Sve ja to razumijem, za naše "obične" potrebe sve to ide i mi ne možemi ni vidjeti neku razliku. Zato sam i napisao . Kada se radi sa vlažnom elektrodom u sam var ulazi dosta vodonika u vidu malih mjeruhića koji se lako pretvore u pukotinu a to se vidi na radiografiji. Za odgovorne varove za koje se bazična elektroda koristi to je jako opasno, zato se obavezno peče. Nije to nikakva posebna pamet, vidio sam u dosta pogona da majstori jednostavno negdje u čošak postave staru električnu pećnicu i u rernu ubace 20-30 kilograma elektroda i drže je na 200 stepeni, kad im zatreba izvade par kilograma,ubace par kilograma nove i stalno tako izuzimaju i dopunjavaju. Postoje i prave male peći za to u vidu cilindrične kutije koja se nosi uz aparat i stalno ih drži zagrijane.
Bazična elektroda inače mnogo lakše i ljepše "pali" kada ej vruća, probaj nekad pa ćeš sigurno vidjeti razliku. Moderni invertori dosta toga neutrališu i sami jer mogu jako precizno da podese napon, struju, frekvenciju...sto nekih čuda pa zato se problemi sa elektrodama i ne primijete.
Postoji jedan trik za sječenje metala sa aparatom za zavarivanje. Treba vam malo jači aparat i mokra elektroda od bar 3.25. Najbolje je ostaviti elektrodu da se kiseli cijelu noć. Može bez problema da siječe materijal i do 1cm debljine, jedino što rez nije baš lijep.