Написао је подземно, сад да ли алуминијум или бакар по мени свеједно. Далеководи свих напонских нивоа су алу-челична ужад, самоносиви каблови од трафостанице до куће су исто алуминијумски и тек даље кад радимо инсталације идемо са бакром. Од главног мјерног ормара до радионоце слободно може алуминијумски, наравно одговарајућег пресјека. Ако се има за бакар, још боље.
Што се тиче пресјека, зависи колико ћеш закупити од електродистрибуције кад будеш радио трофазни прикључак, кућни прикључци обично иду 17.5 kW (25 А). Ако идеш на већу снагу (можда не сад одма, али треба рачунати и на будућност кад ће бити веће потребе) опет не шкоди у старту ставити кабл мало већег пресјека.
terensko dimenzioniranje kabela
www.elteh.net
На овом сајту имаш таблицу пресјека, па на основу својих потреба изабереш. По томе што си навео ја бих ишао 10 квадрата бакарни или 16 алуминијумски. То покрива потрошњу до неких 35 kW, не вјерујем да ћеш истовремено имати више од тога у погону.
Полагање обавезно у цијев. Није скупа, а ако некад затреба лако се извуче постојећи кабл и убаци већи. Такође, у случају каквог прекопавања, мања је шанса да се прво потрефи кабл, а вјеруј ми да крамп и лопата хоће право у фазу (не питај како знам

).