Alati i radionice

Sad bar za male pare može da se kupi alat pogotovo taj što samo jednom zatreba,tako da nikome ništa ne dajem.Kad je meni trebalo odem i kupim,ne mora kvalitet pogotovo kad znam da će nešto samo tad se iskoristi.

Najgore su te škrtice što hoće sve sami,a nemaju alat.

I moj otac ima tu naviku da ostavi garazu sa alatom otvorenu, ja sam to ispocetka zakljucavao ali dzaba kad on otvori i odeee. Kapiju nemamo ni nisam u planu praviti je, pravog lopova nece zaustaviti nista!!! Evo komso je sazidao ogradu 2m visine( koliko zakon dozvoljava), i skoro svako uz malo snage moze ono preskociti. Teze je preskociti one ograde u buntu nego tu zidanu.
Ne znam kako ste vi naucili, ali barem ovde kod mene se udje u dvoriste i zvoni na vrata. Ako niko ne otvara taj koji je dosao proseta dvoristem da vidi ima li koga. Sa alatom i tim sranjima nemam problem, jer kao prvo mi nema niko uzeti a kao drugo retko ce ko rizikovati da mi uskoci u radionu za samo dva kljuca. Ali ovako kada ostavljamo traktor i kombajn preko zime ostavimo ih na teskoj rezervi, da se ne navuku ovi sto izvlace. Cak im je i dojadilo da skidaju cep nego seku crevo i sipaju tako u kanistere.
Alat skoro nikom ne dajem! Sem uzoj porodici (jer su i oni meni valjali) i po nekom mom ili caletovom drugu za kojeg znamo da ce vratiti kako treba. Mada i slabo ko pita, retko ko sada sam sta sarafa.
A prikljucke su trazili, kao sto @Rasheed91 kaze svi glume neki nivo idu na letovanja i zimovanja, telefoni preko 500e svake godine a ne mogu kupiti prikolicu za 1000e. Jos uzmu sjebu i kasnije imaju obraza da ponovo pitaju!!!!
Ako budem imao kakvih problema sto se kradje tice kamere idu obavezno( i sada su u planu), a ogradu ako ikad budem pravio pravi cu neku visu da je ne moze svaki konj preskociti. I napravicu da se ograda otvara na daljinski.

Inace, bivsi vlasnik moje prikolice je imao problem sa ovom mojom prikolicom kao i vi sa alatom. Neko dodje u dvoriste zakacije i ode, i od tog ode drugom, pa od tog drugog ode trecem i tako u nedogled. I mozete misliti kakva je prikolica, stranice otisle u sve moguce strane, ajd sto je neko poskidao komplet pneumatski sistem nego je i same nosace poskidao, tamo gde se stavljaju klinovi na sta se oslanja sanduk je dosta puta vareno. Ali eto i takva prikolica se proda...

Teško ovaj narod prihvata napredak,pošalješ poruku i saznaš sve,ne moraš da cepaš cipele :D Kapije uvek zaključane,klizna ima el motor,a pešačka je zaključana zbog kera jer je naučio da je otvara.Nema šta ko da ulazi i tumara.Ima zvono na kapiji pozivni pa ako hoću ja izadjem.

Imam jos jednu zanimljivost u vezi WD 40 spreja. Stalno sam pozajmljivao jednom drugu, ali se on preselio kad se ozenio i jednom prvom komsiji. Ovaj prvi komsija dok imam WD 40 sto ja kazem i **greška njime maze. Stoji mi u otkljucanoj supi uza zid i to po vise komada i kad nisam tu sam se sluzi, a kad sam tu on kao trazi samo malo da prsne. Kad mi nestane i vidi da nema, a namerno ne kupujem zbog njega, nema sanse da se seti i da kupi. Opet kupim, eto ga nanjusi ga kao ker tartufar. Pre par dana kupim i stavim u radionicu pod kljuc i to sakrijem medju neka ulja, a mojima kazem da ne spominju kad ponovo trazi. Jeste pomogne on meni nekad nesto ili pozajmi neki alat ako zatreba, ali takve ljude ne razumem.

