Alati i radionice

I dalje ne odgovaraš kako sa njim konstatuješ ukoliko je unutrašnji prečnik širi.
Ili se sada izvlačiš a žališ se na mene da te potcenjujem.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Što se tiče jeftinih automatskih maski, zaštitnih naočara, običnih naočara za vid i za sunčano vrijeme, samo me jedno interesuje. Koliko po vama vrijede oči i dobar vid? Koja je granica u evrima da kažete "previše je to, bitno je jeftinije uraditi posao"?

Nemojte se zajebavati sa svakim škartom jer oko ne oštećuje samo vidljivi dio spektra, mnogo opasniji je UV dio. I sam sam se zajabavao više puta dok nisam primijetio slabljenje vida, a poslije na pregledu dok su mi vadili šljaku ustanove oštećenje rožnjače. Popravke nema, sad se čuvam da ostane ovako dok može, a kad ne mogne jedina opcija je transplantacija.
Zato pamet u glavu, **greška uz zid i odvojite koju paru na dobru zaštitnu opremu (maska, naočare, odjeća/obuća, sistem za ventilaciju i odvođenje gasova ako se radi u zatvorenom prostoru). Jednom prelomiš daš pare za nešto što valja, a poslije ubireš plodove svog rada. Davno su ljudi rekli da dok si mlad daješ zdravlje za pare, a kad ostariš pare za zdravlje, samo što proces nije reverzibilan i sve pare svijeta ne mogu pomoći da se vrati na staro.

Poslednja izmena:
Pa jedino merilo je kontrolnik. Ako ide strana koja ne bi smela, po meni moze da bude iz dva razloga. Ili je veca rupa ili losa ureznica. Druga je stvar kod vecih navoja gde moze mikrometrom da se izmeri srednji precnik navoja.

Što se tiče jeftinih automatskih maski, zaštitnih naočara, običnih naočara za vid i za sunčano vrijeme, samo me jedno interesuje. Koliko po vama vrijede oči i dobar vid? Koja je granica u evrima da kažete "previše je to, bitno je jeftinije uraditi posao"?
Ne možeš tako da gledaš. "Koliko po vama vrijede oči i dobar vid?". Pa neću izgubiti vid za ovo malo što ja varim. Pre će mi ga zeznuti ovo buljenje u komp (već čini mi se da jeste malo) :) nego varenje. U ostalom ta maska koliko god loša bila pruža neku zaštitu. Pitam zeta malopre za te jeftinije maske , kaže on meni "ja varim bez maske". :) A radi u radionici u firmi.
Nemam baš takav stav, ko što rekoh da se ozbiljnije bavim time svakako da bi vodio računa ipak mislim da za ljude koji koriste aparat koliko i ja sva propisana zaštita nije neophodna. U ostalom nisam video nikog od ljudi koje vare mnogo više i duže od mene da nose svu propisanu opremu, kecelja ,rukavoce do lakta itd. i ne vidim da imaju nekih problem prouzrokovanim varenjem. Ne govorim da je ta zaštita glupost samo kažem da vreme gde si izložen zračenju igra veliku ulogu tako da neko ko ja može da se provuče i bez kecelje i sa lošijom maskom.
Inače nemam još dece tako da mi je možda bolje da te pare potošim na dobru kecelju nego na masku. :)

Sve se moze kad se hoce! Kad majstoru fali svaki k"rac onda izmislja sta mu fali.
Kad coveka muka natera sa obicnom naglavnom maskom da vari u TIG postupku onda pocne dobro razmisljati koliko je rucna maska sasvim dovoljna za ostale postupke.
Bolje da su se neki raspitivali posto su zastitne kecelje jer su verovatno priustivije od kineskih automatskih maski. Trebace alat za jos nesto u zivotu osim za ceskanje i mrsenje

Nisu skupe ni kozne zastitne kecelje ni solidne automatske maske.
Ja sam narucivao iz Weldgas Zrenjanin i vredi svaku paru. Masku sam platio mozda 8500, ne secam se vise, ali vredi. Dosta varim i nemam sa njom problema, a cesto dobro dodje slobodna ruka. Jedino mi krivo sto nisam kupio neku jos skuplju poznatog proizvodjaca ili bar da sam probao neku izvikanu pa da uporedim.

Pa jedino merilo je kontrolnik. Ako ide strana koja ne bi smela, po meni moze da bude iz dva razloga. Ili je veca rupa ili losa ureznica. Druga je stvar kod vecih navoja gde moze mikrometrom da se izmeri srednji precnik navoja.
Iz ovog što si napisao se jasno vidi da ti navoje i njihovu kontrolu ne poznaješ.
Imaš standarde na koje si se pozvao(i koji se nisu promenili) pa prouči ukoliko ti to treba(a ja moslim da netreba).
Ponavljam da ne želim da te podcenjujem, nego jednostavno odreagujem da ne dezinformišeš ljude nehotično iz neznanja.

Mnogi preciziraju oko tog pripremnog prečnika za rezanje navoja, nebi li napravili teoretski vrh navoja.
U stvari, to je prilično nebitno, jer izvlačenje tog vrha ne da nije potrebno, nego je(u praksi) i nepoželjno.
Prilikom rezanja navoja, sam alat za sobom povlači materijal pa se tako završni prečnik formira skoro teoretski.
Ja u nekim aplikacijama imam dosta krupnijih navoja(od M12 do M20) i otvore za rezanje navoja obavezno proširujem za nekoliko desetih. To dosta olakšava rezanje navoja, špon ne zaglavljuje, a vijak se kasnije dosta lakše uvrće i bolje zateže.
Naravno, ovo nema uticaja na nosivost navojnog spoja.
Recimo, za M12 redovno bušim 10,5. Kada se navoj ureže, unutrašnja mera se spusti na 10,3 što je skoro teoretski vrh.
Za M20 bušim 0,5mm šire od teoretskog vrha..

Ovde si napisao toliko toga netacnog. Ti pravis da tebi bude lakse. Koliko je to dobro i koliko je ispravno tebe nije briga. Evo ti primer. Ti za M20 busis rupu f18 sto je 0.5 u plusu. Sta mislis kada bi strugar za spoljasnji M20 strugao na f19.5, narezao nareznicom pa napravio spoj sa onim tvojim urezanim M20. Koliko bi tu bilo zazora?

Tri puta sam te pitao kako kontrolnikom navoja konstatuješ da je unutrašnji prečnik loš i ti nisi u stanju da objasniš.

Evo ti valda ćeš ukapirati..
Mada, očigledno je da nikada nisi ni kontrolisao navoje, pa neznaš ni šta se tu kontroliše.

btw, izmeri nekada spoljni prečnik standardnog vijka M20, pa ovde javno napiši dali je tačno 20 ili nešto drugo. Verovaćemo ti na reč.
Takođe, izmeri i unutrašnji prečnik navrtke pa i njega objavi.

