Aronia melanocarpa

Evo proletos kalemljeno - dunja podloga, posrednik kaludjerka (kruska) i kalemljena aronija gore

Pa ovde nece bas da raste u Somboru neodgovara zemlja *mislim da je takva situacija u skoro celoj vojvodini), i jos pored toga dobija jaci koren - stim jace raste, vise rodi (mada to cu jos videti) i bere se bez saginjanja.

Поздрав. Лист Ароније из зелене иде у жуту а сад после жућења долазе и ови симптоми. Да ли знате о којој болести је реч и чим да третирам. Жућење листа је било и прошле године. Влаге увек има, било је и стајњака у садњи, не знам шта се дешава.

Za ovaj problem postoji jedno jako jednostavno rešenje: treba pored aronije posejati blitvu. Lišće blitve se čupa i za ishranu i za živinu a aronija je zelena ko gora.

Bas zbog tih stvari sam kalemio, jer koliko vidite na kalemu se to ne desava, a pored kalema dole na par metara ista stvar ko na slici - zuti lisce boluje, opadne pa pusta novo lisce, sve u svemu biljka pati i ne napreduje - pretpostavljam da je i zasad u Golubincima.
A mnogi davaju dobre pare za sadnice a nece se najesti ploda, a ovde sadnice su najcesce 4e.

Šta znam,meni je nedostatak gvožđa ,tj.to žutilo i na kupini i na aroniji i oba sam rešio preparatima na bazi gvožđa i rastvorom koprive,tako da mislim da je sigurno nedostatak u ishrani a od rutave bube sam nekako uspeo da spasim cvet tako da sad imam dosta bobica.Kalem mislim da je super stvar,mislim da si prvi u Srbiji to odradio,baš me zanima kako će se pokazati dogodine.

Ima toga od pre koju godinu ali se čuvalo kao tajna na šta je kalemljeno a i bile su skupe.

Meni je bas covek rekao koji prodaje te sadnice - ne krije to, a daleko od toga da sam prvi.
http://aronija-crnaoskorusa.com/
A iskreno i mene zanima oce li biti plodonosenja na kalemu - jer ako uspe - biljka dobija visestruko jaci koren a to je bitna stvar.

Poslednja izmena:
Cim si rekao "covek i ne krije" znao sam da se radi o Nenadu. On mi je i poklonio sadnice. Covek koji svoje veliko znanje svima deli. Retko dobra osoba. Sto se tice aronije ja sam svoju prskao rastvorom koprive kao i putem korena pre mozda 7 dana i ne vidim neki pomak.Nikako da kupim preparat na bazi gvozdja sto je neko od kolega i preporucio. A moracu.

Poslednja izmena od urednika:
Onda bih rekao da ogled sa koprivom pokazuje da kopriva nije rešenje. A kalemljenje ako uspe, mislim na plodonošenje, biće ozbiljan pomak u uzgoju aronije na alkalnim zemljištima.

Ma da - samo mi je zao sto nisam koju vise nakalemio ali toliko su mi sadnice aronije (sa sopstvenim korenom) lose da nisam imao grana za kalemljenje
Jedina dobra stvar je u tome sto mi je preporuceno kalemljenje na rascep (kojeg i nisam ljubitelj), ali plemkinje su bile toliko tanke da nije bilo sanse da odradim na rascep pa sam radio sa strane.
Da zaboravih da kazem da moguce je i da jarebika moze da posluzi kao podloga - posto su iz istog roda.

Nešto smo se ućutali, valjda svi radimo, nema se vremena za pisanije:osmeh:. Kako vam zri aronija, kada je berete? Ja za jedno 7 dana, možda malo kasnije.

Moje Aronije počele da zru. Proletos sam se izborio sa rutavom bubom ali nisu imale cveta kao prošle godine ali su porasle vise nego za prethodne dve. Ovo kišovito i toplo proleće im je odgovaralo što se tiče rasta.

Pitanje, pre svega za Sumadinca, a i za ostale.Razmisljam da podignem zasad aronije 10-15 ari, na jesen, pa me zanima postoji li otkup aronije u Sumadiji - zivim u Rekovcu.I, kolika je bila otkupna cena 2013, 2012 , 2011 godine, ako neko zna.Sustina - moze li se ocekivati "siguran" otkup narednih desetak godina?

Знам да је све написано о аронији, али да не тражим због неколико аронија. Једу ли птице плодове ароније? Двије ароније близу комшијине куће су лијепо родиле, а друге двије које се налазе даље су без плодова.

U nedelju predato 588 kila aronije u Banovcima- firma Aronia d.o.o. po ceni 1 euro kilogram. Plaćanje za 60 dana. Inače drage kolege, ručno branje je prava dubioza, kada se odbiju nadnice i transport ostaje tek malo profita. Ali ova godina je još škola, eksperimentisanje i sve ostalo...pravio sam vino, ostavio za kandiranje, napunio zamrzivače. Sutra pravim drugu turu vina. Nadam se da ćemo uživati :osmeh:. Trbalo bi da bude više otkupa sledeće godine, mislim na više mesta, sada tako je kako je. Mašinsko branje bi trebalo da obezbedi konkurentsku prednost u odnosu na Poljsku aroniju. kOmbajn postoji u Srbiji kontaktirao sam čoveka i od sledeće godine bi trebalo da počne sa uslužnim branjem mada je njemu prioritet prodaja mašina. Ne bude li mašinskog branja, mogu samo izorati aroniju, verujte mi.

Nazad
Vrh