Alati i radionice

Ali imas akcijski katalog za sept i okt, u njemu je cena 9990.

Sa telefona pisem, valjda se vidi...

U ovom prvom katalogu su, ako se ne vidi na prethodnom linku.

Poslednja izmena:
Tu gde su kontakti (izmedju baterije i alata) nema gumenog dela ali sve stoji jako klimavo, cak i sama batetija, ja sam misli bas i da tu gubi kontakt pa sam gledao i na novim maslinama, posle su mi rekli da tako treba.
Gledao remont udarnog milvoki odvijaca na youtube i taj dio je morao da izmjeni izmedju baterije i alata , gubio kontakt ali to je bila jedna od prvih verzija sa cetkicama , isto onda najveci odvijac.

Najveca makita od 18V tu ima gumeni dio pa opet plastika u koju se ukljucuje baterija, i taj donji dio se uvija na sve strane, dizajnerski to dosta ruzno izgleda. Gledao na testovima i zbog toga ima najvecu vibraciju na ruku(e) jer baterija je slobodna i sav udarac ide na ruke za razliku od ostalih gdje masa baterije sudjeluje u amortizaciji udarca i prenose manje vibraciju na ruku. Test je odvijanje velikih vijaka M30 a ne zavijanje u drvo sto je pogresan test, jer alat koji je bolji u odvijanju i zavijanju velikih vijaka odnosno brzi je losiji u zavijanju i odvijanju metalnih vijaka, tako da ti testovi na youtubu samo zbunjuju a ne pomazu one koji kupuju alat.

Da li milvoki ima braon clanke u bateriji ili zelene , braon su od LG-a , a zeleni od Samsunga.

Ja ne bih smeo opet dati tolike pare za Milwaukee.... nek je on brend koliki god kad nema mogucnost normalne popravke, sem toga za tolike pare ne bi smeo ni da stane al' aj sad ako je vec stao trebalo bi da postoji resenje.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Onaj moj Hitachi od 600Nm, sa kolektorskim motorom i samo dvije debele žice je izgleda najpouzdanija varijanta.
Ta brushless tehnologija izgleda nije nešto što može da traje..

Nisam pametan, dal su jednostavno lose reseni svi uopsteno, dal sam ja naleteo na los..
Dal opet uzeti Milwaukee, kao sto sam rekao za kupovinu njega je snaga presudila a i ime samo.
Sta uzeti drugo?
Sta kupiti, cena je manje vazna, al opet da bude jak, da ima neki radni vek i da jednom kad stane ima neke popravke?

Poslednja izmena:
Ova makita je slicna tvom milvokiju:https://www.masineialati.ba/shop/ak...ci/makita-aku-udarni-odvijac-tw001gz-xgt-40v/
Cak je i za par njutna jaca. Nemam iskustvo sa makita aku alatima ali prijatelj duze vrijeme ima makita 18v alate i nije imao problema sa njima, jedino su baterije oslabile jer ih ima duuuugo. Koristi ih u profesionalne svrhe.

Ne znam je li ko primetio, ali cini mi se da makita kopira milvoki. Milvoki izbacio aku mazalicu, makita izbacila aku mazalicu posle njega. Milvoki izbacio aku odvijac od 2000nm, makita izbacila slican takav odvijac posle milvokija....

Nebojša, tebi bi najbolje bilo da nađeš neku vrstu rentiranja ili bar što dužu 'kasko' garanciju ako je to moguće.
Nemaš nikakav račun svake dvije godine platiti 500-600€ za 'odvrtač'.
Kada sam malo ušao u suštinu te 'brushless' tehnologije, video sam da je neko pokušao realizovati spravu na principu koji u praksi teško može da radi pouzdano.
Naime, stator kod njih je polifazni, najčešće trofazni. Zadatak elektronike je u stvari da pravi ugaono pomerene pulseve(kao na elektrokoračnim motorima). Jasno je da to teško može izdržati dugo obzirom na jačine struje koje dostižu i do 60A(u nekim čak i 100), pa tako lokalno zagrevaju razne osetljive elemente što nemože biti zdravo za elektroniku.

Nebojsa iz onog sto sam procitao zadnjih nekoliko strana sticem utisak da nisi samo ti naleteo na los primerak, vec da im je to mana. Mozda su serviseri tebi servirali pricu da je to jedan u milion, ali od njih nista cudno. Opet samo ime MILWAUKEE izgleda ima dobru reklamu, a to ne znaci da ni drugi nisu podjednako dobri ili cak i bolji. Sad sta da kupis, iskreno ne bih znao, ali posto kazes da pare nisu problem naci ce se nesto.

Samo da ilustrujem stepen složenosti li-ion tehnologije, ovako izgleda elektronika moje AEG baterije:
a5a90d42d258d6a91a4c61608807db97.jpg

Usudio bih se reći da meni ovo izgleda složenije od televizora iz 80-tih godina.
Elektronika BL mašine je još složenija samo je zalivena pa se ne vidi. Zato i košta 200+ evrića, i može se samo cela menjati, nema popravke..
Tako da nisam siguran kome je ta thnologija namenjena..

Nebojsa iz onog sto sam procitao zadnjih nekoliko strana sticem utisak da nisi samo ti naleteo na los primerak, vec da im je to mana. Mozda su serviseri tebi servirali pricu da je to jedan u milion, ali od njih nista cudno. Opet samo ime MILWAUKEE izgleda ima dobru reklamu, a to ne znaci da ni drugi nisu podjednako dobri ili cak i bolji. Sad sta da kupis, iskreno ne bih znao, ali posto kazes da pare nisu problem naci ce se nesto.
Ima boljih, ali ih ima slabo na našem tržištu. Milwaukee je trenutno najjači i najviše nudi za cijenu koju košta. Bratić mi je radio brodu u brodogradilištu i on kaže da su imali Makite i Milwaukee, Milwaukee kaže da je puno bolji i izdržljiviji alat, Makite su se jako kvarile ili nisu izdržale režim.

Tonchi sve su ti to price. Isto tako moj drug prosle godine sa firmom iso u Tunis i kaze da su koristili samo MAKITA aku alate. Naravno on ima samo reci hvale i jedinu zamerku sto brusilice brzo isprazne bateriju. Medjutim ovo sto Nebojsa pise je nazalost njegovo licno iskustvo i to ga dobro kosta, a vidim i drugi da su upoznati sa takvim slucajevima.

Ova makita je slicna tvom milvokiju:https://www.masineialati.ba/shop/ak...ci/makita-aku-udarni-odvijac-tw001gz-xgt-40v/
Cak je i za par njutna jaca. Nemam iskustvo sa makita aku alatima ali prijatelj duze vrijeme ima makita 18v alate i nije imao problema sa njima, jedino su baterije oslabile jer ih ima duuuugo. Koristi ih u profesionalne svrhe.

Ne znam je li ko primetio, ali cini mi se da makita kopira milvoki. Milvoki izbacio aku mazalicu, makita izbacila aku mazalicu posle njega. Milvoki izbacio aku odvijac od 2000nm, makita izbacila slican takav odvijac posle milvokija....
Pre par dana sam radio malo sa jednom Makitom od 1000nm,lep alat, lepo radi nema sta i ima snage.
Problematika price je koliko su meni objasnili da su svi oni na isti kalup, tj tehnologija u njima je slicna ili ista.
U principu odlicno zamisljeno u teoriji ali u praksi kao sto su mnogi pisali to izgleda nije bas tako.
Previse elektronike koja zna da zeza i uglavnom su popravke nerentabilne zbog cena zamenskog dela.

Nebojša, tebi bi najbolje bilo da nađeš neku vrstu rentiranja ili bar što dužu 'kasko' garanciju ako je to moguće.
Nemaš nikakav račun svake dvije godine platiti 500-600€ za 'odvrtač'.
Kada sam malo ušao u suštinu te 'brushless' tehnologije, video sam da je neko pokušao realizovati spravu na principu koji u praksi teško može da radi pouzdano.
Naime, stator kod njih je polifazni, najčešće trofazni. Zadatak elektronike je u stvari da pravi ugaono pomerene pulseve(kao na elektrokoračnim motorima). Jasno je da to teško može izdržati dugo obzirom na jačine struje koje dostižu i do 60A(u nekim čak i 100), pa tako lokalno zagrevaju razne osetljive elemente što nemože biti zdravo za elektroniku.
Nazalos niko ne daje neku produzenu garanciju uz doplatu a ni nikakvu vrstu osiguranja kao sto recimo ima u Svedskoj(znam sigurno da bukvalno sve moze da se osigura).
Pitao sam sve i svasta bas iz razloga sto nema smisla davati svake godine jedno letovanje na jedan te isti alat.
Izgleda ce tu najbolja opcija biti dobar kompresor od 100l u kombi, dobar pistolj i udri.

Za Milwaukee znam da se provereno koristi dosta preko, ima sam prilike i licno da se uverim, znam naravno i za druge alate al uglavnom svi hvale ono sto koriste.
Imam par drugara koji rade u Svedskoj, bave se svim onim zajebancijama od kamena po dvoristima, oni se recimo kunu u Husqvarnu, dok kod mene ovde ako nekog pitas Stil je mama i tata pa sad kome verovati.
Evo ja imam licno iskustvo sa Hiltijevim udarnim odvijace, 7 godina je radio kod mene bez da je jednom zastucao, nije ima odmora, dve baterije i samo menjaj i udri.
Za sedam godina koriscenje baterije su imale i dalje pun kapacitet.
A kupio sam ga godinu dana starog ali ima jednu ozbiljnu manu a to je snaga.

Samo da ilustrujem stepen složenosti li-ion tehnologije, ovako izgleda elektronika moje AEG baterije:
a5a90d42d258d6a91a4c61608807db97.jpg

Usudio bih se reći da meni ovo izgleda složenije od televizora iz 80-tih godina.
Elektronika BL mašine je još složenija samo je zalivena pa se ne vidi. Zato i košta 200+ evrića, i može se samo cela menjati, nema popravke..
Tako da nisam siguran kome je ta thnologija namenjena..
Ovo izgleda strasno za videti a ne za popravljati 😂😂😂

Fein i hilti sto se tice pouzdanosti.Od alata koji nisu aku uzo bih makitu ili bi iso na najjeftinije iz hikoki grupe(metabo, hitachi).

Niko ne pominje Bosch, jel imaju oni te udarace priblizne snage ovog Milwaukee-a od 1000Nm?
Ne vezano za ovo o cemu se pise, pitam jer nisam vidjao...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh