Alati i radionice

Laminat je obicna kartoncina. Da si uporan, mogao si ga prorezati skalpelom iz vise poteza. Zaseci ga brusilicom, samo da oslabis gornji sloj i prelomi

Laminat je obicna kartoncina. Da si uporan, mogao si ga prorezati skalpelom iz vise poteza. Zaseci ga brusilicom, samo da oslabis gornji sloj i prelomi
Jel si nekad sekao taj običan karton?

Cirkular je sa štitnikom, i može da mu se šteluje dubina reza. Ja imam jedan na baterije al' nemam ispravnu bateriju tako da ga nikad nisam ni zagledao niti koristio.
Pitanje dal bi imao snage da seče ako je na bateriju. Možda ako je testera sa sitnim zubima.

Recenzija lidlovog kompresora na baterije pise na kutiji 380l/min , a ja imam neki njemacki "krs" od kompresora 2,2kW trofazni motor jednoklipni pise na plocici 50l ,98kg i samo 10m3/h sto mu dodje samo 166l/min, ima odma da ga izguram na ulicu da ga ovi sto skupljaju sekundarne sirovine odnesu :ROFLMAO:
Ma te litre/minut ne treba uzimati kao relevantne. Pogotovo kod kineskih alata.

Ma te litre/minut ne treba uzimati kao relevantne. Pogotovo kod kineskih alata.
Ma da, veze to nema. Međutim, zgodan je ovaj mali zeleni. Spor je, ali gruva 10 bara bez problema. Staviš na zadnju gumu od traktora i 0.5 bara traje 5 do 10 minuta sigurno. Jedino što ne moraš da gledaš, stane kada dostigne zadati pritisak. Za to vreme sipaš gorivo, zakačinješ mašinu i slično.

Moze li neko da mi preporuci Co2 aparat. Treba mi za kucne potrebe,da mogu da varim cevi,lim 5-8mm itd.
Gledao sam ove Jasic i Telwin,sve je to sa nekom silnom elektronikom a bas se nesto i ne razumem. Imam kuci Jasic i Hugong invertere,a voleo bi i da imam neki Mig.

Inverter znaci da aparat nije zujalica,tj trafo,ima tu finu elektroniku u njemu kao.Ti mislis pod mma/rel/elektroda aparate Jasic i Hugong vrv.
Co2,tj mig-mag aparat ,bas ako se ne razumes u njih ja preporucujem neki synergy ili kako ih zovu,lepo kliknes tamo u njemu koji gas koristis,koju zicu koristis,koju debljinu varis,i on sve sam podesi ti ne mislis nista,i to kako on podesi je extra,bar po meni.Ja sam sa mojim Hugong 200 lcd ili tako neka oznaka,izvario 100-150+kg zice(ne pratim bas potrosnju..) ,najvise od toga ove zime samo,i dalje nemam blage veze da podesim aparat ono tipa V i brzina zice xd.Izabarem debljinu koju varim i dovidjenja.Ako gledas nove aparate ovi kinezi su neizbezni,ne racunam one sa oglasa jeftine,smesnih naziva ,gorila zubr kzubr i sta vec.Hugong,Jasic,Telwin,WTL i tako njima slicni.Ako gledas polovne,moj kolega je kupio trofazne one stare industrijske,ali moras se razumeti ,tj nauciti da radis sa njima,to su ako se ne varam stari trafo aparati,nema niceg finog u njemu,samo najgrublja elektronika i prekidaci,dugmad ,i teski su kao tenk....

Cirkular je sa štitnikom, i može da mu se šteluje dubina reza. Ja imam jedan na baterije al' nemam ispravnu bateriju tako da ga nikad nisam ni zagledao niti koristio. Iskreno, jasno mi je kako se seče ako prilaziš sa strane daski koju sečeš, ali ja ovde praktično treba da uronim disk u dasku (laminat) od gore, a to ne znam ni kako će ići. Malo me je i strah, ne volim te mašine, cirkulare i velike brusilice... Što se tiče ručnog bijaksa imam neki mali električni od 130W i nisam baš siguran da je on kadar da proreže laminat. Imam za njega one male turpijice kao zubarske (kupio neki mali kompletić u Wobiju u NS) i kao male cirkulare (kružne testere) veličine petodinarke.

Kako izgleda to godalo za ručni cirkular?

Što se tiče dužine reza, ima oko 4,3m ukupno. To su bile dve susedne prostorije pa je u pregradnom zidu izmeđe te dve prostorije napravljen otvor 200x210 cm da bi se dobila jedna veća prostorija. Sad treba ponovo zatvoriti taj otvor i konačana je odluka da se uradi sa gipskarton pločama. Zbog toga moram da isečem laminat na tom delu da bi se donji profil konstrukcije pričvrstio za beton (pričvršćivanje za laminat nije opcija jer laminat nije rađen izjedna već je u svakoj prostoriji ostao stari pa je tu na sastavu (tamo gde je izbijen otvor) uklapan i nije to urađeno kako treba. Nije to u mojoj kući, samo eto mene je zapalo da rešavam problem jer nema niko drugi, niti ima para da se plati majstor. E sad kako ću se tu ja snaći nemam pojma, nisam nikad nikakvog dodira imao sa gips pločama...
Nemoj da se igraš sa tim cirkularom, nije on za to, za to ti treba uranjajući cirkular.

Bijaks završava to bez muke.Imaš poseban nastavak koji se uvrne na prihvat za sajlu, na njemu možeš da šteluješ dubinu uranjanja.Uzmeš obično prolazno glodalo za mali bijaks, i udri.Jeste malo veća dužina ali ideš deo po deo.Najbitnije da ne praviš nagle pokrete jer su to mala glodala pa hoće da puknu ako se cimaju.

Slikaću ti kako izgleda taj nastavak.

@dukej,
ako nemaš boljeg načina napravi prvo prorez duljine u koji stane šajba od cirkulara. To nije velika duljina jer samo dio šajbe viri ispod ploče cirkulara. Taj dio se u nedostatku pametnijeg rješenja moža izraditi i bušilicom. Rupa do rupe i onda svrflom malo bočno poglodati da se rupe spoje. Jest da je ideja iz kamenog doba, ali provediva je.

Kada sam uzimao ručni cirkular, prvo sam odgledao gomilu videa.
Započeti rezanje od ivice ili spustiti odozgo, ne prave razliku.
A ima mesta gde drugačije i ne može. Tamo gde se ne počinje od početka.

Ne jednom YouTube kanalu, čovek čak kaže da je dobro naučiti započinjanje rezanja uranjanjem, jer je tako preglednije i preciznije.

Ovo jesam probao.. ali, sebe u tome nisam našao.

Cirkular je akumulatorski.
Danas se električni sve manje i koriste, kako videh.

Mr Essential Craftsman ,ja njega pratim godinama.On je bas nahvalio one Skill cirkulare xd.
Steta sto niko ne koristi kompozitnu armaturu :p ....izgleda kod nas jos uvek svi veruju dobroj staroj rdjavoj celicnoj armaturi ;).

HUGONG odlican po pitanju ulozeno dobijeno. Sto ja kazem saliva stravu.
Ja imam PMIG 200 PULSE. Koristim ga i za elektrodu i za zicu, izvario stotine kilograma i po meni odlican izbor.

Nazad
Vrh