Analiza zemljišta

Imam slično zemljista i vise mu prija sulfatno djubrivo, a kazu da sulfatna duze drze nizi ph nego ureja. Cipu probaj pola pola i samo će ti se kasti

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Imam slično zemljista i vise mu prija sulfatno djubrivo, a kazu da sulfatna duze drze nizi ph nego ureja. Cipu probaj pola pola i samo će ti se kasti

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka
Za kalijum su mi rekli da ima na pretek, ne treba da bacim narednih 10godina, jedino N, P. Ici cu u institut Tamis u Pancevu sa ovom analizaom, da mi oni tačno tumače.
U prolece sam radio analizu na drugu parcelu u institut Tamiš, rekli su da trujemo zemlju sa toliko veštaka, ako nastavimo tako za par godina ima da nam pocrkavaju sve gliste iz zemlje.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Pozdrav, radili smo analizu zemljišta i generalno imamo ideju i savet kako prihranjivati zemljište ali kao početnici bi želeli da čujemo još nečije mišljenje pa ako ima neko volje,pucajte. :) Na parceli je sada posađena paprika.
IMG-20240601-213534751.jpg

Ovo je po meni odlicno, koliko bi nas pozeleo da ima ovakve rezultate, fali azota ali on se doda...Sve ostalo ok, fosfor i kalijum sasvim dobar, po meni ne treba da ih dodajes nimalo...

Ono što vidim je da može da kopa zemlju i prodaje je kao fosforno đubrivo....Ali kako nas narod kaže, lakše je smanjiti višak nego dodati manjak..

Nekada davno sam vadio uzorke za šećeranu Donji Srem. Radile su se tri rupe po uzorku 30cm, 60,cm, 90cm, 120cm, i 150cm.

Isto imam oko 100 P na jednoj parceli, ne znam kako da to smanjim, citao sam da je toksicno ali ne znam koja su resenja....ne bacam godinama P naravno

Pozdrav, radili smo analizu zemljišta i generalno imamo ideju i savet kako prihranjivati zemljište ali kao početnici bi želeli da čujemo još nečije mišljenje pa ako ima neko volje,pucajte. :) Na parceli je sada posađena paprika.
IMG-20240601-213534751.jpg
Koliko košta analiza i kako se izvodi? Da li možeš sam da nosiš uzorke ili moraju oni na njivu?

Sad čitam temu, vidim da je nekad davno bila besplatna analiza i da uzorke vadiš sam i šalješ.

Ako može neko malo da mi pojasni kako i šta?

Ono što znam jeste da je apsolutno bacanje para kopovanje ovakvih i ovakvih merača. Kopio sam oba sa ovih linkova (platio 3500, a sad vidim spušteno skoro upola) naravno nisam očekivao ne znam kakvu preciznost ali sam se nadao da će barem ovaj skuplji moći da razlikuje kislo od baznog zemljišta što apsolutno nije slučaj. Čak i kada ga stavim u vodu sa sirćetom ili sa sodom bikarbonom jedan ne reguje uopšte a drugi nešto brljavi pokazje da je sirće bazno. Nijedna od funkcija ne radi kako treba sem idikatora svetlosti na jednom meraču (inače jako korisna stvar :)). Zaobilazite ovo u širokom luku. Ja treba da ih pošaljem nazat. Obećano mi je da će mi pare vratiti.

Nema šanse da se sa tim malim dečijim igračkama uradi prava analiza zemljišta. To bez laboratorije, ozbiljne aparature i par dana ogleda, nema šanse. Što se tiče besplatne analize, to zavisi od opštine do opštine i da li su prihvatili da oni plaćaju PSS za svaki urađeni uzorak. Moraš se raspitati kod svoje PSS.

Nazad
Vrh