Alati i radionice

da li ti i oci vrede 3500 din...ova nije nesto skuplja,ali je proverno bolja i nije kineska ,i radi vec trecu godinu kod mene,bez ikikvih problema,uz skoro svakodnevno vucenje po terenima... http://www.proficut.rs/#

Kladimo se u janjca da ce oci manje patiti s naj jeftinijom automatskom maskom nego s naj jeftinijom obicnom koju einhell i ostali kinezi daju uz aparate. Amateri koji se na sat vremena zavarivanja "zabljesnu" 20 puta nisu isto sto i profesionalci koji mogu nesto zavariti i iza ledja. Automatsku imam i koristim ju smao za REL zavarivanje dok "rucnu" koristim za CO2 i nikad problema nemam s ocima.

Kako je kolega i napisao, nije isto sto ja jednom u mjesec dana upalim aparat i idem zavariti ram na drljaci i profesionalac kao ti koji zivi od aparata za zavarivanje... Jasna stvar da profesionalcu treba full profi oprema jer zdravlje nema cjenu a kako i sam kazes, pogotovo oci...

Bobo да али јбртка није ни препоручио профи маску,она је по мени мало изнад ове кинеске а квалитетнија је,профи маске су многооо скупље...Човек је само препоручио мало скупље а доста боље за очи и рад...да је мислио на то што ти мислиш препоручио би ону од 500е..:osmeh:

za sve ima alat. ali mozes radit sa skoro svakim alatom. pleksiglas kad rezes i busis je bitno da alat ne okrece prebrzo jer ga onda topi i pali. znaci polako i nema problema.

Bobo да али јбртка није ни препоручио профи маску,она је по мени мало изнад ове кинеске а квалитетнија је,профи маске су многооо скупље...Човек је само препоручио мало скупље а доста боље за очи и рад...да је мислио на то што ти мислиш препоручио би ону од 500е..:osmeh:

Nisam gledao oglas koji je postavio, zato sam i napisao sto sam napisao. Izvinjavam se ako sam nesto pogresno rekao ;)

Samo skrecem paznju da je i nekakva samozatamnjujuca maska bolja od obicne plasticne sumnjive kvalitete sto ljudi po pijacima kupuju. Ja sam moju samozatamnjujucu platio prije 4-5 godina oko 50€ sto je u mom gradu daleeeeko naj jeftinija takva maska. Podesavanje zatamnjenja do 12 ako se dobro sjecam, regulacija brzine reakcije, samo nema mod rada za brusenje pa cim brusilica baci iskru ona se zatamnjuje. Nove maske imaju i taj nacin rada a na profi maskama je to od prvog dana obavezna oprema.

Daleko sam od profi zavarivaca ali za moje potrebe odradjujem sve sto treba i meni takva maska uvelike pomaze u radu a nije mi je zao ako ju i zdrobim nekim zavlacenjem u nepristupacne prostore, kao sto bi mi bilo zao polomiti masku koja kosta 200€

Kladimo se u janjca da ce oci manje patiti s naj jeftinijom automatskom maskom nego s naj jeftinijom obicnom koju einhell i ostali kinezi daju uz aparate. Amateri koji se na sat vremena zavarivanja "zabljesnu" 20 puta nisu isto sto i profesionalci koji mogu nesto zavariti i iza ledja. Automatsku imam i koristim ju smao za REL zavarivanje dok "rucnu" koristim za CO2 i nikad problema nemam s ocima.

Kako je kolega i napisao, nije isto sto ja jednom u mjesec dana upalim aparat i idem zavariti ram na drljaci i profesionalac kao ti koji zivi od aparata za zavarivanje... Jasna stvar da profesionalcu treba full profi oprema jer zdravlje nema cjenu a kako i sam kazes, pogotovo oci...

Otkad je Einhel neka dobra firma, potpisano kinesko smece.

Pa kad je toliko dobra sta ne varis sa njom CO2 kad ih vec preporucujes:ppozdrav:.

