Alati i radionice

Kad je rec o mazalicama koju mast koristite za podmazivanje. Do sad sam koristio modricinu litmu 2 ali bi presao na neku bolju.
Ovaj prodavac kod kojeg kupujem ulje mi je rekao da prodaje fuchs-ovu mast ali ima samo velika pakovanja pa ne mogu da uzmem manje da isprobam, ako ko ima iskustva snjom neka napise ako nije problem.

Poslano sa mog SM-A415F koristeći Tapatalk
Ako misliš na bfx fuchs crvena.
Odlična pogotovo za igličaste ležaje.
Sve strojeve s njom mažem

Dobra je LPD ona zelenkasta koristio je na beracu i tarup je isao bez problema, takodje je dosta reparosa koristi na Ropama i Holmerima.
Nije ni modrica losa tipa sejalica,spartac planiram da kupim kanticu sad za te lake sklopove.

Imao sam ja,do duše nisam pleo ali sam gledao kako se radi i znam teoretski kako bi trebalo, a imam par komada ispletenih pa mogu i da slikam ako ti pomaže

Poslednja izmena:
Da, na ovakvu mislim..
Jedna ruka slobodna, taman da mozes crevo drzati.
Kombajn i masine gde ima mnogo mazalica bi podmazao za 5 min.
Veruj mi, bolje dodaj još 5000 i kupi onu veliku pneumatsku najjeftiniju. Imaš kombajn , znači imaš sigurno još mašina sa mazalicama tako da će ti se isplatiti. Patrone skuplje i treba će ti često tako da ćeš samo na njim uštediti tih 5000. A punjenje je muka bez obzira na tehnike. Takodje što kaže Luka sistem za izbacivanje vazduha je ovde rešen kao kod običnih dekalamita, a on jednostavno ne funkcioniše kako treba. Možda za neko gušće ulje, ali ne i za mast.
Na ovoj velikoj milina kad čuješ kako izbacuje vazduh i to sam bez da išta radiš. Samo prikačiš na kompresor i stisteš okidač. Mast kad bi ubacio 10 kg zaboravio bi kad si napunio.

Poslednja izmena:
Nego, sad sam kao mirodjija al jel je neko od ljudi koji citaju ovu temu imao dodira sa umecem uplitanja sajli i uzadi?
Pokušao sam posle dosta gledanja uživo i na YouTube i ide nekako
Gledao sam na brodovima što nose drvo trupce kako se pletu sajle, jel se svo drvo sajlama i kranom utovara na brod

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Ide mi nekako ovi manji precnici al deblje bih malo teze. Uplitanje do svake oojedinacne niti.
Nego interesuje me omca i to poznajem jednog starijeg i mrzovoljnog kolegu al nikako sa ga ubedim da mi to pokaze

Raspleteš jedno pola metra odnosno duplo više od toga kolika ti omča treba i onda od polovine raspletenog odnosno gde će ti biti kraj omče kreneš da pleteš tako što ti leva strana kad pleteš kat sajle ide desno a desna levo i svaka kat sama zauzima svoje mesto da to lepo legne da se ne gužva i kad obe strane dođu do kraja sa pletenjem onda krajeve provučeš kat po kat na ono mesto dokle si bio raspleo sajlu i samo će ti se pokazati gde koji kat treba da prođe i tako uradiš svaki kat po 2 puta i to je ustvari najteži deo tog posla jer treba da napraviš mesta da možeš da provučeš kat a to teško ide ako je sajla mnogo kruta

Koju mast koristite za sporokotraljujaće ležajeve. Klizne površine, bronznane piksne i slično. Litijeva mi izgleda previše rijetka, iscuri brzo. Grafitna je previše kruta. Kalcijeva najobičnija mi je nekako najbolja. Samo je u zadnje vrijeme malo teže naći.

Znam za grafitnu da je predviđena za velika opterećenja. Problem s njom što baš nije predviđena za mazalice. Previše je kruta da bi išla u mazalicu. Izgleda da ću morati uzeti bure od 30 kg kalcijeve. Bilo bi mi dovoljno i 10 kg, ali nema manjeg pakovanja.

Sad je u modi iliti IN nekakva plava sintetička mast. Pogodna a lezajeve, krstove kardana i delove izlozene uticaju vode. Takodje dobro mi se pokazala i turska PG Kaucuklu grees. Zimi malo gusca ali leti extra. Te dve trenutno najvise i koristim, zavisno koji dekalamit dovatim u ruke.
Definitivno, sledeca investicija ce mi biti ta garazna mazalica jer dosta vremena gubim na podmazivanju...

@577,​

koliko sam informiran INA liplex bi trebala niti dobra za sve, ali mi se čini da je bfx ipak bolja za sva ostala mjesta koja se brzo ne vrte. Muka ježeva je napuniti ručnu mazalicu bfx mašću. Usisavanjem, kak je napisal jedan kolega, nisam probao.

Koja muka druze, radim tako bar 5 god

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Grafitnu koristim jako retko
Dosta koristim bakarnu za kočnice, isl
Naj više litijevu i to kupim obično od mornara sa broda 2e po kg neka žuta ruska skroz dobra prodaju je na 60kg burence i 200kg bure
Ako nema kod njih ona K2 je dosta dobra!
Nemam velikih obrtaja nigde pa mi je skroz ok
Pratim Kineze na YouTube i imaju neku plavu mast za sve je koriste, nikako da naidjem na takvu

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Nabavio sam kvalitetan komplet brenera za autogeno za mali novac.

Znam da postoji ograničenje kod boca za Acetilen da potrošnja za sat vremena L/h ne bi smela biti veća od 1/10 kapaciteta boce.
Imam plamenike za varenje br.2 (1-2mm), br.3(2-4mm), br.4(4-6mm) i br.5(6-9mm)

Istraživao sam i došao do podataka da je protok gasa za plamenike sledeći:
2 - 160L/h, 3 - 315L/h, 4 - 500L/h i 5 - 800 L/h

Boce Acetilena imaju zapremine i skladište sledeće količine:

40L - 8Kg odnosno 8600L u gasovitom stanju
20L - 4Kg odnosno 4300L i
10L - 2Kg odnosno 2150L

Iz toga proizadje po tom pravilu 1/10, da protok za 1h ne bi smeo da predje:

40L - 860L
20L - 430L
10L - 215L

Kada se uporede podaci za plamenike i njihove potrebe za gasom može se zaključiti da boce bezbedno mogu da pogone sledeće:

40L plamenike br 2,3,4 i 5
20L 2 i 3
10L samo 2

Moje pitanje na svo ovo izlaganje je sledeće..

Da li je sve baš tako, i šta kaže praksa?
Mislio sam da uzmem malu bocu od 10L pošto mi se samo ponekad ukaže potreba za ovim tipom zavarivanja i
zagrevanja materijala na ovaj način.
Ali kad se kako rekoh uzme u obzir bezbedonosno ograničenje 1/10, ispadne da je sa takvom bocom bezbedan samo plamenik br.2 sa kojim se može zavarivati do 2mm debljine.
Hteo bi da nabavim boce, pa eto molim za savet nekog iskusnijeg.
Veće boce su uz to jeftinije, ali nisam nešto rad da ih kupujem zato što mi ne treba ta količina a treba razmišljati i o bezbednosti.

Šta uraditi?

Poslednja izmena:
Kupi aparat za varenje xd.I mene uvek strah od autogenog,moj ima velike boce,bas jedan od razloga je to ogranicenje protoka kod boce sa acetilenom jer zna da povuce u suprotnom aceton i onda moze biti problema itekako.
Inace,ovi kazu da je 1/7 ta potrosnja od zapremine boce kao.

@577,​

koliko sam informiran INA liplex bi trebala niti dobra za sve, ali mi se čini da je bfx ipak bolja za sva ostala mjesta koja se brzo ne vrte. Muka ježeva je napuniti ručnu mazalicu bfx mašću. Usisavanjem, kak je napisal jedan kolega, nisam probao.
Ja neznam sve sam podmazivao s bfx.
Od balirke kose jednom i malčer.
Nije bilo problema par godina ju koristim.
Ljepo se ljepi za sve.

Nazad
Vrh