Alati i radionice

I ja bih voleo da vidim takav 8-ugaoni, to ti dodje kao octo saraf ili matica.....:haha:

p.s. sestougaoni (hexa)...

Evo slika racni
racne1.jpg

racne.jpg

Ovi hazet nisu klasicni veliki moment kao na prvoj slici najveci koji sam uzeo polovan (nekoristen) za 20E , stvarna cijena oko 40E, nije neka kvaliteta, juce provjerio , laze na 10kg za oko 0,3kg-0,4kg manje.
To je ovaj sa linka , pretpostavljam kinez potpisan kao njemac
https://www.meister-werkzeuge.de/ma...rrad/diverse-autowerkzeuge/4004848499701.html

Ovu gedore uzeo polovnu ali isto nekoristenu ,testirao je sa 1m 5/4 vodovodne cijevi na M18 sarafima i izdrzala , inace proizvodjac kaze max 30kg. Sad vidim da je cijena u funtama oko 50, ja je platio oko 35E.
http://www.gedoretools.co.uk/ratche...ead-reversible-ratchet-1-2-4010886614433.html

Ovi hazetovi su moment ali specificni , nemaju vidljivu skalu i imaju brzo kopcanje da li vilaste ili okaste glave i standardne glave kao na racni. Inace veca rucka nova kosta oko 100E, mislio sam da su jeftinije, polovne platio 20E i manju 10E. I njih je "dobavljac" relativno redovno donosio, imao i standardne obicne hazet racne.
http://www.amazon.de/Hazet-6391-50-HAZET-Drehmomentschlüssel/dp/B001CA23XO
http://www.amazon.de/Hazet-6391-25-HAZET-Drehmomentschlüssel/dp/B001CA23WU

Negde sam pročitao da se moment ključ može i improvizovati, potrebna cev od 99cm i dinamometar, na jedan kraj ide T račva sa gedorom a na drugi dinamometar, i koliko kila se zategne dinamometar toliko kila je zategnut šaf.

Ovo je odlican alat...

Samo steta sto ovi nemaju skalu za podesavanje mada ne vidim smisla u poljoprivredi za tako malim moment kljucevima. Ajde za neke aluminisjke dekle dotezat i slicno al za dekl kilaza vise-manje nebitna.

Ja imam kao ovaj tvoj prvi i nema greske s njim, dotezao je do sad sigurno 30 razlicitih glava i nikad problema. Redovno ga mazem i nikad ga ne drzim netegnutog kad se ne koristi i za moje potrebe vjerujem da bolji kljuc ne treba. To sto laze do pola kile uopce ne racunam kao laganje za tako jeftin kljuc.

Negde sam pročitao da se moment ključ može i improvizovati, potrebna cev od 99cm i dinamometar, na jedan kraj ide T račva sa gedorom a na drugi dinamometar, i koliko kila se zategne dinamometar toliko kila je zategnut šaf.

Pa to je je bit moment kljuca. Odredjena sila na odredjenom kraku i nista vise. Stari tipovi moment kljuceva se nisu podesavali nego su na sebi imali skalu i ti gledas u skalu i kad igle dodje do odredjene kilaze, stajes i ne vuces ga vise. Takav kljuc tko ima, ne posudjuje ga nikome i ne doteze kojesta s njim ;)

0045383-24.jpg

A sta mu podmazujes? Kao i vecina nisam ni uputstvo procitao osim toga kako se steluje kilaza:osmeh:.
Mnogo korisna stvar. Nekako razmisljam da ubuduce kad budem radio neke popravke krajnje dotezanje vrsim sa kilokljucem. Svaki sraf je jednako dotgnut, a ako se podesi adekvatna kilaza, ne moze doci do proklizavanja i ostecenja sklopova. Cak u radionickom prirucniku pise kilaza za pritezanje svakog srafa, ali ko ce svaki cas stelovati kljuc. Ovako odokativna metoda, pa se ako nemamo osecaja neretko pretera i eto belaja:ppozdrav:.

Kad sam ga kupio cegrtaljka je bila suha kao barut i nju sam otvorio i stavio masti u nju i zatvorio. Kad zavrsim s poslom obrisem kljuc, otegnem ga do kraja i kanem malo ulja u mehanizam za podesavanje i dotegnem ga na najmanju vrijednost na skali, kako uputstvo nalaze i to je to. Zatvorim ga u njegovu kutiju i dok mi ne zatreba opet...

Na kilazu dotezem glave motora, brizgaljke kad vracam na motor, kompresor kad sam nakon zamjene karika sastavljao, zamajac i korpu kvacila kad smo kod kolege radili... I tako, neke delikatnije stvari... Necu vodnu pumpu ili pumpu volana dotezati moment kljucem. Tu ide osjecaj i nikad problema...

Ja sam bio u ovlašćenom opelovom servisu u Nemačkoj sve zatežu moment ključem.Imaju tabele i samo po njima cepaju.Ja sam promenio 9 vulkanizera dok nisam našao ong koji vodi računa na koliko se steže čelična,a na koliko alu felna.

Da se korpa na zamajac ne doteze malo vecom kilazom. Nekako mi je 5 kila malo... Ne pamtim ovakve podatke, imam radionicki prirucnik za moje traktore pa se po njima ravnam

Jasna stvar da postoji primjena za svaki alat. Svaki saraf ima moment na koji se steze i najbolje je tako raditi ali kazem, za neke banalnije poslove necu uzimati moment kljuc i sarafati. Krajnik spone ne vjerujem da je itko od ljudi koje poznam dotezao moment kljucem ili tako neke slicne stvari...

http://www.kupujemprodajem.com/gedore-chrome-vanadium-108-delova-31090385-oglas.htm?filter_id=480290
Da li je ko uzimao ovakvu garnituru gedora? Cena je povoljna, ali ne znam kakav je kvalitet. Ima i Force komplet koji kosta 11 000dinara, ali znam njegov kvalitet, dok kod ovog prvog ne znam.
http://www.kupujemprodajem.com/WGB-gedore-komplet-veci-1-2-NOVO-31119255-oglas.htm?filter_id=480290
Takodje mi se svidela i ova garnitura:osmeh:. podseca na Proxxona, ali je cena veca. Imam nesto njihovih kljuceva i nisu losi, ali ima mnogo boljih, s tim sto je i cena srazmerna kvalitetu.

Alat sa Tominog prvog linka ima jedan moj drugar mehaničar već nekoliko godina.Razne egzibicije su izvođene bez ikakvih problema.Ništa nije izdalo niti se slomilo.

Ima kao Mollerov komplet, navodno Nemacka (mada znam da je iz Kine) za 35 evra. Sad cekam da vidim finansijsko stanje, pa da vidimo sta da kupim.
Ja bi najvise voleo kad bi neko iz Svice ili Nemacke mogao da mi donese za 500-600 evropljana kompletna kolica sa alatom za radionicu. Tu sve ima, ali je problem::novac::, koja se svaki put izmakne, pa sam prinudjen da radim sa ovim sto imam, a to mi je neretko nedovoljno...

Kad pocnes da radis onda vidis koliko dobar alat vrijedi , ako su neki sarafi/matice jako stegnuti/korodirali a kljucevi losi ili ishabani vecinom ostetic samo sarafe(coskove) pa imas problema jos vise. Ovdje koliko cujem da su prxxon best bay , a za unior se poceli neki zaliti , nije to onaj kvalitet koji su nekada imali.Ovdje ovi sto vise koriste alat uzimaju kod prodavaca auto dijelova dobiju popuste a prodaju relativno dobru kvalitetu alata.

Nazad
Vrh