Alati i radionice

Moj otac je bio potkivač, i kroz naše dvorište je prodefilovalo jako puno konja, i radnih i sportskih i svakakvih. Zemlja se obrađivala konjima, kirijalo se sa konjima, javno komunalno preduzeće je radilo sa konjima, čak su i pogrebna kola vukli konji (ista kao u "Ko to tamo peva"). Bilo je tu jakih i velikih konja, neki mirni, neki ludi... Kako su godine prolazile i traktori preuzimali primat konja je bilo sve manje tako se potkivanje na kraju svelo samo na sportska grla (kasači) i ciganske konje. Ovi drugi ni blizu nisu ličili na one grdosije iz mog ranog detinjstva, uglavnom (ne svi ali većinom) neuhranjeni i manji.
Mi smo u dvorištu imali oras, pravio je ladovinu nad mestom gde su se konji potkivali, i ponekad sam dobijao zadatak da grančicom sa lišćem od orasa teram muve od konja kako ga ne bi štipale i zbog toga on bio nemiran. To teranje muva je sve od potkivanja što sam ja radio, ali se svakog segmenta potkivanja sećam u najsitniji detalj.
Juče sam nešto po jednoj šupi raspremao i video lulu okačenu na jedan ekser. I mislim u sebi ovo samo mali broj ljudi zna šta je, i tako dođoh na ideju da podelim fotku sa forumašima, možda nekom bude i interesantno..

Mislim da nema neko specijalno ime, ćale ga je imenovao samo kao nož. Ali pitaću ga sutra, možda i ima neko ime a ja ne znam.
Našao sam sad sliku na internetu kako izgleda taj nož. Ova drvena glava se prisloni na kuk pa telo pomaže rukama da odelje kopitu.

images

Kada smo već kod čudnih poslova koja su deca radila, pričao mi jedan deda nekada da su deca imala zadatak da svako veče naberu listove od boranije i postave ih po podu oko zajedničke postelje(koja je bila na podu) jer stenice nemogu preći preko onih lepljivih listova.

Mislim da nema neko specijalno ime, ćale ga je imenovao samo kao nož. Ali pitaću ga sutra, možda i ima neko ime a ja ne znam.
Našao sam sad sliku na internetu kako izgleda taj nož. Ova drvena glava se prisloni na kuk pa telo pomaže rukama da odelje kopitu.

images
Imam i ja ovo negde po šupi. Deda bio kovač i potkivao naravno. Ne znam ni ja kako se zove. Sekač za kopite valjda.

Zna li neko gde bih mogao da krimpujem krajeve sajle kao na slici na relacijiji od NS do BG. Pocela da mi se ljusti sajla sto drzi grane na agromehanikinoj prskalici.
346d3ecb5f0b8f9b68cc8763a5a40791.jpg

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

Nazad
Vrh