Jbg mentalitet je čudo
Priključne mašine mislim da ih ima 25_30 kom retko ko može da dobije, traktore skoro niko kao i kombajn

E sad ispratiti npr na terenu jel neko nešto lapio iz pick up teško je, obično nešto ostane i pod kamionom ili na njemu, dobri su vozači vrate mi sve!!!
A ključeva verujem da ima oko 1000_1500kg isto tako električnog alata ima sigurno 25_35 bušilica i brusilica verujem da burgija ima dobra jupolka u zadnjih 5_6g verujem da sam uzeo 10_15k EUR alata
Nikad me nije bio problem da nekom nešto pozajmim jbg dodje skoro čovek treba mu burgija 21mm obični futer nije joj dete napravio
Ureznice i nareznice ne volim svakom dati
A to što seljaci dodju po kolica za rastaviti traktor to uvek dam nek se pate i spojničku im dam i šrafove za korpu
Roda dizalica ide po komšiluku za klanje svinja
Paletari i magacinski kolica su više po selu nego kući
Šta će im biti
Nisam cicija pozajmiti nešto ali mi stvarno skoro dodje lik traži droser za ispitivanje Dizni? Lepo mu kažem donesi dizne ja ću ispitati nisi dužan ništa, a on zapeo da mu dam kad ono dizne i nisu sa njegovog traktora već on tudji opravljao ajde reci mi da radiš tudj nije problem ali nemoj da me farbaš
Ali generalno narod je bezobrazan
Evo stigla sitna dva ključa danas

a7a823b07d79639de4a686d4e353771c.jpg

Sent from my moto e5 using Tapatalk

@FIlip DF Ja ne razumem kakva su vam to dvorista bez ograde i kapije ?,tebi posle cudno kad ti neko krade,pa majku mu bukvalno im kazes time izvolte u dvoriste uzmite sta hocete,jel ti mislis da zivimo u nekom postenom svetu ??.I otkad je po zakonu dozvoljeno do 2 m ??,ja imam do ulice zidova po oko 3m visine bez ikakvih problema.

A još nešto kod hobi škrtica,koji hoće sami da glume majstore kad ne ubode ključ iz prvog puta,pa vidiš šalje dete da vrati ovaj,a traži drugi :D

I moj otac ima tu naviku da ostavi garazu sa alatom otvorenu, ja sam to ispocetka zakljucavao ali dzaba kad on otvori i odeee. Kapiju nemamo ni nisam u planu praviti je, pravog lopova nece zaustaviti nista!!! Evo komso je sazidao ogradu 2m visine( koliko zakon dozvoljava), i skoro svako uz malo snage moze ono preskociti. Teze je preskociti one ograde u buntu nego tu zidanu.
Ne znam kako ste vi naucili, ali barem ovde kod mene se udje u dvoriste i zvoni na vrata. Ako niko ne otvara taj koji je dosao proseta dvoristem da vidi ima li koga. Sa alatom i tim sranjima nemam problem, jer kao prvo mi nema niko uzeti a kao drugo retko ce ko rizikovati da mi uskoci u radionu za samo dva kljuca. Ali ovako kada ostavljamo traktor i kombajn preko zime ostavimo ih na teskoj rezervi, da se ne navuku ovi sto izvlace. Cak im je i dojadilo da skidaju cep nego seku crevo i sipaju tako u kanistere.
Alat skoro nikom ne dajem! Sem uzoj porodici (jer su i oni meni valjali) i po nekom mom ili caletovom drugu za kojeg znamo da ce vratiti kako treba. Mada i slabo ko pita, retko ko sada sam sta sarafa.
A prikljucke su trazili, kao sto @Rasheed91 kaze svi glume neki nivo idu na letovanja i zimovanja, telefoni preko 500e svake godine a ne mogu kupiti prikolicu za 1000e. Jos uzmu sjebu i kasnije imaju obraza da ponovo pitaju!!!!
Ako budem imao kakvih problema sto se kradje tice kamere idu obavezno( i sada su u planu), a ogradu ako ikad budem pravio pravi cu neku visu da je ne moze svaki konj preskociti. I napravicu da se ograda otvara na daljinski.

