Alati i radionice

Ja sam vise za pravi starter ali to vise ne postoji kvalitetno da se nadje.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Da li je moguće da je zbog bustera otišao modul grejača na autu?
Booster može biti okidač ako je bilo nepravilnog korišćenja, ali u praksi je češće da je modul već bio na izmaku.

Koju grešku (Kod) je pokazala sama Dijagnostika, koji otpor je bio na grejačima i finalno pitanje koji auto je upitanju?

Na ovim automobilima modul strada češće
  • Fiat Stilo 1.9 JTD
  • Fiat Bravo 1.9 JTD
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
  • Alfa Romeo 159 1.9 JTD

• Ford Focus 1.6 / 2.0 TDCi
  • Ford Mondeo 2.0 TDCi
  • Ford C-Max 1.6 / 2.0 TDCi
  • Ford Kuga 2.0 TDCi

• Opel Astra H 1.7 CDTI
  • Opel Corsa D 1.7 CDTI
  • Opel Meriva 1.7 CDTI
  • Opel Astra H 1.9 CDTI
  • Opel Vectra C 1.9 CDTI
  • Opel Zafira B 1.9 CDTI

• Volkswagen Golf 5 1.9 / 2.0 TDI
  • Volkswagen Passat B6 2.0 TDI
  • Škoda Octavia 1.9 / 2.0 TDI
  • Audi A4 B7 2.0 TDI

• Renault Megane 1.5 / 1.9 dCi
  • Renault Laguna 1.9 / 2.0 dCi
  • Nissan Qashqai 1.5 / 2.0 dCi

• BMW 3 Series E90 (često zapravo grejači ili kontroler)
  • Mercedes-Benz C-Class W204 (češće relej nego modul)

Poslednja izmena:
Bmw e90, modul je Beru, kupljen u Raduloviću. Star godinu i po.
Ako je ovo već drugi koji je završio u🗑️onda nije primarni problem sam modul već nešto drugo.

1. Grejač
  2. Instalacija
  3. Napon alternatora

Normalno (Otpor grejača):
  • 0.5 – 1.5 Ω
Loše (Otpor grejača):
  • 0 Ω (kratak spoj)
  • beskonačno (prekid)

Normalno (Napon alternatora):

13.8 – 14.8 V

Loše (Napon alternatora):

15V+ (Tu je već za zamunu ili četkice ili regler). Pošto je ovo BMW onda on ima i IBS senzor na - klemi.

Poslednja izmena:
Prethodni je bio kineski, Huco (bio na autu u momentu kupovine), za koji majstor kaže da ne valja ni kada je nov. Zato sam kupio Beru koji je 3x skuplji od Huca. Auto je kačen na buster, pa sam pretpostavio da je možda on prouzrokovao to. Uglavnom Beru module repariraju neki električari/elektroničari a Huco ne mogu.

Prethodni je bio kineski, Huco (bio na autu u momentu kupovine), za koji majstor kaže da ne valja ni kada je nov. Zato sam kupio Beru koji je 3x skuplji od Huca. Auto je kačen na buster, pa sam pretpostavio da je možda on prouzrokovao to. Uglavnom Beru module repariraju neki električari/elektroničari a Huco ne mogu.
Može da se popravlja samo je teško otvoriti
zato što je hermetički zatvoren i pritom je zaliven skroz silikonskim gelom. Najčešće strada 2 MOSFET-a koji služe za upravljanje samim grejačima.

Za skidanje pomenutog gela su potrebni :sjasi:🐎 živci, duvaljka, špatula itd...

Inače, kod e90 mislim da je loše rešen sistem grejača. Nikakvu razliku u startovanju po hladnom vremenu nisam uvideo između pokvarenog kineskog modula i starih grejača, i novog modula i novih grejača. To sam čuo od još par vlasnika istog modela.

Nazad
Vrh