Postoji i alat za baždarenje moment ključa pa se sa njim koji put i proveri tačnost. Možda je taj kvalitetni korišćen 20god svakodnevno pa izgubio na tačnosti.
Onda nema razlike između njega i kineskog.
A možda je i dobar...
Kakav alat... To je za "picajzle"
Uzmes neku staru gedoru i stegnes ju u srafstuk. Kljuc ustekas u tu gedoru neka vjesi s nje vodoravno. Izmjeris neku udaljenost od sredista gedore do nekog mjesta na rucki (sto okrugliji broj, lakse je racunati ali imamo svi digitrone tako da je nebitno) i s te tocke na rucki objesis neki poznati teret (uteg od 10kila) i ako je kljuc nastiman na "10 kila" kljuc ce biti "na vagi". Ako ne bude, podesis ga tako da bude i to je sva mudrost bazdarenja moment kljuca.
Nije toliko bitno da npr. svi sarafi na glavi budu dotegnuti na "12 kila" nego je bitno da svi budu dotegnuti na priblizno jednak moment. Ako kljuc laze "pola kile" a nastiman je na 12 sarafi ce biti dotegnuti na 11.5 sto i nije toliko strasno.
Jasno da postoje alati koji pokazuju na kolikom momentu kljuc "okida" ali to je nepotrebna investicija, pogotovo sto ga sami mozemo jednom godisnje izbazdariti bez vecih problema na gore opisan nacin ako vam je vec toliko bitno bazdariti moment kljuc.
Ja isto imam kineski moment kljuc koji je dosao s kratkim produzetkom i tri gedore. Odmah prvi dan je isao kod kolege mehanicara na usporedbu s njegovim GEDORE kljucem koji se bazdari svake druge godine. Nije lagao ni malo. Stalno ga drzim podmazanog i na prvom najmanjem podesenju, prema uputama i nikad nisam opazio da opruga slabi a bas sam ga koristio dosta. Kolega kupio isti takav i cjelu zimu ga ostavio nategnutog na nekoj kilazi i jos ga lik koristio za otezanje zapeklih sarafa jer ima finu, dugacku rucku i naravno da ga je potrgao do kraja.
Grabik: Ako je takav specijalan alat u pitanju i njega se da podesiti na gore opisan nacin ali je to gnjavaza. Da ima bilo kakvu skalu vrijedi novaca u svakom slucaju...7
Evo ga i video koji objasnjava proces provjeravanja tocnosti moment kljuca koje svi mozemo kod kuce odraditi.