Arenda- pravila, obicaji....

Ја сам јако лош математичар,али ако у једној години ти,ја,он од ратарства не можемо да исфинансирамо (сами)следећу производњу,морамо узимати кредите или се задуживати у задругама итд....А ја колико видим код већине кризе нема!Ако се разумемо?
Pa malo i ne mozemo bas da se razumemo. Nadam se da smo definisali ono prvo oko cega sam napisao da je procentualno isto. Ako jesmo idemo dalje.
Ako smo rekli da je neka zarada po kj od 200 e nakod podvucene crte, dakle ciste zarade onda kako ne mozes se isfinansirati za sledecu godinu?

Taj koji ima 150 jutara svoje zemlje arende radi barem dva puta više.
Ja da imam 150 jutara svoje zemlje ne bi radio ni jutra arende. Poslednjih godina sve češće moraš da prelivaš sa svojih njiva da bi pokrio mali rod na arendi. Imam druga koji je radio preko 200 jutara zemlje, bilo i državne u zakupu i odustao od svega. Sad radi samo svoje nekih 100-110 jutara i kaže mnogo više mu ostane nego kad je radio 200 jutara...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Koliko god da radiš nesto ce vuci u plus a nesto u minus i tu si opet na istom ... samo vise radis...
A jos ako pumpas arende onda se i taj plus smanjuje a minus povecava....
Onda dodje jedna dobra godina pa bude svuda plus i onda ponesen time...pumpaj jos arende....
Pa teraj do besmislice
Tako je bilo i u svinjarstvu....
Mala zatada po kom. povecavaj broj....gubitak...povecavaj broj mora opaliti jedna tura...opali jedna tura...povećavaj broj...
I na kraju nema nigde svinja u Srbiji...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Пеет одлично смо се разумели...али око улагања и зараде од 200е никако.Мени само није јасно одакле толики почетни капитал за улажење у Пољопривреду у нпр задњих десетак год(ништа лично)Стотине јутара земље механизација објекти итд....Понављам немам ништа против никог!Орем па ми досадно јбг🤣

Da nije radio arende i patio se ne bi ni od dedinog maksimuma nakupio toliko.
Od arendi se sigurno ne akumulira profit za kupovinu zemlje na vecito,u nekim znacajnim povrsinama,pomama za arendom je iskljuvio iz dva razloga,prvi je to su mnogi zagazili u bankama u masine koje im nisu bile potrebne(da se dokazu selu i komsijama),te moraju da ih uposle,odnosno da vijaju ha u registru za novu kreditnu likvidnost,a drugi je cinjenica da je cisto ratarenje posao za one koji nisu bas udarnici na posao(sve masinski ,u sedistu),nema rada u toku zimskih meseci,kao npr kod stocara,povrtara,vocara...,dakle "sladak dinar".

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Пеет одлично смо се разумели...али око улагања и зараде од 200е никако.Мени само није јасно одакле толики почетни капитал за улажење у Пољопривреду у нпр задњих десетак год(ништа лично)Стотине јутара земље механизација објекти итд....Понављам немам ништа против никог!Орем па ми досадно јбг🤣
Ene, Olailiji je smesno😂 verovatno oko te zarade, jer da je stvarno u nekom proseku od samo 200 e/kj onda bi vecina batalila ovaj zanat!🤪
Ne ulazim u srz poduhvata onih za koje kazes da u zadnjih 10 godina su neverovatno porasli jer me ne zanimaju ni kako ni zasto ni na koji nacin!
Gledam svoja posla, radim ja i stariji sin, (drugi sin je u radnom odnosu i pomaze po potrebi) onoliko koliko mozemo a Boze zdravlja mogli bi i vise ali nesto mi se ne zaleti bas da preskacem preko drugih i da im otimam arende.
I hvala Bogu dobro je, da moze bolje i vise, valjda moze, ali ok i tako!

Време које долази показаће како је ко радио и одржавао туђу земљу без обзира на цену аренде...Деци шта ћемо оставити то ме плаши!

Ene, Olailiji je smesno😂 verovatno oko te zarade, jer da je stvarno u nekom proseku od samo 200 e/kj onda bi vecina batalila ovaj zanat!🤪
Ne ulazim u srz poduhvata onih za koje kazes da u zadnjih 10 godina su neverovatno porasli jer me ne zanimaju ni kako ni zasto ni na koji nacin!
Gledam svoja posla, radim ja i stariji sin, (drugi sin je u radnom odnosu i pomaze po potrebi) onoliko koliko mozemo a Boze zdravlja mogli bi i vise ali nesto mi se ne zaleti bas da preskacem preko drugih i da im otimam arende.
I hvala Bogu dobro je, da moze bolje i vise, valjda moze, ali ok i tako!
Do 2021 godine za 18 godina od kad je uveden evro na arendama tačno 2 godine zarada bila 200+ evra...Ne da je smešno, nego nije ni blizu, prosek je 87 evra/kj na arendi zarade...

Ako racunas do sapuna pri kupanju u ulaganju kad dolazis kuci prljav iz atara onda nekako i da razumem.
A ako racunas ono neophodno sta treba, od ulaganja po kj odnosno dinar ulaz izlaz onda da znas da je i te kako smesna ta zarada!
To bi znacilo da svako ko ima svojih nekih 20 kj a radi arende 80 kj ( 70% a mozda i vise spadaju medju ovima kod nas) ima neki profit na godisnjem nivou od nekih 9000 e.
Jedino ako je neki samac i zivi u kolibi i ne trosi ni za taj sapun a da pri tom sve odradi sam moze da zivi od tih para!
Ne bih da ulazim dalje u raspravu jer nemam potrebe. Svako svoju racunicu zna.

Ako racunas do sapuna pri kupanju u ulaganju kad dolazis kuci prljav iz atara onda nekako i da razumem.
A ako racunas ono neophodno sta treba, od ulaganja po kj odnosno dinar ulaz izlaz onda da znas da je i te kako smesna ta zarada!
To bi znacilo da svako ko ima svojih nekih 20 kj a radi arende 80 kj ( 70% a mozda i vise spadaju medju ovima kod nas) ima neki profit na godisnjem nivou od nekih 9000 e.
Jedino ako je neki samac i zivi u kolibi i ne trosi ni za taj sapun a da pri tom sve odradi sam moze da zivi od tih para!
Ne bih da ulazim dalje u raspravu jer nemam potrebe. Svako svoju racunicu zna.
To i ja kažem, po onoj tvojoj prvoj računici ja bih trebao da zaradim sa mojom zemljom i arendom preko 50000 evra godišnje...Ko zna gde su mi ti novci, mora da su mi negde ispali...

Nazad
Vrh