Inace, bivsi vlasnik moje prikolice je imao problem sa ovom mojom prikolicom kao i vi sa alatom. Neko dodje u dvoriste zakacije i ode, i od tog ode drugom, pa od tog drugog ode trecem i tako u nedogled. I mozete misliti kakva je prikolica, stranice otisle u sve moguce strane, ajd sto je neko poskidao komplet pneumatski sistem nego je i same nosace poskidao, tamo gde se stavljaju klinovi na sta se oslanja sanduk je dosta puta vareno. Ali eto i takva prikolica se proda...
Samo da se nadovežem...
Izvinjavam se...
Ja jedared došao kući, prikolica mi u to vrijeme stajala pored ograde jer nisam imao gde drugde s njom, i da zakačim da donesem malo trave za konje, kad nema jedan točak !!!!!
Stoji na klocni !!!!
Popizdeo sam !!!
Ne znam ni ko je skinuo,kontam, trebalo mu, ali kome?
Najgore što sam rezervni pozajmio jednom dok svoju ne zakrpi, a nikako da vrati....
Nazovem ga i ispričam da mi je neko skinuo točak i da sad mora da mi vrati moj, ne zanima me jel svoje zakrpio ili ne....
Mrtav ladan mi kaže i smeje se, pa točak je kod mene ...
Ma znam da je kod tebe, besnim ja i penim, ne razumeš i ne viči, veli zvndov, ja sam skinuo točak !!!!
Pa malo ti bilo rezervni nego si mi skinuo i točak sa prikolice!!!!
Vrhunac bezobrazluka !!!!
Vraćaj mi OBADVA točka , nemoj da te sanjam !!!
Smeje se on ko drogiran !!!!
Ej, da skine točak, bez pitanja !!!
Kad je vratio, katanac na rezervni točak, a sve šrafove koji drže točkove smanjim za 1 broj, hvatao je ključ 27, sada hvata ključ 26 !!!!!
Uzmem cev, s jedne strane zavarim gedoru 26, a sa druge 24, i tako napravim "krstak" za točkove MOJE prikolice !!!!
Džabe mu njegov "krstak" sa 27-com, bez gedore ili ključa okastog 26 neće skinuti točak !!!!

Ovaj moj komsija se jednom samoposluzio celicnom cetkom kojom ja cistim varove. Skidao covek svecice od kola pa da ih malo procisti. Medjutim u onim zicama ostala sljaka i upadne mu u cilindar i da upali zablokira motor. Ukapira on nesto nije u redu pa slepanje kod majstora i skidanje glave i sta sve ne. Prica mi posle za to i kaze "sam sam kriv", ma jok reko, ja sam ti kriv sto si uzeo moju cetku.

Kod mene skoro jedan čokoladni rumun ukrao ukrao trofazni kabal 60m dužine. Skoro onako kvalitetan kabal nisam imao. Mekan a kvalitetan. Pretopio ga i odneo za Šabac i utopio za 10k dinara.

Ја дам доста њих одучио од тога али има неких упорних па кад виде мене, а не мог оца самнон неће ни да диване. Јбг отац их је све навикао тако знаји кад немају пара или када је скупа оправка на друго мест ето их код њега. Треба нешто на струг или глодало да се направи, е сада има међу њима људи па доста пута кад он није кући ја им одрадим али има и оних јазаваца који само да је муфтакис,а овако на улици се једва јаве такве и пред оцем откачим. Ма јби те се ја трошим струју, алат ни да питају шта кошта нисам профи мајстор и не радим то сваки дан па се добро презнојим па ни хвала не добијем. Ко је човек помоћу колико год могу, а јазавце отресем као слину. И механизацију сам престао да позајмљујем има коме морам и има коме ја одрадим за Џ да одужим нека стара задужења остале одјебем. Најгоре што се сви ослањају на то што ми је отац мајстор па као он ће то лако поправити.

Ja mislio da sam sve vidio, ali promjenio sam mišljenje čitajući tekstove iznad. Jedno je posuditi nešto od komšije i prijatelja, dok čist bezobrazluk uzeti alatku sam bez pitanja. Izbjegavam da zajmim(od drugih i da posuđujem drugima) , gledam većinom da kupim alat i imam za sebe. Najviše zbog takvih iskustava- uzme pa ne vrati ili pokvari.

