Alati i radionice

Ako ne pritegnes , ako je veci traktor razbije rupe na felgi gdje idu vijci, i vijke , vijke mozes zamjeniti ali felgu , ne , navarivanje popravljanje itd. , samo treba prvo naci nekoga tko to moze obraditi sa felgom od traktora preko 100ks ili kupiti novu.

Onako kako treba , al najcesce previse . Ako je vec malo pojedene rupe, odzuba vremena , skidanja stavljanja ,.. onda malo vise .Na autu npr dodje original kljuc za tocak i trebalo bi rukom da se dotegne kolko moze , ako se nema kilo kljuc , a ne stajanjem nogom na njega i cupkanje .

Ne sjecam se za traktor ali znam da se na kombajnu steze na 550nm (guma 23 1 26, ima 8 tona prazan).
Trebalo bi u svakom upustvu pisati..

I nije i jeste , sve zavisi i od proizvodjaca baterijskog alata , makitin DTW1002Z na baterije od 18V i prihvata od 1/2 cola otpusta 1600Nm i steze 1000Nm po makiti. Imam takav i stegnem na zadnjim gumama rusa 1221 vijke sa kljucem(gedora) od 3/4 prihvata i cijevi od kardana za pogon welger prese(mora biti min 1m) imam preko 110kg i cak ostetim i navoj , i ovaj udarni to otpusta za manje od 5 sekundi, matica je vrela ne moze se drzati u ruci.

To nema veze sa onim starim bosovim elektricnim udarnim koji su slabiji, stara tehnologija obicni motori , na ovim su BLDC(motori bez cetkica) motori upravljani elektronikom , koji sa istim gabaritom puno jaci od obicnih 220V kolektorskih motora i otuda razlika.

Jedino mora biti pravi kljuc namjenjen za udarni alat jer ove obicne gedore polomi. Cak i ove skuplje kovane brzo prosiri mjesto prihvata na udarni odvijac.

Postoji sada i makitina verzija sa 40V baterijom Makita XGT , jako jako skupio, unutra su drugacije celije sa jos vecom strujom , motor je jos jaci , prihvat alata 3/4 cola i po makiti 2040Nm odvijanje i 1800Nm zavijanje , postoje takve baterije i sa starim 18650 celijama jeftinije ali tek sa 21700 celijama je prava stvar.

Inace imao prilike da vidim vijke na onoj sjeckalici za trupce, stezu nozeve i tegove na rotoru , stezu vijke do deformacije 2500Nm. Nije u pitanju udarni alat.
Aj neka bude tako .
Radio sam sa Metabom od 18w koji ima motor bez četkica .Tuče kao pera detlić ali nešto ne može da otpusti .

Neznam linkovati servisni letak za Case seriju 7100 magnum . To su traktori oko 8t. Uglavnom pise zatezanje na tockovima kad su 6 vijaka 244 288nm a kad su 8 vijaka 360 do 407nm za Magnum seriju .

Који шублер од 300-500mm, узети? Има их на огласима доста

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Za putnicke automobile se srafovi na tockovima vecinom stezu 90-100 Nm, a sto ih vulkanizeri nasibaju na mnogo vise to je druga prica.

Mirko, sto se tih sublera tice i ja sam gledao i nisam nesto zapazio da ih ima mnogo i to sto ima uglavnom kinezarija, a ja to ne uzimam. Ako nadjes MITUTOYO Ili KERN, uzimaj, ali to i sam sigurno znas.

Za putnicke automobile se srafovi na tockovima vecinom stezu 90-100 Nm, a sto ih vulkanizeri nasibaju na mnogo vise to je druga prica.

Mirko, sto se tih sublera tice i ja sam gledao i nisam nesto zapazio da ih ima mnogo i to sto ima uglavnom kinezarija, a ja to ne uzimam. Ako nadjes MITUTOYO Ili KERN, uzimaj, ali to i sam sigurno znas.
Прошле године ми доносио човек гомилу шублера и микрометара, ал није хтео да одаваја. Штаће ми Mitoyo mикрометри од 150mm и дупло више евра. Знам шта ваља, а мени врши посао и нешто руско, чешко ....ДДР...

Ako ti neko donosi to je druga stvar, inace na oglasima ta velicina koja tebe zanima, a i mene, slaba ponuda da valja. Inace imam neki cehoslovacki i dobar je, a imam i CCCP i nije to to, slabo mu se vide oznake. Primetio sam i MEBA da ima taj problem da se posle nekog vremena oznake jako lose vide, treba covek da ih cuva pod stakleno zvono.

Aj neka bude tako .
Radio sam sa Metabom od 18w koji ima motor bez četkica .Tuče kao pera detlić ali nešto ne može da otpusti .
Ako budem raspolozen snimicu koliko moze makita od 3,6kg bez baterije(1000Nm/1600Nm) udarna da otpusti imam elektronski moment mjerac , ali mislim da mjeri samo do 500 ili 600Nm.

Probao sada , onaj elektronski nastavak za moment kljuc mjeri max do 420Nm, vise samo izbacuje gresku, poteznu elektronsku vagu imam isto samo do 50kg, sto sa 1m polugom daje samo 500Nm. I mene zanima na koliko su stegnuti vijci i kako bi izmjerio. Moram ionako mjenjati kocnice pa kotaci moraju dolje, probao 2 vijka da otpustim sa makitom , treba joj nekoliko sekundi , sa 500Nm vijak se ne pomakuje izmjereno na cijevi , stegnuti su daleko vise , a i prije 2 godine , prljavstina i oksidacija jos povecava otpor otpustanja.

Imao sam jednu nulu vise u ciframa gore , ispravio.

Poslednja izmena:
Прошле године ми доносио човек гомилу шублера и микрометара, ал није хтео да одаваја. Штаће ми Mitoyo mикрометри од 150mm и дупло више евра. Знам шта ваља, а мени врши посао и нешто руско, чешко ....ДДР...

Imas kern od 300mm na superalati nesto preko 7000.

Nazad
Vrh