Alati i radionice

Nema ga u oglasima, šalji mi br na pp ja ti šaljem slike.

Udarni odviječ (kako mu samo ime kaže) nije namjenjen dotezanju vijaka. Imam i ja električni 1200W, punu snagu ima za odvrtanje al za zavrtanje je umanjena, baš zato da sarafi ostanu otpušteni da ih dotegneš rukom. Opet napominjem da to sve piše u uputama koje sam uz alat dobio da ne bi bilo da ja nešto tepem vamo-tamo.

Može poslužiti za tu i tamo al alektrični nije ni sluga bilo kakvom pneumatskom.

Meni je npr uvelike pomogao kad sam mjenjao lance na prikolici za stajnjak, odvrtao sam letve ko čovjek, nisam se morao patiti ništa. Kad npr. raonike mjenjam na plugu, ista stvar, samo bzzzzzzzzzm i šaravi sami ispadaju. Dotezanje, naravno, ručnim alatom (s osjećajem) i nikad problema. Da će skinuti točak s traktora, ne vjerujem al za neke manje poslove radi sasvim OK.

Srđane pneumatski mi se više sviđa zbog same dugotrajnosti i što je ergonomski oblikovan da trpi svašta a najviše ispadanje iz ruke,padanje sa stola,ostavljanje na hladnom betonu...Jačina zavisi od Nm a spram toga je i cena.U susednom mestu prodaju pneumatski alat i recimo pištolj na 1/2 sa 1850Nm košta 180 e ali mi se čini da je kao oni kasetofoni pijačari od nekada jer je marka neka leva.

U svakoj specijalizovanoj radnji ležajeva...
Da si kod mene u okolini, ima minimum 2 radnje u Rumi sa ležajima...
I u S. Mitrovici znam za jednu...
Od najsitnijih za ručne električne alate pa do ležajeva za traktore i građevinske radne mašine...
Pa bas i nisam tako siguran da ces ga tako lako naci, a usput budi receno ni ovako nije strasno skupo buduci da je svega 200 i kusur dinara. Inace radi se o iglicastom lezaju bez unutrasnje kosuljice fi 6 x fi 10.....
Finta je u oznaci HK a ne u broju...

Svakako preporuka za pneumatski. Jer je sam po konstrukciji bolji nego elektricni.
Kupio sam bio pre 7/8 god Dewalt elektricni ali nemoze ni da prismrdi pneumatskim.
Biraj neki iz Taiwana jer su znatno bolji od Kineskih. BGS,SW Stahl,Carolus itd

Ili ako naletis na polovan
Cp (Chicago Pneumatic) Hazet, Beta, Facom, KS Tools, IR (Ingersoll Rand), Atlas Copco, Metabo, RC (Rod Craft), Bosch, Snap on.

Delovi ima za ovih brendiranih ma da slabo sta fali jedino sto zaribaju/zategnu jer nisu koristeni sa adektvatim uljem.

Nisam baš siguran da električni nisu nizašta kao što pišete. Imam Narex koji može da odvrće i zavrće do M30, 3/4" prihvat. Odvrtao sam i točkove na traktoru sa njim i zapekle i oštećene vijke, nikad nije posustao.

Pneumatski su izdržljiviji i trpe rad u lošim uslovima ali mana je što im treba ozbiljan kompresor a oni su ekstremno skupi.

6fo0m0.jpg

Pa bas i nisam tako siguran da ces ga tako lako naci, a usput budi receno ni ovako nije strasno skupo buduci da je svega 200 i kusur dinara. Inace radi se o iglicastom lezaju bez unutrasnje kosuljice fi 6 x fi 10.....
Finta je u oznaci HK a ne u broju...

Veruj mi i ja sam se čudu čudio...
U Glavnoj ulici u Rumi, u pravcu prema Sr. Mitrovici, radnja za HTZ Opremom, i u drugom delu radnje, CEO ZID sa ležajima raznih vrsta....
Spolja ništa ne odaje da u toj radnji drže i ležajeve....
To sam im i napomenuo kao jedan veliki minus...
U njihovom interesu je da stave kakav natpis, a ne samo PP aparate i lutke odenute u radna odela na ulici pred radnjom, kao reklamu...
Imao sam Black&Decker malu brusilicu iz '80. godina prošloga veka,i nigde ne nađoh specifičan ležaj "brzinski" za nju, neg' u toj radnji...
A mali milion puta sam tuda prošao, ni ne sluteći da tu mogu pronaći ono što mi treba...
Tako da nikad ne treba biti siguran da nešto "nećeš tako lako naći"....
Cena je irelevantna u celoj priči, ako ti je nešto zaista neophodno...

