westfalija 10-ka, radila negdje na zapadu od polovine 70-tih , nije baba muzla

, kod mene vec 10-tak godina, kad sam je kupio promjenio lezajeve na pumpi (FAG) i semeringe na motoru samo podmazao lezajeve , koji su kao novi, inace zanimljivo da su MADE IN USSR , a elektro motor zapadni.
Radi bez problema, relativno tiha, mislim da je ova verzija 390l/min a ako se stavi veci motor moze biti 460l/min. Pumpa unutra kao nova kad sam ju otvarao da promijenim lezajeve, krilca su dvodjelna svako, i vakum regulator nema oscilacija. Vakum cijevi moraju biti min 5/4 cola i radi nekoliko kanti bez da se vidi na satu bilo kakve oscilacije u vakumu.
- - - - - - - - - -
Vjeruj mi da ima govorim iz ličnog iskustva jel mi se dogodila ista stvar kao i tebi stroj radio odlično vakum sam mogao podesiti koliko želim i zariba ležaj ja rastavim i promjenim i nema vie vakuma da ga jebeš ,pločice ko nove al reko nema šta drugo biti i kupim druge stavi kad opet ne valja na sve sranje serviser otišao u bjelovar na sajam i ja šta ću odem i kupim drugi aparat .kad se majstor vratio odem ja i kažem šta sam radio kaže donesi stroj i 20 e i dođi za sat po njega kad sam se vratio stroj na stolu radi i vakum stoji na 5 .onda mi je objasnio o čemu se radi ali nije teo reći kako se naredi
Ja cu ti reci besplatno , moras centrirati rotor aksijalno, znaci skines remenicu i okreces rukom , tolerancije su jako male sa svake strane i treba nekim drvetom ili necim udariti sa jedne ili druge strane da se rotor okrece vrlo lako , odnosno da bude idealno na sredini , odnosno da uljni film uradi posao i zatvori prostor izmedju. Ako si semering i ostalo namjestio kako treba.
Postoji problem i sa westfalija pumpama kd im stavis ne original krilca one kad se ugriju u radu blokiraju ili imaju druge simptome, za njih samo original njihove dvodjelne trokutice od lamela i rade perfektno.