Arenda- pravila, obicaji....

To su price za one sa manjim IQ-om, dok je bilo potraznje za arendom i nama je ostajalo u dxepu, sad bi neki da ih mole zakupodavci a oni da dobro zaradjuju.
Sad je samo pitanje ko je kako prosao prethodnih godina dok je bilo para na zakupima. Nije valjalo ni ko se nije sirio,a nije valjalo ni ko je preinvestirao.
Kod nas je bio boom samo takav u poljoprivredi kad nam je klima bila naklonjena tamo od 2014.do2020. Psenica od 9 do10.5 tona prosjek kukuruzi 11do13 tona po ha suncokret 4 tone Pa navise i soja je znala rodit isto vrhunski a nijee isla ispod 2 tone po ha u tom razdoblju..znaci para koliko je arenda toliko ostane nama i plus jos 100 do 200 eura po jutru ako se poklopi cijena i par faktora....
2021 i 2022 skok cijena i ok prinosi i nakon toga zavrsavamo.... Nije poanta ni spiskat sav kapital samo da bi se zvalo kako taj radi toliko i toliko zemlje.... Zemlju vano nece ljudi ni po 7500vise a do nedavno bi se davalo 10 000 12 000 eura ako treba.ima drugih investcija, stanovi dionice fondovi etfovi..... Di je daleko manji rizik zaradit nego se poljoprivredom baviti.....
Ja sam odusto od 25 jutara sto su manji komadi od 0.5 do 3 jutra i sto mi niie na ruku raditi. A uzeo bih 50 jutara nove ukoliko su veci komadi ili kraj mene pa otpustio opet manje komade..... Buducnost vidim u okrupnjavanju parcela, kako bi maksimizirali radne snage strojeva na povrsini i ne gubili na krajnicama preklapanjima sa herbicidom i gnojivom i sjemenom.
Mada ta zarada ce bit do 100 eura po jutru na arendama ako iole godina bude isla na ruku pa ce se morati velika kolicina zemlje radit....ako ne bude klima igrala zajedno sa nama ovo se gasi.
Sta bismo trebali 10 godina tapkati pa da nas netko ekonomki prestigne tko radi za neku placu a nista ne riskira i nije nista kapitala morao ulozit u svoj posao...... To nema smisla.
Vamo i dalje ljudi prate arendu, 3 su odustala doduse i ovi sto kupe novu zemlju samo govore bit ce bolje i nesto sitno povecavaju iznos arende...... Ako, bi 2025. Bila iznimno losa godina ovamo 70% ljudi propada pa cemo vidjet hoce li tad arenda sta dolje....
A ti sto su povecavali arendu na 350 eura ili cak 400 eura eno cujem da par njih nije gazdi ni centa platilo.

Има тога и овде код нас, пре неки дан товарио неки кукуруз на силоси и прича ми газда силоса да има све више земље у понуди да се прода 9-10000е/кј. Каже неће нико ,били му људи из Куцуре тамо исто кажу има сигурно 50+кј у понуди мање парцеле али нема трговања. Догорело је свима овде код мене има двоје, троје газда што купују али и они су се ограничили само оно што се међи са њима нема више јурњаве по целом атару и куповине свега и свачега од њива. И они 9000е/кј не дају преко тога, остао је један лик што, је од брзе пруге добио масне паре па је преплаћивао земљу само да накупује што више. Сада муда једе јер се масноћа отопила, а цена земље пала, каже могао сам 2кј купити за паре које је он давао за 1кј.

Nazad
Vrh