Dragan18
Član
Danas smo i mi malo uzimali uzorke ...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
@marko22
Kakva je preporuka za djubrenje kad su tako losi rezultati analize?
Pa evo kako izgleda analiza sa moje parcele,a takva je svuda u mom kraju:CaCo3 (%)-1.7(slabo karbonatno);pH u N KCl-5.20(kisela reakcija);Humus (%)-2.66(slabo obebezbedjeno);N (%)-0.31(srednje obezbedjeno);P2O5 (mg)-2.6(VRLO SLABO OBEZBEDJENO);K2O(mg)-22.7(DOBRO OBEZBEDJENO).
Preporuka PSSS NISa se u jesen pod osnovnu obradu zemljišta unese neko mineralno đubrivo sa višim udelom fosfora:NPK (8:24:16), ili NPK (10:30:20).Zavisno od gajene kulture, najveći broj ratarskih kultura ima potrebe za oko 60-80kg/ha fosfora, što ukazuje da je potrebno uneti 300kg/ha prvog ili oko 250kg/ha drugog pomenutog đubriva. Ukoliko na tržištu pronađete fosforno đubrivo MAP, ovo đubrivo treba primeniti oko 150kg/ha, ukoliko se radi o žitaricama pošto povrtarske kultura kao i suncokret imaju povećane zahteve prema kalijumu te kod njih treba primeniti đubriva sa povećanim udelom kalijuma, naravno zavisno od agrohemijske analize zemljišta. Vaše zemljište je kisele reakcije pa je potrebno popraviti kiselost zemljišta unošenjem pod osnovnu obradu u jesen pored stajnjaka i 3 t/ha kreča u obliku njivala. Pre unošenja stajnjaka prvo pliće uneti njival a posole toga stajnjak na veću dubinu. Vaše uzorke zemljišta sa parcela koje niste ispitali možete i dalje donositi u PSSS Niš, Leskovačka broj 4.
Molim vas objasnite mi u praksi kako ja ovo da izvedem oko unosenja njivala(prvo njival plice,pa stajnjak dublje...?).
1-2 kg,opstina vrsac besplatno organizuje analizu za mz Uljma,uradicu je prvi put..koliko grama zemlje treba za uzorak?
Ovo bi se desilo samo u slucaju da se pretera sa kalcifikatorom. Ne znam koji procenat CaCO3 ima tja njival, ali ako je ph preko 5, ja ne bih isao sa vise od 2t/ha cistog CaCO3. Bez obzira na razne informacije, izgleda da negde oko 2t CaCo3 podize pH za oko 1, i to ako je nizak. U ovom slucaju gde je pH preko 5, radio bih isto. Mada treba reci da i uticaj teskih metala vrsi bitnu ulogu. Tako da za preciznu kolicinu, treba uraditi jednu valjanu hemijsku analizu. A posto toga nema, onda ne treba preterivati sa kalcifikatorom, jer moze doci do kontra efekata. Bolje spustiti kolicinu, nego napraviti vecu stetu. Stajnjak bi bilo neophodno baciti ukoliko bi se primenile vece kolicine kalcifikatora. Tipa 15-20 t/ha. Mada meni ta kolicina zvuci suludo.Ako se ne razbaci i stajnjak posle nekog od sredstava za kalcifikaciju prve godine prinosi budu i manji nego inače.
Da li si predao na anaizu u Institutu Tamis? Jel besplatna analiza?