Poslednja izmena:
Ne možeš tako da gledaš. "Koliko po vama vrijede oči i dobar vid?". Pa neću izgubiti vid za ovo malo što ja varim. Pre će mi ga zeznuti ovo buljenje u komp (već čini mi se da jeste malo) :) nego varenje. U ostalom ta maska koliko god loša bila pruža neku zaštitu. Pitam zeta malopre za te jeftinije maske , kaže on meni "ja varim bez maske". :) A radi u radionici u firmi.
Nemam baš takav stav, ko što rekoh da se ozbiljnije bavim time svakako da bi vodio računa ipak mislim da za ljude koji koriste aparat koliko i ja sva propisana zaštita nije neophodna. U ostalom nisam video nikog od ljudi koje vare mnogo više i duže od mene da nose svu propisanu opremu, kecelja ,rukavoce do lakta itd. i ne vidim da imaju nekih problem prouzrokovanim varenjem. Ne govorim da je ta zaštita glupost samo kažem da vreme gde si izložen zračenju igra veliku ulogu tako da neko ko ja može da se provuče i bez kecelje i sa lošijom maskom.
Inače nemam još dece tako da mi je možda bolje da te pare potošim na dobru kecelju nego na masku. :)
Da mi je videti toga što vari bez maske????
Pa kad se mnogo vari meni koža ispod maske bude kao iz solarijuma, bude slučajeva da se ljušti koža na licu!!!!!!!!
Masku imam esab običnu naglavnu koju i naj više koristim ako mi treba druga ruka
Tu kinezaru automatsku imam već 5_6g i možda sam je 10 puta koristio magli mi mnogo zimi a leti me nervira
Opet kad god mogu koristim ručnu masku to mi je naj zgodnije
I velik problem imam sa zaštitnim naočarima, sve su neke plastične i izgule se
Teško je naći sa baš staklima gotovo nemoguće.
Prema automatskoj masci imam averziju jer mi leva ruka bude slobodna a retko koristim rukavice pa sam par puta uhvatio za vrelo levom rukom
Kecelju koristim kao i čepove za uši, ko je fasovao zna o čemu pričama rukavice i potkapu(fantomku) kad baš moram!!
Letos sam imao nepriliku da mi je kap upala u nos pa sam završio u urgentnom centru
Naime vario sam ležeći na leđima kap se odbila od kecelju i ušla i nozdrvu skroz do oka
Bol je bio neizdrživ skučen prostor dok sam se izvukao otrčao do dvorišne česme i bukvalno ušmrkao vodu u nozdrve
Imao sam osećaj da gore i oči i mozak!!!!
Od tada kad se radi ležeći obavezno maramice u nos!!!!

A re priče bez maske bez naočara to su obični KRETENI koji ne razmišljaju o posledicama!!!

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Evo ti valda ćeš ukapirati..
Mada, očigledno je da nikada nisi ni kontrolisao navoje, pa neznaš ni šta se tu kontroliše.

btw, izmeri nekada spoljni prečnik standardnog vijka M20, pa ovde javno napiši dali je tačno 20 ili nešto drugo. Verovaćemo ti na reč.
Takođe, izmeri i unutrašnji prečnik navrtke pa i njega objavi.
Mere se srednji precnici, ali kod kod malih precnika kontrolnik je jedini nacin.

Evo 4 put te pitam, jel kontrolnik može konstatovati veći unutrašnji prečnik navoja? Odgovori sa da ili ne..

Nisam ni sumnjao da ces skinuti nesto sa gugla. Bas si me razocarao. Kontrolnik moze samo da konstatuje ispravnost ili neispravnost navoja. Znaci ne moze da izmeri precnik tacnije srednji precnik navoja.

Skoro moj strugar nešto meni "djelje) i gledam na ostalu kontrolnik cilindričan
Jedna strana H7 druga H8
Šta je tu sad razlika?
Finoća obrade ili?
Ja stvarno kao šloser to ne znam!

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Ne, to je kontrolni cep za rupe sa oznakom tolerancije H7 i rupa je u plusu od par mikrona do nekoliko stotih delova milimetra u zavisnosti od velicine precnika rupe. Za osovine je oznaka h7 i tu je tolerancija u minusu takodje od par mikrona do nekoliko stotih u zavisnosti od precnika. Ako je oznaka H8 za rupe ili h8 za osovine tu je tolerancija par stotih veca .Sto se tice tog kontrolnika ja se nisam susretao sa tim da je na jednoj strani oznaka H7, a na drugoj H8. Obicno na kontrolniku pise precnik na primer f10 H7 i na jednoj strani pise IDE, na drugoj NEIDE. Prva mora lepo da ulazi. Ako ulazi i strana NEIDE znaci da je rupa veca od dozvoljene tolerancije. Kvalitet obrade ili kako ti kazes finoca obelezava se sa N od 1-12 u zavisnosti od potrebe za kvalitetom iste.

Nazad
Vrh