Alati i radionice

A ovakve rotore treba stavljati lezajeve sa oznakom C3. Zbog enormnih brizina!

C3 lezajeve nikako koristiti za manje brzine rade od preporucenih. To su lezajevi povecane zracnosti koji u propisane tolerancije dolaze tek kad se zagriju na radnu temperaturu a da bi se zagrijali koliko je potrebno potrebna je i propisana brzina dakle 20 000+ okretaja kako je Kiraj i napisao.

Ja budala se nisam dovoljno raspitivao pa kad sam radio remont na rotodrljaci stavljao sve c3 lezajeve a radna tjela se okrecu sporije od 1000 okretaja... Eno, poslije remonta se vec dosta radnih tjela klima jer se lezajevi uzasno brzo trose.

Tako sam i na kombajn ugradjivao C3 na neke opterecenije osovine jer su trgovci pricali da su to jaci lezajevi a u biti su za poljoprivredu slabiji i gori izbor od obicnih lezajeva. Lezajeve koristim iskljucvoi FAG na svim ozbiljnijim mjestima...

6fc14edf115ba4c274bf28f5da82fa54.jpg

@kiraj
Da li grešim ili i Vi imate ovakvo čudo?

Poslednja izmena:
Slično čudo imam.Moja je iste marke (Fein) ali starije poizvodnje .Sistem kočnice za skidanje ploče,kao na tvojoj, imam na maloj brusilici od 125 mm.

Pisalo se koju stranicu prije o hidraulicnim dizalicama. Pronasao sam onu moju staru o kojoj sam pricao, otvorio ju, istresao "ulje" iz nje i pola je bilo UK ulje a druga polovica od otprilike 8 deci neki crni mulj. U to naisao otac i kaze mi da je on sipao ulje u nju i da nije htjela proraditi. Pitam ga kakvo ulje i on kaze "pa UK2 se sipa u dizalicu, rekao mi komsija..."

Goran G. je bio u pravu. U dizalici je bilo jako puno UK ulja i odlucio sam ju rastaviti na proste faktore kad je vec pokidana i "otpisana". rasarafio sam ju jedva, izvukao klip iz cilindra i dihta jako jako dobro ali ono sto sam nasao na dnu cilindra me nije odusevilo... Tanki, crni rezanci kao da je netko razmotao neku minijaturnu audio kazetu... Dizalica prepuna tih "rezanaca". Sve sam ocistio, ispuhao zrakom, odmastio sve kompletno, nasuo u tako poluotvorenu dizalicu pola litre ATF ulja i bez klipa u cilindru uredno sve ulje iz rezervoara prepumpava u cilindar. Ja presretan da sam ju samo tim ciscenjem popravio ali kad sam ju sastavio osjetim da pumpica ima otpor da gura ulje nekud ali ispada da pumpa samo "mjesa" jedno te isto ulje te ga ventilici ne zadrzavaju pod cilindrom i ne stvara se prtisak... Otvarao sam ju vise puta i dodatno cistio, ali tu i tamo koji taj "rezanac" ispadne ali bez nekog uspjeha. Ventil blok ispod pumpice sam provjeravao pod pritiskom i ne pusta ni jedna strana skoro pa nista. Mjenjao sam u pumpici gumice, aluminijske podloske ali bez uspjeha.

Dizalicu sam sastavio i vratio na mjesto gdje sam ju nasao nek stoji jos 5 godina dok se netko ne sjeti da ju baci na otpad...

Vjerujem da ja UK ulje nagrizlo neku gumicu unutra koja se raspala u te "rezance" koje sam nasao u dizalici...

Problem može biti na dva mjesta. Vijak, koji odvrneš dabi spustio klip, nebrtvi dobro ili nije zavrnut.
Ispod klipa u kanalu kojim dolazi ulje ima jedna metalna kuglica (nepovratni ventil) Kad se rastavlja dizalica, kuglica obično neopaženo ispadne. Dok je bila bez klipa pumpala je ulje zato što nije imala otpor. Kad je stavljen klip unutra je ostao zrak i on djeluje kao opruga. Ulje ga potisne na jednu stranu a zrak vrati ulje nazad jer nema te kuglice.

Vijak koliko sam uspio vidjeti dobro brtvi i s njim mislim da nema greske a kanale ispod klipa sam gledao i nisam nista u njima vidio, dakle fali ta kuglica vrazija. Oko sarafa za spustanje dizalice ima iz vana jedna gumica koja ne da ulju da izlazi kraj tjela sarafa napolje a da li unutra treba mozda biti kakva druga gumica koju saraf zatvara ili ide "metal na metal"? Unutra nikakve gumice nema pa je moguce da i ona fali...

Imam u pumpici dva nepovratna ventila u jednom kucistu i svaki radi u svom smjeru. kad polugu dizem gore, jedan je otvoren da kroz njega ulje moze doci iz rezervoara u pumpicu a drugi zatvoren da teret koji dizalica dize ne gura ulje nazad u pumpicu. Kad polugu pumpice stiscem dolje ovaj prvi se zatvara a drugi se zbog veceg tlaka u pumpici nego u cilindru otvara i ulje kroz njega ide u cilindar.

