Analiza zemljišta

Mozes u psss da uradis samo odredjivanje ph vrednosti i sigurno imaju poseban cenovnik samo za to.

Ovo je jako retko videti da na kiselom zemljistu imas toliko fosfora. Prosto neverovatno i nelogicno.
Hvala svima na odgovorima, proveriću to...

A ovo Ph da je 3, a toliko blokiranih P i K, nisam pametan... Kontam da samo treba da radim kalcifikaciju kako bi se ph podigao, a osnovno djubrenje da ne radim, jel tako ide?

PXL-20250211-092150764.jpg

Evo rezultata sa instituta u NS... Pretpostavio sam da nešto debelo nije u redu i sad znam šta treba, ali opet 3600din je koštala analiza. Zanima me dal je ta cena kod svih, ili bi npr mogao jeftinije da prodjem u svojoj psss Čačak ili pak na nekom trećem mestu?

Pošto planiram da proverim ph vrednost još dve parcele (za zasad dunja) i komposta od šampinjona (sa kojim bi popravljao ovaj gore rezultat), pa sa ovom analizom bi me izašlo preko 100e!?
Ovo izgleda kao da je uzeto djubrivo iz dzaka za analizu :eek:😄. Davno nisam video avakve rezultate.. a nagledao sam se svega:sta:. Video sam nesto slično kod coveka u plasteniku.. amatera ,kojem je valjda svaki komercijalista vodotopivih djubriva uvalio svoje uz preporuke bez da je odradjena analiza zemljista. Čudi me da ista tu raste kako treba.. doduse černozem je bio u ovom slucaju .
Mozda da se odradi ovde koliko je cega blokirano i koliko je pristupacno.. Makro-djubrenje je svakako izlisno u narednim godinama sudeci po rezultatima, jedino raditi analizu lista i po potrebi mirkoelementi.... Racunati da ce se P i K u smonici spustiti u dublje slojeve usled navodnjavanja.. zvuci kao SF...

U pitanju je malina (zemlja smo ica bez navodnjavanja) koja je djubrena sa 3x15 ili 3x16 godinama, bez stajskog djubriva. I kao takva je davala oko 100kg/ar - sad je došao red na mene da je obradjujem, pa rek'o prvo ide analiza, a sad ću se već savetovati šta i kako preduzeti!?

Jedino što je pripremljeno jeste gomila od 8t sirovog komposta od šampinjona (koji bi trebalo da je alkalne vredosti) za zgorevanje...

Ovo izgleda kao da je uzeto djubrivo iz dzaka za analizu :eek:😄. Davno nisam video avakve rezultate.. a nagledao sam se svega:sta:.
Crv sumnje je bačen :rolleyes: zemlju sam stavljao u jednu kantu, koja je (možda) korišćena za razbacivanje djubriva prošlog proleća. Izgledala je čisto iako se nije prala, nisam primetio ali možda je ostalo malo prašine :mad: Sve je moguće, pa ću da vidim u pss gde je najjeftinija analiza da ponovim i budem 100% siguran... :cautious:

Pss Čačak (kojoj pripadam) radi do 4 uzorka besplatno, ali vreme rezultata oko pola godine (n)

Pss Užice radi za 3000 po uzorku, vreme rezultata oko dve sedmice (y)

Institut za voćarstvo Čačak 2800 po uzorku (+1400 sa preporukom), vreme rezultata oko 10 dana (y) (y)

Ja juce podigao rezultate sa dve parcele. Cena za dva uzorka 4440 din. Dali mi u PSS sondu i sam sam odradio posao. Po analizi na jednoj parceli ne treba nista da bacam za prehranu a na drugu 80 kg ANA po jutru. Inace jecam je u pitanju.

Nazad
Vrh