Alati i radionice

Evo kako. Pretezanjem tockova deformise se gornja povrsina glavcine tako sto se unutrsnji navoj "povuce" prema povrsini . I dabome neki vise neki manje . Ponekad i nebude problem odmah , nego kad covjek mijenja diskove , stavlja nove .Kad se stavi novi disk on ne nalegne ravno na glavcinu ,a naravno malo ko od majstora ravna glavcine ili bar provjeri komparaterom kad stavi novi disk. To je tolerancija izuzetno mala. I onda dodje do najcesceg problema kod diskova . Pocnu da tresu nako 1 do 2 hiljade km kao po pravilu. I onda je ptoizvodjac diska kriv , jel vozac kaze ,stari nisu tresli a novi tresu...
Mogu objasniti i kako tacno dodje do krivljenja i zasto bas nakon 1 do 2k km , i kako dokazati da je to ali drugom prilikom.

Doneo meni jedan majstor da obradim diskove na strug. Ja stegnem disk i u jednom stezanju obradjujem obe strane i taman namestam noz da obradim onaj deo sto naleze na glavcinu kad majstor uzvika. Kaze to niko ne radi, to se ne obradjuje. Reko izvini majstore, jos bolje za mene.

Ми никада не хватамо диск у главу,за то имамо један стари клип од мтз њега стегнемо у главу поравнамо чело и онда ослањамо диск на њега,а кирнером притискамо диск и онда га равнамо са обе стране.

Данас стигао комплет бушилице и ударног одвијача, наравно испробано на колима чим сам дошао са посла и одврнуо је навртку стегнуту на 11кг/м2 без икаквих проблема.

Pa ti nivoi jačine zavrtanja su dobijeni različitim obrtajima. Manji broj obrtaja - manja snaga, i obratno...

Koliki treba da je spoljašnji prečnik cevi da se na nju može narezati navoj 1/4"? Takođe i debljina zida?

Koje cijevi , sad ces reci opet filozofira :ROFLMAO: , ako je 1/4 NPS ili ovdje vodovodna onda je precnik 13,72mm a ako je obicna 1/4 cijev onda je 6,35mm , a neces ni na jednu u kucnim uslovima narezati navoj.
Mozes na celicni grijac narezati M6 navoj ne smjes vaditi sta je unutra tek kad narezes navoj ocistis sredinu od punjenja ali to je jako slabo jer je stijenka toliko tanka i to je problem ali se moze.
Imas tabele na internetu.

Na ovu cev:

To je cev od puške Karcher puromata. Na njoj je neka neodgovarajuća dizna pa sam hteo da umesto te originalne stavim neku diznu koja odgovara puromatu. Spoljni prečnik ove cevi je 12mm i ja sam mislio da je na njoj narezan navoj od 1/4" i da je preko tog navoja spojen mesingani nosač dizne:

Međutim ne mogu da odvrnem (skinem) taj nosač pa sam mislio da ga odsečem i narežem na tu cev navoj od 1/4" jer bih na taj navoj imao nastavak da mogu nabudžiti diznu. Ali onda sam izmerio jedan navoj od 1/4" pa sam video da je on deblji od ove cevi tako da neće moći da se uradi kako sam zamislio...

p.s. pisao sam o tome ovde: https://poljoinfo.com/threads/sa-či...erači-pod-visokim-pritiskom.2088/post-2056384

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh