Alati i radionice

Mislim da je za sopstvene potrebe jedna baterija od 4-5 Ah sasvim dovoljna. Ja sa ovim mojim desetine srafova odvijem i zavijem i isprazni samo jednu crticu. I to srafovi M16 i veci, a retko koji bude manji. Baterija 5 Ah i to 3 godine stara.

Uspeo sam da vratim u život pojedine LiIon ćelije iz kupljenih neispravnih baterija od brand uređaja. Npr. Bosch 36V 4Ah nije imao napona, kad sam rasturio bateriju u njoj je 20 ćelija po 2Ah, sve su bile oko 0,1 -0,2 V. 10 komada sam uzvadio iz kućišta i pokušao da svaku od njih oživim i uspeo sam u dobroj meri jer sam dobio blizu 2000 mAh na svakoj. E sad ostaje da se te baterije testiraju na opterećenje da vidim da li će zadržati taj kapacitet, odnosno da li ima smisla ta rabota. Ako drže kapacitet onda imam par NiMH kandidata za prepakivanje. Posle toga ostaje problem punjača i zaključak je da se to skoro uopšte ne isplati raditi i bolje je odmah kupiti LiIon uređaj nego spasavati stari NiCd/NiMH alat.

Ja sam im poslao moje dve baterije i oni su ih reparirali a posto mi je i punjac crko, stavio sam ih na punjenje na automatski punjac akumulatora ( elektronac) i to radi evo vec 3 godine. Šta god da je u njima, to radi.

Ha ha :haha: . Dobar si . Mislio sam sta je prednost obicnog a mana brzog
Pa otprilike to sto je dukej napisao. Ali mozda u punjacu i baterijama ima neka specijalna elektronika koja ne da da se osteti baterija. Vecina jacih marki je presla na brze, spore ni ne prave. Koliko sam upratio, ti koji jos prave spore punjace ih vecinom utrpaju u neki set tipa busilica, baterija, punjac.

Ja sam im poslao moje dve baterije i oni su ih reparirali a posto mi je i punjac crko, stavio sam ih na punjenje na automatski punjac akumulatora ( elektronac) i to radi evo vec 3 godine. Šta god da je u njima, to radi.
Pretpostavljam da su onda samo zamenili ćelije novima istog tipa. Tj. kao da imaš istu bateriju kao i pre ali novu. Sad je popularno da se stare baterije sa NiCd/NiMH ćelijama repariraju tako što se u postojeće kućište umesto starih NiCd/NiMH ubace LiIon ćelije (uz dodatak BMS-a), ali to povlači za sobom i zamenu punjača, jer NiCd/NiMH i LiIon punjači nisu međusobno zamenjivi. To je zbog toga što ima mnogo dobrih starih aku alata koji su radili na NiCd/NiMH baterije, i kojima su krepale baterije. Pa kad se već menjaju baterije onda je interesantno zameniti ih LiIon tipom jer nose nekoliko bitnih prednosti (manja težina za isti kapacitet, nema memorijskog efekta, zadržavaju istu snagu do potpunog ispražnjenja).

Poslednja izmena:
Interesuje me dali bi se tečni metal mogao iskoristiti za lepljenje paknica centrifigalne spojnice.
Sada više izgleda i nema majstora koji se bave lepljenjem feroda, pa mi se čini da bi dobar tečni metal dovoljno dobro držao.

Interesuje me dali bi se tečni metal mogao iskoristiti za lepljenje paknica centrifigalne spojnice.
Sada više izgleda i nema majstora koji se bave lepljenjem feroda, pa mi se čini da bi dobar tečni metal dovoljno dobro držao.
Ima u Sabcu dobra radionica za remont pakni i lamela, ako te zanima mogu ti dati broj

Kvala ti kolega, pusti mi broj.
Mada, ovde se kod mene odlepila jedna paknica od tri koje su u zvonu, i razmišljao sam da se ne cimam sa slanjem a imam dobar wurthov dvokomponentni proveren tečni metal.

eaBUQRH.jpg

Uzo seb

Kakva iskustva imate sa kombinovanim (mig/rel/tig) aparatima za zavarivanje ?
Prvenstveno mislim na Hugong i slične "kineze"...
Ja sam bas pre desetak dana se raspitivao za te multi aparate i svuda sam dobio savet da je to kao kineski komplet alata, svega i svasta ima al je sve lose. Hugong radi aparate za Wurth i to je ta neka osrednja klasa. Vidim dosta privatnih firmica ih kupuje za terene. Do nekih 200amp solidan izbor cena-kvalitet. Za preko te snage ide i vise posla i ozbiljnog posla a ti jeftini aparati bas i nisu najsigurnije resenje. Ako je do 200amp i ako nece van radionice onda trafo mig/mag i ima da te sluzi godinama. Inverteri ne mogu ni dan-danas da im se priblize po dugovecnosti

Najviše se i interesujem za to što si napisao , neće van radionice i neće biti zavarivanja 24/7/365... trenutno koristim neki Womax, kukavac samo što se nije istopio :D ali i dalje odrađuje posao.
U svakom slučaju, hvala na informacijama.

Samo da kažem za trafo mig/mag.. Zaista mogu služiti godinama, ali vremenom im počinju otkazivati diode u ispravljačkoj ploči, pa ih je povremeno potrebno menjati.
Mnogi i ne primete da je otišla jedna ili dve diode pa tako rade duže vreme. Naravno, aparat lošije radi, ali to pripisuju slabijoj struji a retko ko zna u čemu je kvaka.
Nije skupa diodna ploča, i zaista je vredi zameniti čim neka dioda ode, jer aparat opet radi kako mora..

Nazad
Vrh