Poslednja izmena:
Колика јачина компресора треба за тај пнеуматски одвијач,могу ли они мали кинески да одврћу са њим,они који дувају до 5-6 бари.

Nije tu stvar u pritisku, zamalo sav pneumatski alat je predvidjen da radi na 6bar. Problem je količina zraka (litara u minuti npr) koju kompresor može da obezbijedi na tom pritisku. To je najvažnija karakteristika kompresora.

Nisam baš siguran da električni nisu nizašta kao što pišete. Imam Narex koji može da odvrće i zavrće do M30, 3/4" prihvat. Odvrtao sam i točkove na traktoru sa njim i zapekle i oštećene vijke, nikad nije posustao.

Pneumatski su izdržljiviji i trpe rad u lošim uslovima ali mana je što im treba ozbiljan kompresor a oni su ekstremno skupi.

6fo0m0.jpg
Imam isti ovakav kao na slici, marke Bosch, i jako sam zadovoljan njime....

- - - - - - - - - -

Verum mi i ja sam se čudu čudio...
U Glavnoj ulici u Rumi, u pravcu prema Sr. Mitrovici, radnja za HTZ Opremom, i u drugom delu radnje, CEO ZID sa ležajima raznih vrsta....
Spolja ništa ne odaje da u toj radnji drže i ležajeve....
To sam im i napomenuo kao jedan veliki minus...
U njihovom interesu je da stave kakav natpis, a ne samo PP aparate i lutke odenute u radna odela na ulici pred radnjom, kao reklamu...
Imao sam Black&Decker malu brusilicu iz '80. godina prošloga veka,i nigde ne nađoh specifičan ležaj "brzinski" za nju, neg' u toj radnji...
A mali milion puta sam tuda prošao, ni ne sluteći da tu mogu pronaći ono što mi treba...
Tako da nikad ne treba biti siguran da nešto "nećeš tako lako naći"....
Cena je irelevantna u celoj priči, ako ti je nešto zaista neophodno...
Kako bilo, meni je ovo odgovarajuce, jer salju brzom postom, a to je jeftinije nego da se vozikam od radnje do radnje, dok ne nadjem...

Zombie, brate... Kako da ovo ČUDO jednom rukom držim a drugom da držim kontru ključem kad odvrćem nešto?!? Kako da na ovo nataknem gedoru 17mm npr...

Ovo tvoje je stroj specijalne namjene i to je jako ko sam vrag ali jako nepraktično i u većini slučajeva neupotrebljivo. Ima i većih pneumatskih za odvrtanje točkova u teretnom programu slučnih gabarita kao i ovaj tvoj, samo kome to treba "za kod kuće"?

Za 3/4" gedore je ruski ključ majka za nas koji nekad i nekad trebamo odvrnuti neki veći šaraf.

Kako bilo, meni je ovo odgovarajuce, jer salju brzom postom, a to je jeftinije nego da se vozikam od radnje do radnje, dok ne nadjem...

To vozikanje od radnje do radnje, neki put bude neprocenjivo, kada dođe "na naplatu", kao svojevrsno iskustvo...

- - - - - - - - - -

Najbitnije je da si uspeo da nađeš ono što tražiš, tj. ležaj za bušilicu...:cao:

Zombie, brate... Kako da ovo ČUDO jednom rukom držim a drugom da držim kontru ključem kad odvrćem nešto?!? Kako da na ovo nataknem gedoru 17mm npr...

Ovo tvoje je stroj specijalne namjene i to je jako ko sam vrag ali jako nepraktično i u većini slučajeva neupotrebljivo. Ima i većih pneumatskih za odvrtanje točkova u teretnom programu slučnih gabarita kao i ovaj tvoj, samo kome to treba "za kod kuće"?

Za 3/4" gedore je ruski ključ majka za nas koji nekad i nekad trebamo odvrnuti neki veći šaraf.

Pa imam komplet adaptera, 3/4" na 1/2" i 1/2" na 1/4", mogu da koristim sve veličine nasadnih ključeva. . Vjerovao ili ne, ovo čudo se drži jednom rukom kada radi, znači natakneš na ga na vijak i to je to, nikakav otpor se ne osjeća na ruci. Mislim da je stvar u tome što je mašina jako teška i masivna pa se udarac amortizuje na njenoj masi umjesto da ti to radiš rukom. Koristim je za sve poslove, mijenjanje točkova na automobilu npr. Vijak koji sam dušmanski zategao rukama i ključem ova mašina odvrne za 2-3 udarca. Lično bih više volio da imam pneumatski odvijač jer su mnogo manjih gabarita ali problem je kompresor, imam dobar kompresor ali je previše mali za rad sa odvijačem, probao sam tako što sam donio od prijatelja automehaničara. Odvrnem vijak pa čekaj da kompresor naduva bocu pa ajd opet. Zato sam se odlučio za nabavku jakog električnog koji se ne boji nikakvog vijka ili matice sa kojim se u seoskom domaćinstvu mogu sresti. Plaćen je samo 40 evra na njemačkom Ebay.

Rasklapao sam ga zbog pregleda, čišćenja i podmazivanja i zaprepastio sam se kada sam vidio koliki je "čekić" unutra. Cijela mašina je teška oko 5.8kg a sam čekić je težak nešto više od 3kg.

@Mityoo

Vidioo sam da postoji Bosch koji isto ovako izgleda, bukvalno se ne mogu razlikovati, dal se radi o nekoj licenci ili šta već, nisam siguran. Zanimljivo je da Narex i dan-danas ima u ponudi isti odvijač

http://www.euroshopy.eu/corde-impact-driver-narex-esr-30/

Treba mi pomoć oko kupovine nekog srednjeg co2 aparata za varenje. Pročitao sam skoro celu temu i našao komentare i za i protiv onih kzubr aparata. Interesuju me utisci onih koji su ih odavno kupili i koji su ih koristili kući svakodnevno. Jel završavaju posao i jel se kvare i jel se pregrevaju lako. To da nemaju pojma o onih 300-400 ampera to znam i sam. Kakva je situacija ako nešto crkne ima li opravke ili može samo da se ostavi za delove.
Puni su oglasi kzubr aparata za 220 evra otprilike i to mogu da vare i co2 i obično elektrolučno. Ja imam kući onaj veliki žuti vareksov stari elektrolučni al brate iskilavi se živ nosajući ga tamo vamo. Doduše on topi sve živo i kod njega nema pregrevanja dok ne izgoriš kabal ili rukavice.
Ovaj co2 bih koristio za limove i za kutije i profile kad nešto pravim da mogu preciznije da zavarim. znači ništa preterano debelo.

Ili možda da gledam ovako nešto polovno
https://www.kupujemprodajem.com/Co2...5-1-mig-mag-53873653-oglas.htm?filter_id=8282

Baš se ne raumem u to zato i pitam. Delovao mi je malo kvalitetnije. A bar su realniji sa tablicom i amperažom

Gledao sam i neki mali jasic ali i na njemu piše china

Ja imam Einhell "malu" brusilicu, od 2004.
Samo pozitivno iskustvo s njom...Još uvek radi....
Doduše, menjao sam kabal 3 puta, prekidač ne radi i nemam živaca da ga "budžim" još jedared, čektice ne znam koliko puta sam menjao, a i dalje me služi...
Kupio sam ga u radnji s garancijom za 10 eura....
Isplatila se odavno...
Ja prezadovoljan...
Da napomenem da je bila druga brusilica u radionici, a od 2009. i jedina te vrste na raspolaganju...
Što bi rekli, i crkvena i mrtvena...

Sto se tice tih EINHEL aparata nisu losi za kucnu upotrebu imao sam 160A turbo, onda sam imao neki GUDE 190A, pa sam imao VARMIG160A, A evo vec godinu dana imam EINHEL 132TURBO, super aparat za plehove i cevi do 3mm zid, relativno lagan za poneti, sa zicom 0,6 radi perfektno,
ZNAM da je daleko od DECA 250A I od bratovog VARMIG 230A ali opravdava cenu od 120e polovnog koliko sam dao za njega!!! A za sve deblje od 3mm imam elektodu i DEDA RADU KONCAR

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Pa tako meni i treba nešto. Da napravim par ograda na terasama da privarim neku kapiju, neki lim. Da priheftam nešto precizno a kad treba da se zalije onda teška mašinerija

Nazad
Vrh