Vijak za spuštanje nema kuglicu. Obično je na vrhu konusan i ide metal na metal. Možeš ga slobodno odvrnuti i pogledati da nije nešto upalo pa nemože zatvoriti mada je to mala vjerovatnost. Unutra ispod klipa u onom kanalu što dolazi ulje ima kuglica. Na nekim pumpama je zaštićena od ispadanja tako što je oštećen vrh kanala, kao da je udaren malim sjekačem. Tako je osiguraju ako je kanal na sredini klipa. Obično je u kraju gdje se zavrće cilindar u koji ide klip. Nekad ima podloška a nekad direktno ide cilindar ali zatvara samo pola rupe tj tog izaznog kanala pa kad se stavi cilindar kuglica nemože ispasti. Ima ih i sa drugačijim riješenjem zaštite kuglice od ispadanja ali ovi su najčešći.

Kazem da sam ju rastavio na proste faktore, cilindar sam odvojio od dna pumpe, rastavio sam i pumpicu i vijak sam izvrnuo do kraja sve kompletno ocistio ali tu kuglicu u kanalima ispod cilindra nisam vidio...

Kad se pojavi prilika da se opat malo patim s njom pa cu malo cackati po tim kanalima.

I ja sam neki dan podstaknut pricom o dizalicama uzeo moju da rasklopim. Dobio sam je zato sto je pustala ulje. Kad je pod opterecenjem, na vrhu cilinra je pustala ulje i to jako, za pola minuta spusti a ulja svuda oko nje.... Cilindar je bio pun riseva, lepo sam to ispolirao smirglom sto se stavlja u busilicu, i oprao sve delove. Nasuo sam joj novo ulje i evo sad radi kao nova!

I ja sam neki dan podstaknut pricom o dizalicama uzeo moju da rasklopim. Dobio sam je zato sto je pustala ulje. Kad je pod opterecenjem, na vrhu cilinra je pustala ulje i to jako, za pola minuta spusti a ulja svuda oko nje.... Cilindar je bio pun riseva, lepo sam to ispolirao smirglom sto se stavlja u busilicu, i oprao sve delove. Nasuo sam joj novo ulje i evo sad radi kao nova!
Cudo su ti hidraulicni klipovi. Na mojoj je klip bio skroz korozirao. Isto sam ga ocistio i radi bez problema. Sad sam nasao i nacin za lako vracanje klipa jer se otezano spusta. Uzmem cec, stavim je na sraf od tocka na kamionu, pod cev stavim dizalicu i na vagu vratim klip. Tako jednostavno a meni trebalo godinu dana da skontam:haha:.

Cudo su ti hidraulicni klipovi. Na mojoj je klip bio skroz korozirao. Isto sam ga ocistio i radi bez problema. Sad sam nasao i nacin za lako vracanje klipa jer se otezano spusta. Uzmem cec, stavim je na sraf od tocka na kamionu, pod cev stavim dizalicu i na vagu vratim klip. Tako jednostavno a meni trebalo godinu dana da skontam:haha:.

Zato je zgodna krokodilka moja... ima oprugu i skupi je do kraja....

Od sveg moguces napisanog me zacudjuje tomina brojcanost demontiranja tockova na teretnim vozilima. Gdje ih toliko busis? Puna opstina kamiona i 99% njih skidaju tockove kad gume poderu koliko je to moguce a voze plavi kamen, ostar ko zilet.

Od sveg moguces napisanog me zacudjuje tomina brojcanost demontiranja tockova na teretnim vozilima. Gdje ih toliko busis? Puna opstina kamiona i 99% njih skidaju tockove kad gume poderu koliko je to moguce a voze plavi kamen, ostar ko zilet.
Baksuzluk neki. Za 6 meseci bilo je 20-30 gumnih defekata... Ali opet smo imali i dosta srece prosle godine. I najveci problemi su resavani uz minimalne zastoje, tako da niciji posao nije trpeo. Najveci zastoj je bio oko 20 sati kada nas je izdao diferencijal, tj. puklo kuciste.
Ima tu i malo pretovara (nista strasno, samo 5 tona), ali ipak za taj problem je kriv ponajvise cale, kojeg u nekoliko navrataumalo nisam nalupao zbog pogresnih odluka. Oce da ustedi kupovinom polovnih guma (tubeleski) na koje je dao vise od pola novih:sjasi:. A pre toga su bile slaufare koje su isle do vecih vrucina, kada su pocele da se greju i buse, a neke su cak i explodirale. Jedino napred sto smo na pocetku prosle sezone stavili Savu Avant 4 i eto ni jedan sraf nije odvrtan, ali i to ce morati jer stavljam Euro matice (koje stoje od nove godine). Evo i danas je jedna pukla, ali to je bio prvi put da se oko toga ni malo ne brinem jer imam na lageru 4 nove. U ponedeljak najverovatnije montaza i nadam se krj pneumogonije. Nadam se da cu posle toga moci da prodam dizalicu:haha:

Nazad
Vrh