Poslato sa MRD-LX1 pomoću Tapatoka

@FIlip DF Ja ne razumem kakva su vam to dvorista bez ograde i kapije ?,tebi posle cudno kad ti neko krade,pa majku mu bukvalno im kazes time izvolte u dvoriste uzmite sta hocete,jel ti mislis da zivimo u nekom postenom svetu ??.I otkad je po zakonu dozvoljeno do 2 m ??,ja imam do ulice zidova po oko 3m visine bez ikakvih problema.
Evo vidis i @frkani govori da je isto i kod njega. Sa kradjom ja nisam imao problema, kera cuvara nemam (imam nekog malog koji ni da bekne). A to sto sam rekao garaza, to je obican kontenjer (kamionski sanduk opasan alu limom). I taj katanac sam koristio eto da slucajno neko ne uleti u dvoriste i nesto marne iz njega. I osim tog kontenjera i kuce nemam ni jedan objekat da je fino zatvoren i da ima katanac ili bravu.
Auto retko koje prodje i lako cujem ako se zaustavilo, i u svako doba neko je kuci.
I de mi reci sta cu ja postici ako napravim standardnu ogradu ili neku visu od 1-1.5m? Pa kad nekom zaglavi kapija sam preskocim i udjem u dvoriste, a kamoli da ce usporiti nekog ispraksanog cokoladnog..
Kod vas jeste dozvoljeno 3m ali kod nas ne, da jeste ovaj bi napravio jos vecu ogradu sigurno.

Ma samo ne daš,pa nek se ljuti.Zamisli čovek vozi benzinca i nema ključ za svećice koji kod nas košta 150din cevasti,a čitavih 300 din sa T ručkom i to sasvim ok kvalitet za sopstvenu upotrebu,jer će svećice tad i ko zna kad da odvije.A sa 1000 din kod lokalnih garavih što prodaju na trotoaru može da kupi ako se malo cenka da kupi 20 ključeva u tim narodnim dimenzijama.Ja sam kod njih za 30€ kupio punu kutiju,imalo svačega pa i duplikata ali zato neke kombinacije imam i po 4 :D

A tek da ne pričamo Lild gde iskoči nešto lepo za stvarno smešne pare ili još bolje kod nas Agromarket ima prodaju korišćenog i test alata ili oštećenog u transportu za smešne pare kupiš šta hoćeš.

Inače pre neki dan otišao po Hleb u Lidl jer je mnogo dobar,reko daj da vidim šta ima od Alata i naletim na ovo

https://ibb.co/JsCXD7m

800 din komad.

Kakav je to glup zakon jbt ....ne smes zid vise od 2 m lol ,e jbt ne mogu da verujem kakve sve gluposti izmisljaju.To je isto kao da ti zabranili privatnost ,treba svako ko prolazi jeb.. ulicom da gleda sta ti radis u dvoristu,jel jeb... zenu ,se kupas go u bazenu ili nesto trece,jadno stvarno,jadno!!!.

Kod mene nema ograde a ko god dodje da trazi nesto od alata dobice ako imam i ako mi ne treba u tom trenutku. Problem je sto ne radi sveska pa cesto zaboravim sta sam kome dao. Tako je tata dao peglu za plastiku i Fein-ovu polirku za aute. Za polirku ne znam kome je tacno dao (par njih me je pitalo da je pozajmim) i sigurno sam pitao lika da mi vrati a on kaze nije kod njega. Neretko sam isao da ganjam svoj alat po selu a cesto su mi vracali neispravan alat. Desavalo se da i ja pozajmljujem alat po selu ali jednom, eventualno 2 puta. Kad vidim da ce mi nesto cesce trebati, prodavnica ili Ruma vasar pa kupuj.

Zakon bi trebalo da je strožiji prema onim koji čine takva dela. Čini mi se da su kod nas kradljivci zaštićeniji od poštenih građana. Policija uhapsi kradljivca, ubrzo ga i pusti tako da on ubrzo ponovi krađu. Ukoliko povediš kradljivca uhapse te, oduzmu vatreno oružje, još ako ga povrediš - moraš plaćati troškove lečenja.

Poslato sa MRD-LX1 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh