Alati i radionice

Drale hvala ,ja sam prvo mislio da bude od ponistavaca tragova medjutim kad sam video Rabadzijin snimak meni se svideo takav izgled moticice i posto je covek stavio br tel na yu tube ja ga pozovem i pitam da li bi prodao samo moticice ,covek je bio fer i poslao sliku moticice bez potiskivaca semena na viber i rekao da je od specijalnog celika i da kosta 170 e jedna sto je meni preskupo,trazeci resenje skonto sam da ako nosi moticicu dovoljno je cvrst materijal od paraca za ono sto meni treba a kosta nekoliko stotina dinara .Takodje sam mislio iza da zavarim cev na koju bi navuko crevo sa selnom. Zalozio vatru i ispravio pa po savetu ponovo ugrejo a potom okalio u razradjenom ulju,bice dobro i vise sam nego zadovoljan:bravo:

Poslednja izmena:
Moze neki savet tj. preporuka? Razmisljam da kupim pneumatski pistolj odvijac pa me zanimaju vasa iskustva sa istima , tj sta se dobro i pouzdano pokazalo na nasem trzistu. Namera mi je za brze odvijanje i stavljanje tockova na traktoru i (siroki uski), stezanje odvijanje srafova blindi na kombajnu itd. ali uglavnom za gume. Pa da cujem iskustva ?

Ima nekoliko metoda:
Najjednostavnije je izracunati koliko presa multiplicira silu sa rucke (doduse treba malo matematike). Ako se ne snalazis, pomocu ti sa racunom kada je nadjes..
Druga metoda je sa hidraulicnim testerom sa manometrom izbazdarenim na silu. Koristi se kod kalibrisanja hidraulicnih glodackih stega.

Evo iskopao sam i ja svoju "presicu" , bila iza džambo vreća pa zato nisam znao gdje je . Dali ima bar 300 kila ?

20180313_155414_zpslwsrqt3r.jpg

Može da se izvede odnosno izračuna sila pritiska ali je potrebno i znati preko kolike površine tu silu prenosimo, pa na pr. ubaci se mali jednosmerni cilindar hidraulični u presu koji na sebi treba da ima manometar priključen i da je popunjen uljem pa onda dal preko poluge ili navoja izvršimo pritisak i možemo da očitamo kolika je sila pritiska sila se prenosi radnom površinom cilindra tako da sila može biti promeljiva zavisno koji smo cilindar stavili za test zavisi na koliku površinu delujemo i da silu skoncetrišemo na radnu površinu.

Tako što ta postojeća presa ima na sebi hidraulični cilindar koji je odredjenog prečnika i ako na taj cilindar delujemo sa pritiskom od 100 bari pa oda ako znamo da se tako izračunava oda će mo do krajnjeg pritiska to sabirati sa osnovnom silom od 100 bari ,u kojek slučaju ako gura 200 onda puta dva i to je sila ,sve zavisi na koliko je podešen zaštitni ventil.

- - - - - - - - - -

presa da bi lepo radila najbolje bi bilo da završava posao sa nekih mah 120 do 140 bari a prema zahtevima posla treba da bude i konstruktivno jaka kad ide se sa većim pritiscima bude svašta naglih izbijanja deformacija štete a moš dobiti po sebi
Još ,sila se računa radna površina cm2 cilindra puta 100 je sila potiska cilindra na sto bari
Ako ima neko bolje potkovan fizikom i matematikom može ovo da još bolje objasni ja nisam išo na taj čas.

Znači kod ručne prese je računica koliko je puta veća sila na "alatu" u odnosu kada bi taj alat pritiskali odozgo golom rukom i sopstvenom "slanininom" ako sam dobro razumio ?

Ovo je knaker a ne presa a knaker ima prema presi jako malo upotrebjivosti-mali hod,kad je nešto malo duže ne može.Slična samo da je na navoj i malo veči hod je moja stara.Ležaj sa rotora npr. elek. motora se ne može ispresat i zato sam tražio takvu pravu koja ima puno više hoda i mesta za stavit i duže komade.

Kažem za test treba cilindar a poluga bi trebala da bude jedne veličine mislim na njen krak i da sila sa kojom delujemo da bude neka maximalna koliko bi mogla da presa konstrukciono da podnese da nedodje do loma ,naravno uvek je veći potisak polugom nego golom rukoma tu matematiku za krake poluge i silu neznam ni da izračunam to je viša matematika pa ti je ovako laše staviš klip kolki je prečnik koji vrši potisak okači na polugu težinu od oko 200 kg pa šta sat kaže to ti je sila a mislim da možemo svi da potisnemo malo na mišiće 200 kg

- - - - - - - - - -

Da dobra je ta presa navoj sa tri započetka ima brzu trakciju a teg kao zamajac daje ubrzanje pa može da ima veću silu mada treba i biti pažljiv sa njom .

Kakvih se ovde mudroserina moze covek nacitati..

'brza trakcija'
'silu neznam ni da izračunam to je viša matematika'
'okači na polugu težinu od oko 200 kg pa šta sat kaže to ti je sila a mislim da možemo svi da potisnemo malo na mišiće 200 kg'
itd, itd..

Nemam komentara..

Pa šta se kačiš na mene ako ti smeta obidji ako znaš bolje šta ćutiš pljuni to iz sebe nemoj da to trune a usput koga zanima mogu sutra i slku il video da dodam kako to se radi imam svoju presu.

- - - - - - - - - -

Zar je to sve toliko bitno ? Uživo da sjedimo nebi razgovarali ovakvim tonom.
Pa znaš šta ja ovo smatram a i vidi se sa strane kad gledaš kao dobacivanje sa strane pošto je ovde malo širi auditorijum i svak izlaže stvar kako je vidi a on izgleda nemože da mi oprosti one komente iz SERVISIRANJA TRAKTORA lepo sam ih pozvao na opkladu pa su ućutali sad se našo tu da mi nešto spakuje sutra će biti video a on nek se uvati knjige pa da ljudima lepo objasnimo .

Momo racun je jednostavan kod tvoje prese(nije visa matematika):
Kod ovog tvog tipa prese je sila na pritiskivacu promenljiva. Najmanja je kada je u ovom polozaju kao kod tebe na slici, a najveca pri kraju hoda.
Prosto objasnjeno koeficijent povecanja sile je odnos duzine poluge na koju delujes rukom i rastojanja izmedju dvije osovinice.
Kod zupcaste prese(kao kod Abartha) je princip racuna isti, ali je sila na izlazu konstantna.

- - - - - - - - - -

Pa šta se kačiš na mene ako ti smeta obidji ako znaš bolje šta ćutiš pljuni to iz sebe nemoj da to trune a usput koga zanima mogu sutra i slku il video da dodam kako to se radi imam svoju presu.

- - - - - - - - - -

Pa znaš šta ja ovo smatram a i vidi se sa strane kad gledaš kao dobacivanje sa strane pošto je ovde malo širi auditorijum i svak izlaže stvar kako je vidi a on izgleda nemože da mi oprosti one komente iz SERVISIRANJA TRAKTORA lepo sam ih pozvao na opkladu pa su ućutali sad se našo tu da mi nešto spakuje sutra će biti video a on nek se uvati knjige pa da ljudima lepo objasnimo .

Potpuno si u pravu, ucutali smo se jer nismo nasli nikoga dovoljno hrabrog da preda svoj motor da ga ti besplatno 'sklopis' pa da ga kasnije komisijski testiramo 5-6000 radnih sati.
Tako smo ostali bez argumenata i vratili se knjigama..

Nazad
Vrh