Arpadžik i luk

Pozdrav za sve vas,postavio sam pitanje u srodnoj temi za crni luk ali posto nikako da mi odgovori neko i ovde bi zamolio clanove da mi pomognu,citiram sebe: ....Hteo bi da cujem od iskusnih da ako neko planira uzgoj crnog luka iz semena u prolece kako bi po vasem misljenju trebalo idealno pripremiti zemljiste za to?Znaci krenemo od toga da duboko oranje u jesen,pa onda....?Zatvaranje brazde isto u jesen posto je setva jako rana pa da imamo odmah na startu slegnutu zemlju u prolece?Prolecna priprema najbolje sa setvospremacem ili..??Hvala!

Izores ,pa poravnas posle oranja .pa pred setvu djubrivo i ne znam sta imas od masina laka drljaca ili jos bolje teska vise puta da lepo utabas.Pa setva i zastita od korova-

imam setvospremaca sopstvene izrade sa jednom redom rotora,pa i bas zbog toga me interesuje priprema jer nameravam kupiti neku fabricku masinu za predsetvenu pripremu i ne znam dali da trazim takoreci obicnog setvospremaca po mogucnosti sa dva reda rotora (ili da ja naknadno dodam jos jedan na neki sa jednim redom) ILI da probam pronaci takvu kao sto je ona rau drljaca(plavo-crvena) koji ima krila kao obicna drljaca sa siljcima ali fabricki na njemu ima dva reda rotora(neki clan sa ovog foruma je rekao da se zovu rau mamut) -takvu takoreci drljacu isto rau sam video u oglasima sa malim s oprugama...vase misljenje?

Drljaca sabije dobro samo gde su tockovi traktora prosli. Treba 2-3 prohoda da se dobro sabije.

Priprema ide kao i za secernu repu. U jesen zatvoris brazdu, a u prolece neka masina da uradi lepo setveni sloj. Setvospremac plitko 2 puta ili germinator vucni.

posto mi je traktor ursus 355 recimo ti @bojcetic na koji bi glasao:eek:bican setvospremac sa s oprugama i dva reda rotora ili onaj spomenuti rau mamut ili unimat (ili kako se vec stvarno zove) sa drljaca tablama ali sa malim s oprugama i isto dva reda rotora?zato pitam jer obe moze naci za cca 400 evra...inace koji bi uopsteno vise odgovarao i za neke ostale povrtarske kulture kao napr. industrijska paprika?Izvinjavam se za offtopic...

Mi uzoremo plice ali da bude rastresitije i pre toga 3/16 razbacimo. U prolece ili setvospremac ili drljaca dva prohoda i sejanjecim vreme dopusti da se moze odraditi. ii nije lose povaljati posle jer sva sitna semena hoce sabijenu zemlju.Arpadzik mozes i sad posejati samo sto ce malo kasniti .Lepi dani su pogodovali dosad a i moj se kilavi nesto jer su ga izgleda prskali da neklija. Srebrnjaka baruta ima u NS i najbolji je Skopski ako hoces za mladi luk. Mozda ga ima i jedan u selu ovde jer uvek je imao za prodaju ali nisam siguran sad jer je imao zdravstvenih problema ove godine. Ja sam nabavio 1,2kg baruta za sebe za iducu sezonu

Nazad
Vrh