Alati i radionice

Koji presek kabla,bi trebalo biti za radionicu,bakarni ?,jer vidim ima i alu ....Inace trofazni,ukopavanje.Aparat za varenje trofazni,plazma,stubna busilica,mozda nekad neki strug,bude tu jos kojekakvih alata,treba mi i za spiralu za utovar zitarica,ili duvaljka ,bice tu svega i svacega.Nadam se da cu na prolece,eventualno preko leta uvesti trofaznu,pa me zanima kakav otprilike bi mi trebao kabel,cisto da vidim cenovno sta me ceka :p.I jel se taj kabel treba provuci kroz neku cev ,npr one pvc za vodu radi dodatne zastite ?.

Написао је подземно, сад да ли алуминијум или бакар по мени свеједно. Далеководи свих напонских нивоа су алу-челична ужад, самоносиви каблови од трафостанице до куће су исто алуминијумски и тек даље кад радимо инсталације идемо са бакром. Од главног мјерног ормара до радионоце слободно може алуминијумски, наравно одговарајућег пресјека. Ако се има за бакар, још боље.

Што се тиче пресјека, зависи колико ћеш закупити од електродистрибуције кад будеш радио трофазни прикључак, кућни прикључци обично иду 17.5 kW (25 А). Ако идеш на већу снагу (можда не сад одма, али треба рачунати и на будућност кад ће бити веће потребе) опет не шкоди у старту ставити кабл мало већег пресјека.

На овом сајту имаш таблицу пресјека, па на основу својих потреба изабереш. По томе што си навео ја бих ишао 10 квадрата бакарни или 16 алуминијумски. То покрива потрошњу до неких 35 kW, не вјерујем да ћеш истовремено имати више од тога у погону.

Полагање обавезно у цијев. Није скупа, а ако некад затреба лако се извуче постојећи кабл и убаци већи. Такође, у случају каквог прекопавања, мања је шанса да се прво потрефи кабл, а вјеруј ми да крамп и лопата хоће право у фазу (не питај како знам :osmeh: ).

Jeste ispod zemlje,ukopavanje,duzina oko 30m mozda.
@Philby Hvala na pomoci.Pitao bih jos samo,u kakvu cev ide kabel ,ono nesto plasticno kao za vodu ,kao tifoni za navodnjavanje samo naravno manji precnik ,ili nesto drugo ?.10 kvadrata to mu dodje 3.6mm presek pojedine zice ?.Kabel mora biti sa 5 provodnika ili moze 4 ?.I jel bas mora podzmeni kabel ,mislim ako ga vec sprovodim kroz neku zastitu u vidu cevi i slicno ...

Често се користи и алкатен, али је боља варијанта ово што је поменуо @SeljakizGrada, а није ништа скупље.

Кабл PP00 5x10 има пречник од двадесетак милиметара тако да је довољна цијев од 40 милиметара (пожељно и број већа), а није лоша идеја да кад већ копаш положиш још једну цијев паралелно. За мрежни или оптички кабл, затребаће некад за интернет, видео надзор и слично.
Јесте да се трошкови само калеме, али тих тридесетак евра сад су велика уштеда некад касније.

Иначе, може и четворожилни до ормара, па послије нулујеш и прелазиш на петожилне.

Ja sam vukao 5*10 bakar na 15m, iskop 50cm korugovana 50mm, i to obavezno najdeblju što nadješ i da je unutra glatka inače ćeš mečku da rodiš dok provučeš :D

A za ostalo stavio bužurie od okitena i sve privučeno kroz njih, čak i cevi za vodu, nova linija do vodomera ostalo bilo staro i to krš od Brzan plasta, na 2 mesta sam morao da kopam da krpim, onda mi dopizdelo pa stavio "bužir" okiten 90 i kroz njega privukao nove, sad može da puca koliko hoće,samo se izvuče i stavi novo :D Isto ostavio i za gas, kad se već radilo,250€ uzeli ovisa mašinom da proteraju ispod ograde bez kopanja za dva kanala od ukupno 40m.

Сваки проводник у каблу је 10 квадратних милиметара. Три за фазе, четврти за нулу и пети за заштитни вод (уземљење). Може и без петог вода, довод до ормара је свакако четворожилни, а даље у радионици у ормару спојиш сабирнице са нултим проводницима и сабирнице са заштитиним проводницима.

@Arkadije ako te ne mrzi skokni do otpada u zr, onom na izlazu prema elemiru.
Juče sam bio i ima more kojekakvih kablova, celi koturovi. Raznih debljina, od 10-15 kvadrata pa do debljine ruke....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Koji presek kabla,bi trebalo biti za radionicu,bakarni ?,jer vidim ima i alu ....Inace trofazni,ukopavanje.Aparat za varenje trofazni,plazma,stubna busilica,mozda nekad neki strug,bude tu jos kojekakvih alata,treba mi i za spiralu za utovar zitarica,ili duvaljka ,bice tu svega i svacega.Nadam se da cu na prolece,eventualno preko leta uvesti trofaznu,pa me zanima kakav otprilike bi mi trebao kabel,cisto da vidim cenovno sta me ceka :p.I jel se taj kabel treba provuci kroz neku cev ,npr one pvc za vodu radi dodatne zastite ?.
Potpuno isti problem imam i ja, s' tim da ja nemam nameru da u budućnosti pravim neki pogon i sl, odnosno ne bi mi rasla potreba za snagom pa da se sad unapred obezbeđujem većom kvadraturom. I kad sam se raspitivao jedan električar mi je rekao "žice od bandere do kuće su 6 kvadrata pa sam zaključi da li ti treba deblje".

Nazad
Vrh