Arenda- pravila, obicaji....

Nisi uračunao sušu i godine sa 0 zaradom a o minusu da i ne pričam. Recimo 25kj pukneš 300evrića u minus po kj puta ovo, puta ono..... puta par godina zaredom....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Nisam racunao ni godine kad je soja bila 85 din ili psenica i kukuruz 40 i kusur a Boga mi po negde je bilo i dobrog roda!

Vidis, svako ima svoje vidjenje!
Svakako da je lepo kupiti na vecito zemlju, ali za to treba bas imati novca po strani u dobroj meri!
Razmisljanja su razlicita!
Platiti 1 kj zemlje 7500 evra za vecito ili za te pare uzeti u zakup 25 kj po 300 evra kj godisnje. Sta je bolje?
Da je cista zarada od 250 e po kj treba ti 30 godina da izmiris onih ulozenih 7500 e i da budes na nuli!
30 godina x 25 kj = 750 kj x 250 evra ciste zarade godisnje = 187.500 evra za 30 god.

Prosek zarade jer se i zakup racuna nek bude samo 150 evra godisnje x 750 kj = 112.500 evra
Sta je bolje!
Ako je na svojoj zemlji zarada 250 e onda na arendi od 300e imas minus od 50 e. A ako pokrivamo arendu i ostane zarade 250e po kj onda na svojoj zemlji je zarada 550e a godine da bi se isplatila zemlja su znatno smanjene.

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Pitanje je samo gde naci jutro za 7500? Bez 12000 ne mozes nista kupiti, a ima onih sto traze i 15 i vise, a kako vreme ide ponuda postaje sve manja i manja. Znaci 40 godina arende je 1 jutro. Koliko vidim zelenasi najbolje prolaze, mada od skora i oni placaju pribliznu trzisnu cenu bar ovaj sto ga znam...

Svakako da je lepo kupiti na vecito zemlju, ali za to treba bas imati novca po strani u dobroj meri!
Platiti 1 kj zemlje 7500 evra za vecito ili za te pare uzeti u zakup 25 kj po 300 evra kj godisnje. Sta je bolje?
Da je cista zarada od 250 e po kj treba ti 30 godina da izmiris onih ulozenih 7500 e i da budes na nuli!
30 godina x 25 kj = 750 kj x 250 evra ciste zarade godisnje = 187.500 evra za 30 god.

Prosek zarade jer se i zakup racuna nek bude samo 150 evra godisnje x 750 kj = 112.500 evra
Sta je bolje!
Svoje je svoje, jebes arendu kad ne znas koliko je tvoja i koliko ces je raditi! Sve to stoji i ja uzimam dosta u arendu, ali od 7-8 arendasa siguran sam u njih 4. I svake godine te neko drka misli da je pametniji od tebe kad prodaje zemlju, a dok je radio svoju zemlju 20 godina nije nista kupio, i propao, i sad je on pametniji od mene. Svaka cast svakome, ali ljudi mi nisu jasni. Kupuju masine od 100k evra a ima svoje 20 lanaca. A kad mu se ponudi zemlja onda je skupo. Ja znam zasto kupujem, i dokle cu kopovati!

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Odustati od takvih parcela u plodnoj Slavoniji sa cenom od 250 e po kj je nesto nevidjeno da ne kazem nenormalno!
Pa kod nas placaju juzno od Dunava mnogo vise a da potom ne mozes naci 10% parcela od po 2 kj u celini!
eh kako ovo zvuči lijepo pročitati 'plodna Slavonija'....al nažalost realnost je daleko drugačija zadnjih 5-6g

Sta je bolje!
Najbolje kupiti na večito i izdati za 300€ +subvencije.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑

Odustati od takvih parcela u plodnoj Slavoniji sa cenom od 250 e po kj je nesto nevidjeno da ne kazem nenormalno!
Pa kod nas placaju juzno od Dunava mnogo vise a da potom ne mozes naci 10% parcela od po 2 kj u celini!
druze vi niste nikad culi i videli sta susa moze uraditi??? plus ovi nameti od eu da prosto razmisljam da ne sijem soju uopce vise jer su nam ukinuli herbicid koji je jeidni bio ucinkovit.repicu vise zato nitko ne sije al nade se svake godine koja budala koja proba par hektri repice uljane pa potone jos vise
cak se divim ovih par kolega hrvata u selu kod mene sto je preostalo jer znam da oni placaju i skuplje drzavnu zemlju itd nemaju nekih povlastica kao sto mi manjina imamo pa mi je naucna fantastika kako jos nisu pukli skroz.a kod mene u selu odnos zakupa i vlastite zemlje je kod svih domacinstava u proseku bar pola drzavna zemlja pa zakup i privatno da nemamo te neke olaksice neznam kako bih preziveo vec ovako sklapamo kraj s krajem prodajemo zemlju strojeve koje manje koristimo da financiramo ono osnovno gorivo seme itd za narednu sezonu a bez osnovnog dubreta ide 90posto parcela kod mene vec 3u godinu zaredom iako po analizi bih trebao bacit na sve dosta P i K al dzabe kad ne ide ne ide odnosno kad se nema s cim
pre 10g da si me pitao ovo rekao bih da cu radit do groba s obzirom na kolicinu zemlje koje radimo a sada se situaciaj okrenula da naziremo kraj vrlo blizu ako se nesto drasticno ne promeni a u dugovima vec debelo iznad grla

Ja ne znam nikog da je kupio traktor za 100k+evra u kešu. A mali milion njih znam koji ga gorkom mukom otplaćuju. Na žalost znam neke koji to i nisu uspeli.

Hobi ti moras razumeti da su nekii ljudi naprosto toliko uhlebljeni i zive u svetu "maste" da nemaju uopste dodira sa realnoscu. Takvi ljudi naprosto nisu svesni niti su upoznati sa tim sta znaci susa, velika konkurencija, neimanje izbora, velika udaljenost od Bg, NS...Dodavsi jos vase probleme sa "zelenima" iz EU to cini tek neshatljiv meterijal za mnoge. Ljudi ne shvataju da se kod nas u zadnjih 12 godina, 3 vrsila soja sa prinosom koji ne pokriva ni seme.
Ne treba nikakav pokazatelj klimatskih uslova, dovoljno je da pitate prodavce poljo masina, a pogotovo traktora, gde su prodali najvise. Na svakih 10 traktora 9 ode u Juzni Banat. Ovo su zvanicni podaci, mogu se proveriti.
Sveopsti uslovi su tamo mnogo bolji i to je tako pa tako. Ne treba nikom zaviditi na tom, niti ulaziti u bilo kakvu polemiko oko toga. Na kraju nam oped ostaje isto, borba do konacne propasti ;)

I ovo nam govori covek koji je urlao svo vreme kao i sad da je ugrozen susom dok mu kukuruz rodilo 5=6t po kj
Ili pre par godina kad je kukao od Aprila do Septembra kako samo kod njega nema kise a za lokalnu tv izjavljuje da je imao samo 1800 kg po kj kad smo vecina imali 400=500 kg po kj.

Ja ne znam nikog da je kupio traktor za 100k+evra u kešu. A mali milion njih znam koji ga gorkom mukom otplaćuju. Na žalost znam neke koji to i nisu uspeli.

Od tih što si naveo dobar deo njih je kupio nešto što mu u tom momentu i nije trebalo, ali ajde, daj nov veliki traktor... Tako da ima tu svega.

A sigurno i da ima njih koji otplaćuju bez problema.

Kod nas u kraju su ljudi premehanizovani. Jako puno traktora pravi godisnje cca 100 sati jer nema gde da se uposle.

Hobi ti moras razumeti da su nekii ljudi naprosto toliko uhlebljeni i zive u svetu "maste" da nemaju uopste dodira sa realnoscu. Takvi ljudi naprosto nisu svesni niti su upoznati sa tim sta znaci susa, velika konkurencija, neimanje izbora, velika udaljenost od Bg, NS...Dodavsi jos vase probleme sa "zelenima" iz EU to cini tek neshatljiv meterijal za mnoge. Ljudi ne shvataju da se kod nas u zadnjih 12 godina, 3 vrsila soja sa prinosom koji ne pokriva ni seme.
Ne treba nikakav pokazatelj klimatskih uslova, dovoljno je da pitate prodavce poljo masina, a pogotovo traktora, gde su prodali najvise. Na svakih 10 traktora 9 ode u Juzni Banat. Ovo su zvanicni podaci, mogu se proveriti.
Sveopsti uslovi su tamo mnogo bolji i to je tako pa tako. Ne treba nikom zaviditi na tom, niti ulaziti u bilo kakvu polemiko oko toga. Na kraju nam oped ostaje isto, borba do konacne propasti ;)
Postoje 3 mesta u juznom banatu gde su uslovi bolji, a moze svako doci da ih poseti!

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Nazad
Vrh