Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
I ja sam skoro procitao,neko je napisao da 1 centimetar snega donosi 1 kg Azota na hektar,e sad da li je istina ko zna?!Znaci bilo bi lepo 35 cm, 35 kg cistog AzotaInteresuje me,a pročitao sam negde na Forumu davno pa sada ne mogu naći,koliko kilograma po hektaru se veže azota iz snega,tj koliko centimetara snega iz atmosfere unese azota nakon otopljenja u zemlju azota po hektaru?
Lepo rekoh ja da su mozda odlagane crkotine, ili je djubreno stajnjakom u velikim kolicinama. Mozda im je bas na tom mestu bilo izdjubravanje.
Zavisi i koji je stajnjak,prosečne količine makro hranjiva u stajnjaku u %. - Goveđi stajnjak:N 0,6-2,1 P 0,7-1,1 K 2,4-3,6 -Konjski stajnjak N 1,7-3,0 P 0,7-1,2 K 1,2-2,2 Živinski stajnjak N 2,0-4,5 P 4,5-6,0 K 1,2-2,4 -Ovčji stajnjak N 3,0-4,0 P 1,2-1,6 K 3,0-4,0 -Svinjski stajnjak N 3,0-4,0 P 0,4-0,6 K0,5-1,0 Prosečne količine mikrohraniva u stajnjaku ( mg/kg). Mn 30-50 Zn 10-20 B3-5 Cu1-3 Mo0,1-0,2Sigurno nije od prevelike upotrebe stajnjaka, jer isti ima manje procenata fosfora u odnosu na azot i kalijum. 100kg dobro zgorelog stajnjaka ima 0,5 kg N, 0,2 kg P i 0,6 kg K!
jako malo . To su zanemarljive kolicine. Osim u predelima gde je vazduh zagadjen sa nitratima i nitritima ili isparenjima azotne kiseline... (industrijska podrucja) recimo da je oko 5 kg po hektaru ali opet kazem to su zanemarljive kolicine.
Dali je jesenas bilo besplatno samo za registrovana gazdinstva ili to važi za sve koji donesu uzorak? Pre jedno 2-3 godine kada sam nosio uzorak zemlje na analizu u NS rečeno mi je da se sad nenosi uzorak ( mart mesec) ali ako baš hoću uradiće ali se naplaćivalo 3000 din po uzorku tako da sam odusto jbg imao sam 100kg petnaestice za te pare a meni su sve parcele jutro ili dva.Radile su se jesenas kad se oralo, besplatno , a cuo sam da ce opet krenuti neki broj uzoraka besplatno od maja meseca. Za one sto nisu uhvatili ovaj voz , a hteli su analizu placalo se oko 1600din po uzorku....
Dali je jesenas bilo besplatno samo za registrovana gazdinstva ili to važi za sve koji donesu uzorak? Pre jedno 2-3 godine kada sam nosio uzorak zemlje na analizu u NS rečeno mi je da se sad nenosi uzorak ( mart mesec) ali ako baš hoću uradiće ali se naplaćivalo 3000 din po uzorku tako da sam odusto jbg imao sam 100kg petnaestice za te pare a meni su sve parcele jutro ili dva.