Ти "заградотрјади" или јединице за запречавање, под другим именом, а са истом наменом, постојале су кроз историју још из римског доба, а код Руса мислим од доба Петра Великог. У време 2 СР код Руса су то биле јединице формиране од чланова НКВД-а, илити просто речено полиције, било оне јавне са све саобраћајцима и ватрогасцима, било оне тајне полиције, са униформама са тегет шапкама. И нису биле као у филмовима, са стројем војиника који су са "Максимом" на готовс чекали да неко крене назад од оних који су кренули у акцију.Tu informaciju sam čuo dosta pre tog filma. Koliko je tačna ... ne znam. Verovatnom delom pa prenapumpana tokom hladnog rata. Sigurno da moral i disciplina u Crvenoj armiji nisu bili na viskom nivou. Ni blizu kao u Vermahtu barem onom sa početka rata. Posle su i oni krenali da kontaju neke stvari.
За дезертерство и предају непријатељу су имали за државу корисније начине и мере кажњавања осим стрељања. Једино су више официре, после Наредбе Ставке број 270 из августа '41., о забрани предаје непријатељу, лако могли да стрељају. У лето '42. је донета још једна, познатија наредба Министарства одбране, број 227, познатија као "Ни корак назад". У њој је санкционисана панична бежанија са фронта без наредбе одозго, тако што су "бежане" слали у казнене батаљоне, где ил' ћеш да се шибаш до смерти или ће твоји да те рокну ако то не чиниш. Ова наредба "Ни корак назад" је имала и лоше и много добре аспекте. И сам текст наредбе је такав да у њему пише оно што сам поменуо раније "или ћемо ми њих, или ће они нас".
Ја некоћ био домар на војном форуму, па осим свог кварта за чишћење и одвлачење пијаних једних од других да се не побију и склањање срче које су направили, залазио сам и у туђе "зоне одговорности", између осталог и у историјски подфорум, где и данас постоји обимна тема о Т-34 која се зове "Т-34 - лице слободе", па сам је читао са интересом и видим да ми је нешто од свега тога још увек остало у сећању.Odakle vi ovo sve znate o ovim tenkovima ?
Него, није ми јасно како смо све ово почели да пишемо у овој теми, а не у у "Чату"?