Тренутно "варим" без маске, једини алат који узимам зими у руке је овај "вадичеп" што стоји испред маске!
4392b2c1d1071d816f0faeb8bbe63f49.jpg

Pleksi sam baš juče pilio i to sa vidia šajbom za drva samo da ima malo gušče zube.Pilio sam na običnom cirkularu koji ima oko 2800 okr/min,pazit je treba da kod piljenja pleksi ne vibrira,kod šajbe treba dobro pritiskat na ploču i super ide nema nikakvog zapaljenja.Kod bušenja ja stavim zgora i spoda daščice i stegnem sponama pa prebušim to isto ispadne lepa rupa bez okrušaka.Kod obrade pleksija je bitno da ne dolazi do vibracije jer se kruši.

Otkad je Einhel neka dobra firma, potpisano kinesko smece.

Pa kad je toliko dobra sta ne varis sa njom CO2 kad ih vec preporucujes:ppozdrav:.

Pa i pise da je einhell kinez, citaj malo bolje.

Ne koristim ju s CO2 jer CO2 prska jako pa mi zao da se maska trga. A i za CO2 treba manja zastita nego za elektrodu pa teko i koristim obicnu masku za co2 jer on toliko ni ne zabljeskuje.

Ma kakvo zracenje... Ljudi vare po cjeli zivot pa im nista nije, ljudi piju cjeli zivot pa im nista nije a onaj koji pica i cigarete nije ni vidio umre s 30... To me ne jebe ni najmanje... Veci je problem udisanje kojekakvih otrovnih para kad se zavaruje pocincani materijel bez dobre pripreme ili ciscenja, kojekakvi TIG procesi s argonom znaju uzrokovati ispadanje zubi i kose al opet se narodu zivo fucka za to.

Opet ponavljam, koliko varim uopce nije problem kakva je maska. Moga obih komotno bez nje ali necu. Da sam profesionalni zavarivac, onda bi me brinulo i kakav aparat imam i kakvu opremu nosim. Kod nas po HR koga god poznam da je varioc ili je bio varioc u firmi od HZT opreme od firme dobijes plavi kombinezon, nekakve radne cipele i obicnu naj obicniju masku za zavarivanje Radi se po 10-12 sati na dan u nenormalnoj normi. Kolega je otisao prije 6 mjeseci raditi kao TIG i CO2 zavarivac i kad je njemcima pricao da je u jednoj smjeni s CO2 aparatom palio 15kila zice 1mm za placu od 350€ nisu mu vjerovali. Za takve akrobacije se slazem da je bitna vrlo dobra i kvalitetna zastitna oprema. Meni koji u 2 godine potrosim 15 kila 0.8 zice nije uopce problem zavarivati s bilo kakvom maskom.

Co2 mnooogo vise zraci ,nego elektroda...

To je Bobo vec mogao sam da vidi da CO2 sa 0,8mm zicom vise bljesti od 3,25mm REL aparata sa istom maskom i da kad zavaruje sa CO2 ne vidi nista, i da mu treba tamnije staklo. Zato su samozatamnjujuce maske ispod 100E smece za varanje a pogotovo za CO2 jer se ne vidi STA ZAVARUJETE a mozete vremenom da ostanete i bez ociju.

Ako pricamo "bilo koja maska" ja znam vec pokojnog dedu u selu koji je citav zivot zavarivao BEZ MASKE sa REL aparatom , od takvog rada zivio, da budemo jasniji ZMURIO je dok je zavarivao. Vecina koja vari moze to slobodno tako da vari jer ne zna razliku sta je tecni metal a sta sljaka, nek opali vertikalni zavar sa REL pa ce im biti jasno po zavaru da rade na slijepo, pa im i ne treba maska.

Ako zavarujete i to radite da to ne bude kao da je lastavica pravila gnijezdo trebate dobru masku , normalno zastita na radu je prva a tek onda kvalitet rada.

Ako vecina ovih jeftinih moze i da prodje sa REL zavarivanjem sa CO2 bas i ne.

@ Bobo , ako je CO2 dobro namjesten on manje prska od REL a vise bljesti, pretpostavljam da nisi ni pogledao nikad tabele za namjestanje CO2 zavarivanja odnosno MIG/MAG.

- - - - - - - - - -

Šta mislite o ovom kompresoru, boca je mala ali sam kompresor ima veći protok, 200L/min

http://www.olx.ba/artikal/18125625/kompresor-25l-1-1kw-200l-u-min/

Eventualno bih mogao da dodam još jednu bocu do 100-150L, mogu jako jeftino da se kupe na otpadu.

Pricali smo o tome , slabo mu je hladjenje kompresorske glave, struja zraka prvo mora da predje preko motora da bi stigla do kompresorske glave.

To je Bobo vec mogao sam da vidi da CO2 sa 0,8mm zicom vise bljesti od 3,25mm REL aparata sa istom maskom i da kad zavaruje sa CO2 ne vidi nista, i da mu treba tamnije staklo. Zato su samozatamnjujuce maske ispod 100E smece za varanje a pogotovo za CO2 jer se ne vidi STA ZAVARUJETE a mozete vremenom da ostanete i bez ociju.

Ako pricamo "bilo koja maska" ja znam vec pokojnog dedu u selu koji je citav zivot zavarivao BEZ MASKE sa REL aparatom , od takvog rada zivio, da budemo jasniji ZMURIO je dok je zavarivao. Vecina koja vari moze to slobodno tako da vari jer ne zna razliku sta je tecni metal a sta sljaka, nek opali vertikalni zavar sa REL pa ce im biti jasno po zavaru da rade na slijepo, pa im i ne treba maska.

Ako zavarujete i to radite da to ne bude kao da je lastavica pravila gnijezdo trebate dobru masku , normalno zastita na radu je prva a tek onda kvalitet rada.

Ako vecina ovih jeftinih moze i da prodje sa REL zavarivanjem sa CO2 bas i ne.

@ Bobo , ako je CO2 dobro namjesten on manje prska od REL a vise bljesti, pretpostavljam da nisi ni pogledao nikad tabele za namjestanje CO2 zavarivanja odnosno MIG/MAG.

- - - - - - - - - -

Pricali smo o tome , slabo mu je hladjenje kompresorske glave, struja zraka prvo mora da predje preko motora da bi stigla do kompresorske glave.

Gledao sam tabele za namjestanje aparata ali moj CO2 je neki kinez koji jedva topi neki deblji metal i s ovom "rucnom" maskom sasvim ok vidim sta i kako radim. REL inverter imam Lincoln 145 i s njim teram sto god od elektroda uhvatim i s njim radim s automatskom maskom.

Nisam profesionalni zavarivac ali za svoje potrebe sto god sam odradio nije otpalo a vario sam i kran na bageru. Vertikalni REL me pati ali i to polako savladavam uz pomoc savjeta profesionalaca s youtube-a. Samouk sam varioc i s jednim i s drugim postupkom i podesavam aparate kako meni pase i kako ja s njima znam zavariti nesto da sluzi mojim potrebama.

Cesto puta se uhvatim da s elektrodom radim "pre hladno" dok je s CO2 aparat u vecini slucajeva na naj jacoj postavci, osim kad zavarujem nekome rucnu kosu ili neke bas tanke limove.

Daleko sam ja od toga da znam pravilno nastimati aparat i kod mene co2 prsce dosta iako koristim sprej protiv prskanja, pokusao sam sobu umakati u ulje kako mi je vise profesionalaca predlozilo i isti klinac. Moj problem je sto mjestu zavara ne cistim dovoljno dobro jer to skoro pa uvijek bude u nekoj zurbi pa samo "pokrpam"... Produzivao sam si rudu na vucnoj tanjuraci 36 diskova kombinacijom 7018 elektrode i CO2 i jos nije puklo nista, za mene je to dovoljno dobra - prolazna ocjena.

Juce sam nesto pravio i malo duze zavarivao, nestalo mi CO2 pa sam nastavio sa REL , bilo je sa konja na magarca, i CO2 je transformatorski kao i REL samo je razlika sto je CO2 100A jaci od REL. Kako postoji razliciti kvalitet elektroda za REL tako postoji i razliciti kvalitet zice za CO2 , ovdje mislim na kineske i domace ili zapadne proizvode koji bi trebali da budu isti proizvod ali nisu. Nekada se neisplati kupiti malo jeftiniju kineski zicu kad je domaca samo malo skuplja i dosta kvalitetnija.

Nisam ni ja profesionalac ali imam prilike da vidim kako rade oni koji zive od toga pa nesto naucim.

Kazu da su ti sprejevi protiv lepljenja kod co2 zavarivanja vrlo nezdravi, neki koriste obicnu svinjsku mast, umacu sobe i kazu da nije nista losije od spreja, a uz to nije stetna po zdravlje.

Nazad
Vrh