Alati i radionice

Nemoj to dirat. Kad dignes izremontujes masinu samo u brzinu i spane na tockove. :haha:

Ako imas srece da nadjes kod nekog ili na otpadu dizalicu sa vretenom koje pase na tvoju ili kod tokara da ti to napravi.

Ja sam svoju dizalicu kompletnu odvrtao s velikim rolcangama i "kapu" i cilindar iz kucista. Najveci alat koji imam je gedora 65 i premalena je za moju dizalicu. Malo upro i odvrnulo se lako. Ne pozna se ni na jednom ni na drugom trag od rolcangi...

Sad se svi navadili da remontuju dizalice. Neka. Imam i ja jednu ako je nekom dosadno.

Kod mehe je kisovito vrijeme i ne moze se u sjetvu. nemam radionu pa da u nju uteram traktor ili neki prikljucak pa da sarafam nego sto stane na stol pa gubim vrijeme da ne izgubim zivce. Kad se vec nacela tema dizalica, sjetio sam se i ja svoje pa da pokusam popraviti ;)

Pozdrav svima @da se nadovežem i ja ida pomognem oko enigme zvana dizalica .Problem kad diže i curi nije teško rešiti zameni se zaptivka bio to oring ili mažetna i to je gotovo .Vidim problem kad ne diže je venti odnosno kuglice .Zašto , e ovako strano (prljavština ili trun )telo udje i nezatvara i onda samo bucka napred nazad kao neispravna AC pumpa desi se da se i prljavština koja udje pod kuglicu zalepi pa neradi i najgora solucija kad usled prisustva vode oksidira i postane porozna pa opet nezaptiva. Kuglice vaditi menjati šlajfati sedište i ko zna šta još je mrtva trka ali malo iz dosade malo iz radoznalosti u umeće za uspeh u popravci i ja se ponekad upuštam u takve igre.

- - - - - - - - - -

U dizalice sipati hidrol dvadesetku ako može da se nadje mada ce raditi i sa ATF uljemšto redje hidraulicno ulje nikako UK ulje.

Zare: moji ventilici ispod pumppice su ispravni, isprobani pod pritiskom zraka. Skrenuli ste mi paznju na to da i ispod cilindra postoji jednosmjerni ventil s kuglicom kojeg ja vidio nisam i kod mene je najvjerovatnije taj problem nastao. Makar da curi ulje, znao bih o cemu se radi a ovako se zanimam s necim da mi prodje vrijeme.

Ulje sipam ATF jer ne znam koje je ispravno. Moj otac je slusao komsiju pa sipap UK ulje a ono jako nagriza gumice koje nisu namjenjene Uk ulju. Manje bi stete napravio da je sipao vodu nego UK ulje...

Pritiskom vazduha je drukčije ispitivati vazduh prodire brzo šutne kuglicu pa ona brzo sedne na mesto, kad ulje cirkuliše unutar ventila ono se kreće sporo pa otud razlika u zaptivanju.Taj deo koji sadrži ventile je moguce izvaditi obicno je tu na njemu jedna bakarna platna koja se upresovala pa nemože napolje mada se i to može izčačkati .Jedino što može biti problem kad nediže odnosno nepumpa su ventili.

Kad smo vec kod dizalica ova moja sto sam kupio,vlazi ulje po malo dole na sastavu izmedju tog donjeg tela i mesta gde se uvrce to kuciste cilindra,a nemam toliko veliki kljuc da probam doteci. Jel ima tu dole nekakva gumica?

Pritiskom vazduha je drukčije ispitivati vazduh prodire brzo šutne kuglicu pa ona brzo sedne na mesto, kad ulje cirkuliše unutar ventila ono se kreće sporo pa otud razlika u zaptivanju.Taj deo koji sadrži ventile je moguce izvaditi obicno je tu na njemu jedna bakarna platna koja se upresovala pa nemože napolje mada se i to može izčačkati .Jedino što može biti problem kad nediže odnosno nepumpa su ventili.

Kuglice se u kucistu "veselo" klimaju, nema krsa u njima. Izvadio sam to seger klijestima napolje bez vecih problema. Ispitao sam koliko dobro dihtaju kuglice o kuciste "ventila" i zrak jaaaaaaaako sporo curi. Kao sto rece, bez klipa u cilindru pumpica prepumpava ulje iz rezervoara kao luda dakle ta dva ventila rade svoju radnju nego kad dodje klip u cilindar i pravi bilo kakav otpor ulju, ono ne ide u cilindar nego "kruzi". Tu mene pati ventil sto je netko od kolega forumasa rekao da ima i na dnu postolja pumpe a ja ga nisam vidio. Jednog dana kad se sjetim opet cu ju rastaviti pa cemo vidjeti da li se ista da napraviti.

Ako ju popravim, ako ne, svejedno je otpisana al steta da stoji ako je neka sitnica u pitanju.

Busio ja jednom silom prilika sa burgijom za beton 8mm :haha:, zahebem se zavarim neko malo parce, a nisam znao da je od gibnja, a posle trebalo da se busi ::sramota::.

Mi smo probali sa raznim burgijama i ne moze. Kazu da ih ozarimo, da otpuste pa tada izbusimo, ali onda gube svoj kvalitet i nije to to, a ne verujem da ce posle kaljenja opet biti kao sto su bili.

Nazad
Vrh