trece, sta je najbolje za lukovu muvu?

20160326_113900.jpg

Slika od danas

koliko ide aktare za lukovu muvu za 1jutro

- - - - - - - - - -

sta bi to moglo da bude luk je sadjen jesenas

- - - - - - - - - -

2edni85.jpg

- - - - - - - - - -

2edni85.jpg

Da podelim iskustvo sa forumasima.Naime ja dugo vec radim srebrenjak luk koji sadim u jesen.Uglavnom kupujem uvozni arpadzik jer ne tera u bikove i lakse se ljusti.Prosle godine u jesen nabavim u lokalnoj aloteci arpadzik holandski kolicina nekoliko tona.Posadi se to i ja primetim vec u startu da tesko nice sto je i karakteristicno za njih.Medjutim kada je nikao pocinje polako da se gubi i truli .Vrlo mi je bilo cudno ali sasvim slucajno pocinju da me pitaju ljudimo cemu je rec jer ima i kod njih toga.Iz price dodjemo do zakljucka da smo svi koristili isto seme .Luk se toliko proredio da izgleda kao da je vec bila berba idnosno kao da smo ga procupavali.E sad posto je evidentno da je seme u pitanju dosli smo do zakljucka da je bilo zarazeno.Cime sad cu vam reci.Seme je zarazeno nematodama tacnije lukovice i sad cemo imati tek velikih problema.......u ponedeljak nam dolazi poljoprivredna inspekcija pa da vidimo sta cemo dalje.Steta je ogromna reda 5mil dinara.Samo se plasim da je i ovo neki vid rata....Ljudi pamet u glavu svacega ima i bice ......

Postovani Kiraj, hteo bih da pitam kada sadite luk za seme. Ja to radim na malo za svoje amaterske potrebe i srebrnjak za seme sadim ujesen i on bude ok, dok zuti sadim naprolece i dal zbog napada lukove muve (iako ga stitim) ili neceg drugog, metkice budu kratke i prinos je daleko manji. Razmisljam da i zuti posadim ujesen. Interesuje me vase iskustvo. Pozdrav...

Jesenja sadnja je mnogo bolja .Mi praktikujemo sadnju u Novembru .Nema veze da li je žuti ili beli.

Hvala Kiraj. Milina je pratiti Vase poučne komentare, koje skladno ilustrujete fotografijama i edukujete svojim iskustvom. Iako Vaše njive izgledaju kao iz udžbenika, slikate ih i prikažete i kada ne ide sve kako treba (zbog vremenskih uslova itd), što psihički i nije tako lako. Ako može još jedno pitanje. Čini mi se da sadite i srebrnjak i žuti na istu parcelu. Da li dolazi do ukrštanja?

Kada sejem seme za proizvodju arpdžika ili izvodnivca ,sejem na istoj parceli .Ako sadim izvode za proizvodnju semena ,tada je udaljenost parcela oko 1 kilometra.

Da li mi neko moze pomoci da mi kaze da li je isplativo saditi beli luk? Citam uglavnom svuda da jeste, ali ima raznih informacija. Postoji li uopste trziste, s obzirom da smo preplavljeni kineskim?

Ovo je moj crni luk, posejan u oktobru 5 ari i nista vise nije rađeno. Bez djubra, bez otrova, bez motike. Samo ce biti problem vadjenje. :osmeh: Hteo sam da probam ovo.

Zdravo svima ovde, imam problem sa malim zasadom crnog luka za svoje potrebe.
Problem je sto glavica truli u zemlji... Evo slika sveze ubranog Iz baste pa ako moze neki savet.
b2d32b548a5b9c00b4ee1f1728242d62.jpg
641a2affd7d2a78522a59120cecf0d88.jpg

Sent from my Xperia ZR using Tapatalk

Ovo ti je Botritys a izgleda da je bilo i lukove muve, mozda da probas Switch, ako bude moglo da se popravi stanje posto se vidi da je bolest uzela maha.Kakav ti je ostatak useva?

Ostatak je ok nije to velika površina, za svoje potrebe.
Ovo mi se nije dešavalo do sad... Switch može da pomogne da ostale lukovice ne bi propale?

Послато са C5503 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh