Alati i radionice

Sa 2.5 i 3.2 sam radio njih lije odlicno. 100% intermitenca je na 193A, ja sam vario sa nekih 220A 3.2 i nije se ni jednom pregrejao, a elektroda se usijavala...

Za šta ti je trebalo čak 220A za 3.2 elektrodu? Sa tom amperažom treba da se radi elektroda 5 ili čak i 6mm.

Pa ako zivis pored trafo stanice:osmeh:Ja teram sa aparatom 2,5 elektrodu na 160 kod mene kuci a kod brata koji je pored trafoa teram 3,2 na 145.Trafo aparat Gorenje i Koncar,probao sam i nov inverter Kzubr kupio brat,kod mene kuci tera 2,5 na 250,nemoze mucenik na losoj struji a kod brata tuce 4-ku samo tako.

Gde pise da je trebalo? I jel neko kazao da ne moze?

- - - - - - - - - -

Pa ako zivis pored trafo stanice:osmeh:Ja teram sa aparatom 2,5 elektrodu na 160 kod mene kuci a kod brata koji je pored trafoa teram 3,2 na 145.Trafo aparat Gorenje i Koncar,probao sam i nov inverter Kzubr kupio brat,kod mene kuci tera 2,5 na 250,nemoze mucenik na losoj struji a kod brata tuce 4-ku samo tako.
Inace bas to je slaba strana invertera, jako su osetljivi na odstupanja od nazivnog napona!(slabu struju)

Navaruješ tvrdom elektrodom ili zavaruješ neku ploču za raonik?

@Mityo

Nema potrebe zavarivati malu elektrodu sa tako velikom strujom, dolazi do potkopavanja ivica osnovnog materijala uz sami zavar (tzv. "undercut") a to u zavarivanju ne smije da se dešava jer je na tom mjestu osnovi materijal oštećen i smanjena mu ej površina poprečnog presjeka te je samim tim oslabljen. Dakle, struka kaže da se to tako ne radi.

http://www.weldpedia.com/2015/05/7-effective-ways-to-prevent-weld.html

9734.gif

mislim navarivanje na ostricu da bude samoostreci... ne navarivanje gibnja pa kovanje.. neko kaze da deze traje odole navaren i da je ostriji, a neko kaze obrnuto...

mislim navarivanje na ostricu da bude samoostreci... ne navarivanje gibnja pa kovanje.. neko kaze da deze traje odole navaren i da je ostriji, a neko kaze obrnuto...

Koliko su mene ucili da se raonik trosi s donje strane i da gornja strana treba biti tvrdja od donje. Isto ako brusilicom iz nekog razloga ostris raonik (popravljas ga iz nekog razloga, nebitno) ostri se s donje strane.

Navarivanje raonika se radi DUR elektrodama (osim ako u medjuvremenu nije izmisljeno stogod novije i bolje) ali kasike na bagerima i slicnim strojevima koji rade u uvjetima gdje dolazi do pojacanog trosenja materijala se koriste "Hardfacing" elektrode koje su se na ovim prostorima oznacavale s prefiksom DUR. Obicnom elektrodom navarivati apsoluto nema smisla jer je takav zavar jako neotporan na trosenje u zemlji.

Pametnije ti je navariti komad gibnja od lade ili neceg slicnog i iskovati ga ako vec ides na opciju popravljanja raonika. Mislim da je greska zagrijavati gibanj i kovati ga jer koja je onda svrha gibnja ako ga otpustas u vatri radi kovanja i ako ga kovac zakali kao obican raonik. Mislim da u tom slucaju mozes navariti i obican komad flaha, koji kovac obradi i zakali.

Zombie: Jesi li svjestan da je nas clan Mityo profesionalni zavarivac i mislim da ti je dzabe takvom covjeku ista pricati o postupcima zavarivanja ;)

pa u sustini radi se o sledecem gledam kako radi kovacka radionica cantavir, kod njih je tvrdji materijal nanet odgore, i ja imam takve raonike i nemam neke primedbe, medjutim jedan drugar tvrdi da kad je odole navaren onda je ostriji raonik, i kupio je kod hudjika raonike koji su bas odole tvrdji pa reko da vidim vasa zapazanja i iskustva, jer planiram opet uzimati nove pa neznam koja je pametnija opcija.

Ja sam imao istu dilemu, ali sve više ljudi praktikuje da navaruje od dole, pa sam tako i ja sad kupio takve raonike. Za raonike sopstvenog iskustva nemam jer ne radim puno zemlje pa se ni ne primeti za sezonu dve, a u poslednje vreme sam često i menjao plugove tako da nikako da se neki raonici kod mene dovoljno potroše da bih mogao dati sud. Ali što se motika za parače tiče, to sam video da motike navarene od dole duže imaju lepu i neoštećenu oštricu, dok motike navarene od gore budu kao kalner (ne znam koji bih izraz upotrebio, možda nazubljene). E sad da li je to do konkretnih motika koje sam ja video (kod mog drugara) ili je tako uvek - to već ne znam.

da i sa motikama isto, malo su grbave ove sto ja imam od gore navarene, pogotove ove iza tockova traktora.

Navaruješ tvrdom elektrodom ili zavaruješ neku ploču za raonik?

@Mityo

Nema potrebe zavarivati malu elektrodu sa tako velikom strujom, dolazi do potkopavanja ivica osnovnog materijala uz sami zavar (tzv. "undercut") a to u zavarivanju ne smije da se dešava jer je na tom mjestu osnovi materijal oštećen i smanjena mu ej površina poprečnog presjeka te je samim tim oslabljen. Dakle, struka kaže da se to tako ne radi.

http://www.weldpedia.com/2015/05/7-effective-ways-to-prevent-weld.html

9734.gif

Pricaj mi o tome.... Cilj je bio isprobati aparat... A uzgred budi receno kolicina unete energije zavisi i od brzine pomaka elektrode, te je sa vecom amperazom moguce zavariti duzi var uz manji utrosak dodatog materijala za isti period vremena jer se ostvaruje vece rastapanje osnovnog materijala. Ovaj postupak je moguce koristiti kod nepripremljenih ivica suceonog vara koji nisu velike duzine te ne dolazi do pregrevanja elektrode

Wurth Zebra ključevi sa krckalicom:

IIl8e4L.jpg

gfgjtTP.jpg

rupBhse.jpg

Ovaj komplet je zanimljiv jer ima krckalicu i na otvorenom kraju. Ona je u suprotnom smeru u odnosu na okasti deo ključa.

U isto vreme mi je stigla još jedna desetka koja mi fali u Betinom kompletu. Ona ima preklopnik za smer rotacije i glava je pod uglom od 15 stepeni. Wurth ima različite kombinacije ovih alata

EEHCUno.jpg

Imam samo svoju privatnu radionicu. Sve više je opremam, pri kraju sam sa onim što sam želeo da nabavim od ručnog alata. (ako taj kraj postoji). Sledi nabavka nekih elektro-alata počev od ozbiljnijeg aparata za varenje... Mada vidim da ljudi hvale ovaj Kzubr. Svaki savet oko aparata za zavarivanje je dobrodošao jer mi je to slaba strana (ne razumem se nešto).

Ljudi kakva su iskustva sa ovim jeftinim automatskim maskama za zavarivanje. Ima ih na ebay za nekih 25 dolara, ali ne znam koliko to zaštiti oči. Imam neku staru koja je već loša pa sam razmišljao o tako nečem. Ne treba mi puno, ali ipak ako nevaljaju odoše oči.

Da vas (još malo) davim sa onom mojom malom brusilicom. :osmeh:

Da li je ovo puno masti?

Bilo je manje, ali se malo greje na glavi otprilike iznad mesta spoja konusnog i tanjirastog zupčanika. Kad sam otvorio glavu vidim da je sva mast pobegla sa zupčanika jer je jako retka (to je neka Husqvarnina mast za zupčanike glave trimera), a u kućištu glave je nije bilo mnogo da bi zupčanik sam zahvatao mast i time se samopodmazivao. Onda sam tako dodavao malo po malo i sad ne znam da li treba više ili je i ovo puno. Pregledao sam dosta snimaka na YouTube i tamo negde ima i više masti a negde daleko manje pa sad nemam pojma šta je ispravno.

image upload no limit

image upload

Nazad
Vrh